Hogyan kíméld a pénztárcád mosogatógéppel?

/ november 22, 2018/ Egyéb

A mosogatnivalótól a legrövidebb és legkényelmesebb úton akkor szabadulhatunk meg, ha mosogatógépet használunk. Ez nemcsak időt takarít meg számunkra, hiszen helyettünk végzi el a mosogatást, de víztakarékos megoldás is egyben. Mindezek mellett pedig jóval kevesebb vízpára kerül a levegőbe, amivel megelőzhető a nem kívánatos penészfoltok kialakulása. Azt azonban, hogy milyen mosogatógépet válasszunk, nem is olyan egyszerű eldönteni, hiszen számos különböző kritériumnak kell megfelelnie. Ezeket a szempontokat vesszük sorra cikkünkben.

Ha nagyobb családod van, akkor válassz teljes méretű mosógépet, hiszen 100%-al tud majd üzemelni.

A mosogatógép mérete

Teljes méretű

Átlagosan 60 cm széles, valamint 12-15 szettes. Szettenként 10 elem elhelyezését teszi lehetővé. Ha nagy a család, vagy rendszeresen halmozódik fel nagyobb mennyiségű szennyes edény, válassz teljes méretű mosogatógépet. Víz- és energiahatékonyság szempontjából ez a legjobb konstrukció, azonban a kisebb családok nem termelik ki a mosogatógép megtöltéséhez szükséges eszközmennyiséget, így rendszeresen féltöltéssel üzemel, ami viszont már nem gazdaságos.

Karcsú modell

Általában 45 cm széles, 9-10 szettes, tehát 90-100 elem befogadására alkalmas. Rendkívül praktikus abban az esetben, ha kevés a rendelkezésre álló hely. Egy népes család esetében viszont naponta akár többször is be kell indítani, ami hosszútávon víz- és energiaveszteséget jelent.

Kompakt

Átlagosan 55 cm széles, 4-6 szettes, tehát a kapacitása 40-60 elem. A kompakt mosogatógép általában integrált, azaz konyhabútorba építhető vagy asztali mosogatógép. Jó választás, ha kevés a hely a konyhában, vagy nincs túl sok mosogatnivaló. Ennél a típusnál azonban nehézséget okozhat a nagyobb méretű edények behelyezése.

Az integrálható és a különálló mosogatógépnek is megvan a maga előnye. A beépített mosogatógép esetén jól elrejthető a készülék.

Szabadon álló vagy beépíthető mosogatógép?

Szabadonálló mosogatógép

A legtöbb nagy alapterületű konyhába könnyen illeszkedik.

Integrált mosogatógép

Az integrált mosogatógépek két kategóriába sorolhatók:

  • Teljesen integrált: a mosogatógép teljes előlapja a szekrényajtó mögött található.
 • Félig integrált: az elülső felület és a kezelőpanel látható marad.

Mennyibe kerül egy jó mosogatógép?

Az ár-érték arány a legérzékenyebb pontja a mosogatógép vásárlásnak, ugyanakkor a drágább nem minden esetben jelez jobb minőséget és nagyobb hatékonyságot, viszont a drágább modellek gyakran több program-opcióval és fejlettebb funkciókkal rendelkeznek.

A költségvetésed és megtakarításaid, valamint az igényeid figyelembevételével már 55 000 forintért is hozzájuthatsz egy mosogatógéphez, de az összeg elmehet akár 350 000 forintig is.

Mennyibe kerül a fenntartása?

Mivel rendszeresen fogod használni, lényeges szempont, hogy mennyibe kerül a mosogatógép üzemeltetési költsége. Itt kell felhívnunk a figyelmet arra, hogy az energiahatékonyság nem feltétlenül jelent egyet a mosogatás hatékonyságával.

 • A mosogatógépek átlagosan 1 liter vizet használnak szettenként, ez a mennyiség azonban lehet több vagy kevesebb, attól függően, hogy melyik mosogatóprogramot használod.
 • A fenntartási költségek számbavételekor arról se feledkezz meg, hogy mennyi vizet és energiát fogyasztasz aktuálisan a hagyományos mosogatással, mert nem biztos, hogy a kézi mosogatás a takarékosabb megoldás.

Vásárlás előtt figyelj oda a mosogatógép üzemelési költségeire és lehetőleg válassz A+++ kategóriájú gépet. Ezenkívül arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen funkciókra van szükséged.

Milyen funkciókra és programokra van szükséged?

A tökéletes mosogatógép illeszkedik az életmódodhoz, amiben az alapfunkciójukon túl egyéb lehetőségek is szerepet kapnak.

  • Eco program:
   • víz- és energiatakarékos mód, melyet a mosogatógépbe integrált szenzorrendszerek tesznek lehetővé.
  • Állítható felső állványok:
   • az állítható magasságú felső állványok lehetővé teszik a nagyobb méretű edények, serpenyők betöltését az alsó rekeszbe.
  • Késleltetett indítás:
   • A késleltetett indítás beállítása kifejezetten hasznos funkció, ha például a kedvezőbb tarifájú éjszakai áramot szeretnéd használni.
  • Gyermekbiztonsági zár:
   • A mosogatógép potenciális veszélyforrás, éppen ezért kiemelt felelősségünk a gyermekek védelme!
  • Túlfolyásgátló:
   • Érzékeli a felhasznált víz mennyiségét és megakadályozza a túltöltést.
 • Beépített wifi:
  • A csúcskategóriás gépek számára fenntartott technológia. A wi-fi csatlakozással mobiltelefonról, vagy egyéb mobileszközről lehet vezérelni a mosogatógépet, csupán a kompatibilis applikáció letöltése szükséges hozzá.

A főzés és étkezés folyamatosan újratermeli a szennyes edényeket és evőeszközöket, ezért a mosogatógép folyamatos és rendszeres terhelésnek van kitéve. Pontosan emiatt fontos, hogy a kiterjesztett garancia lehetőségeit figyelembe vegyük.

Térképezd fel a vásárlói gondoskodást, tájékozódj róla oldalunkon, vagy keresd szakértő munkatársainkat.