Biztonsági alkalmazások iPhone telefonokhoz

/ november 20, 2018/ Egyéb

Mindannyiunk számára hatalmas veszteség egy mobiltelefon elvesztése, hiszen túl az anyagiakon, számtalan privát adatot is tárolunk a készülékeken, amelyek az elvesztés mellett, más módokon is veszélybe kerülhetnek, hiszen nemcsak magát a telefont lehet ellopni. Egy hackernek nincs szüksége a készülékre ahhoz, hogy bizalmas adatainkat megszerezze. Elegendő számára, ha hozzáfér a telefon operációs rendszeréhez, vagy alkalmazásaihoz. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak iPhone-ok esetében, a készüléken tárolt adataink védelmére.

Az alkalmazások mellett talán sokkal fontosabb a személyes felelősséged. Vigyázz az értékeidre és a telefonodra!

Személyes felelősség

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legalapvetőbb biztonsági elem, a saját magatartásunk. Mindig, minden körülmények között tartsuk magunkhoz közel, vagy a ruházatunkra erősítve a telefonunkat. Ehhez kitűnő választás lehet például egy nyakba akasztható iPhone tok, vagy alkarra, felkarra erősíthető karpánt, amit például sportolás közben is hordhatunk. A vízálló tokok használatával akkor sem kell őrizetlenül hagyni a mobilunkat, ha úszni megyünk.

Személyi azonosítók és adatvédelmi funkciók beállítása és aktiválása

Sajnos mindig akadnak olyanok, akik nem tartják tiszteletben mások tulajdonát. Egy értékes telefon, nem beszélve egy olyan csúcskategóriás készülékről, mint például az iPhone XS, csak úgy vonzza a tekintetet. Egyértelmű tehát, hogy gondoskodni kell arról, hogyha idegen kézbe kerül, akkor se lehessen hozzáférni a mobiltelefonon tárolt adatokhoz. Ezt az iPhone saját biztonsági funkcióinak körültekintő beállításával, aktiválásával és opcionálisan letölthető alkalmazások telepítésével kiválóan el lehet érni.

Használj Face ID-t és hosszú, összetett jelszavakat, hogy megakadályozd az illetéktelen behatolást.

Saját biztonsági funkciók

 • Passcode
   • Minél hosszabb és összetettebb jelszót használunk, annál kevésbé feltörhető.
 • Find My iPhone
   • Kicsivel több, mint egy perc alatt bemérhető a segítségével a telefon fizikai helye. Célszerű tehát aktiválni ezt a funkciót.
 • Face ID használata
 • Használjunk további titkosítástAz iPhone egyik legjobb tulajdonsága a titkosítás, de tekintve a hackerek felkészültségét, semmi sem lehet elég tökéletes. Amíg van esély az iPhone kódjának feltörésére, vagy a titkosítatlan mentésekhez való hozzáféréshez, egyetlen adat sincs biztonságban. A különösen érzékeny adatok tehát további titkosításra szorulnak.
  • A saját, erős titkosítással rendelkező jelszókezelő használata és az általunk használt egyéb jelszavaktól eltérő erős jelszó rendkívül hasznos.  
  • Az 1Password tárolja ugyan az iCloud felhőbe mentett jelszavakat, de ezek egymástól függetlenül vannak titkosítva.
  • Hasonlóképpen, az Apple saját Notes alkalmazásai lehetővé teszik olyan titkosított jegyzetek létrehozását, amelyekhez független hozzáférési kódot adhatunk meg.

A biztonsági alkalmazások - ha megfelelően választod ki őket - meg tudják védeni a telefonodat az illetéktelen behatolóktól.

Letölthető alkalmazások

Túl a személyes felelősségen és a biztonsági beállításokon, letölthető applikációkkal is védelmet biztosíthatunk egy iPhone készülék számára.

 • SplashID
   • Ez egy ingyenes alkalmazás, fő funkciója az iPhone felhasználók adatainak – jelszavak, jegyzetek, bankkártya, bankszámla és hitelkártya adatok, regisztrációs kódok- biztonsága.
 • iDescrete
   • A felhasználók által készített vizuális tartalmak, dokumentumok és audiofájlok biztonságát szolgálja.
 • Lastpass
   • A biztonságos jelszavak használatának egyik módja a jelszókezelő használata. A LastPass emlékezik minden jelszóra és érzékeny információra, ezáltal az alkalmazás segítségével erős és egyedi jelszavakat hozhatunk létre. Az alkalmazás AES 256 bites titkosítással teszi biztonságossá a telefont, mobileszközt.
 • Webroot SecureWeb
   • Az ingyenesen letölthető alkalmazás alapvetően egy böngésző, amely sokkal előrébb jár, például a káros URL-ek kiszűrésében, mint az általánosan ismert és használt böngészők többsége. Az elérni kívánt URL kiértékelésével akadályozza meg a rosszindulatú webhelyek megnyitását.
 • NordVPN
 • A NordVPN alkalmazás a virtuális magánhálózatot védelmezi. Átirányítja és titkosítja az összes internetes forgalmat, így a kapcsolat biztonságos és privát, miközben a vonal biztonsági protokollját használja.
 • Signal
  A Signal titkosított üzenetküldő és hanghívó alkalmazás, amely végponttól végpontig terjedő titkosítást biztosít az összes kommunikációban résztvevő készülék, illetve fél számára. Támogatásával ellenőrizhető az üzenetküldő személyazonossága és az általa használt csatorna integritása, biztonsága.

A biztonság és adatvédelem az IT egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense, minden bizonnyal újabb és még újabb applikációk, valamint frissítések állnak majd rendelkezésünkre az iPhone-unk és egyéb mobileszközeink digitális védelmére. Mindez a fáradtság, idő, energia és rengeteg pénz azonban mit sem ér, ha a készülék fizikai károsodásának kockázatával, és a garancia lehetőségeinek feltárásával nem foglalkozunk.

Egy jól és körültekintően beállított iPhone megőrzi az adatainkat, mi pedig úgy hálálhatjuk ezt meg, ha a vásárlói gondoskodás körébe vonjuk a telefonunkat. A Business Box kalkulátora segítségével részletesen feltérképezhetjük lehetőségeinket.