Útmutató a karácsonyi nagy ajándék vásárláshoz

/ november 27, 2018/ Egyéb

 

Annak ellenére, hogy rendelkezésünkre áll az egész év, az ünnepek közeledtével kezdjük csak el összeállítani az ajándék-bevásárló listánkat. Sietségünk miatt az idő szorításában elmulasztunk, vagy nagyvonalúan kihagyunk fontos lépéseket, emiatt pedig könnyen kerülhetünk olyan kínos szituációba, amit maga az ajándék okoz, mert nem működik, nem érkezik meg időben, vagy károsodott szállítás közben.

Cikkünkben körüljárjuk a tudatos ajándék vásárlás szempontjait. Tarts velünk, hogy elkerüld a kínos perceket!

Mi legyen az ajándék?

Az biztos, hogy a személyre szóló ajándék az igazi, ami alkalmas arra, hogy  őszinte mosolyra derítse szeretteinket. Éppen azért nehéz megfogalmazni azt, hogy mit is jelent valójában, hiszen szinte bármi lehet. Éppen úgy ismerni kell hozzá az ajándékozott legtitkosabb vágyait, mint a nyilvánvaló  szükségleteit, ez pedig nem egyszerű feladat. Telepátiát ugyan nem igényel, de odafigyelést és empátiát bizony igen.

Egy elektronikus eszközzel nem lőhetünk nagyon mellé, hiszen manapság ezek az eszközök életünk minden pontján támogatnak minket, legyen szó munkáról, szabadidőről, szórakozásról, vagy tanulásról, ráadásul az egészen apró kütyüktől, például egy Chromecast, az e-book olvasókon át, a méretesebb háztartási eszközökig, mint egy robotporszívó, hatalmas skála áll rendelkezésünkre, nem beszélve az ezernyi, kiegészítőként is értelmezhető eszközökig.

 

A karácsonyi nagy ajándékozási lázban nehéz lehet pontosan megfogalmazni, milyen is az ideális ajándék. Az elektromos eszközökkel, e-book olvasókkal és tabletekkel például biztosan nem lövünk mellé.

Hogyan vásárolhatjuk meg az ajándékot?

Akár személyesen intézed a beszerzést, akár online, azt javasoljuk, hogy az ajándék vásárlást ne kösd egybe az egyéb vásárlásokkal, mert a töltött káposzta és a beigli hozzávalói között félúton elvész az ajándékozás jelentősége és öröme. Legyen számodra is öröm az ajándék kiválasztása. Azonban bárhogy döntesz is, fontos, hogy legyél körültekintő.

Megmutatjuk, hogyan kerülheted el a kínos meglepetéseket, illetve miként minimalizálhatod a veszteségeket.

Készíts tervet:

 • írd össze, hogy kinek, milyen ajándékot gondoltál ki,
 • esetleg szerezz egy bizalmast, a megajándékozni vágyott környezetében, aki ellenőrzi, hogy van-e már a birtokában olyan holmi, amit kiszemeltél,
 • ha már van, nézz utána annak, hogy milyen kiegészítők vannak hozzá forgalomban. Ilyen módon az ötleted nem megy veszendőbe és az ajándékozott is örülni fog az extráknak.

 

Egy terv, egy bevásárló lista mindig nagy segítség, kiváltképp a karácsonyi ajándékvásárlás idején.

Ellenőrizd az interneten, hogy:

 • van-e egyáltalán készleten, (üzlethálózat esetében melyik üzletben érheted el)
  • ha igen, akkor hány darab van,
  • ha nincs, akkor mennyi időn belül tudják beszerezni,
 • hol mennyibe kerül,
  • van-e rá valahol akció,
  • igénybe tudsz-e venni részletfizetési kedvezményt,

A kifizetéssel még nem fejezted be a vásárlást, vár még rád egy rendkívül fontos lépés: a garancia!

Ne felejtsd el érvényesíteni az elektronikus eszköz jótállási jegyét és megelőzendő a vis major helyzeteket, köss rá kiterjesztett- és szükség esetén baleseti garanciát is. Valójában a garancia megkötésével plusz egy apró ajándékkal kedveskedhetsz, hiszen a kiterjesztett garancia a jótállás lejárta után is biztonságot ad a tulajdonosnak.

A Business Box kalkulátora segítséget nyújt abban, hogy még a tényleges vásárlás előtt ellenőrizni tudd azt, hogy a szeretteid számára ajándéknak kiszemelt elektronikus eszközökre van-e lehetőség vásárlói gondoskodás megkötésére, valamint, hogy milyen szolgáltatási csomagokat vehetsz igénybe.

Tartsd fókuszban a kiszállítást!

Az ünnepek közeledtével kiemelt tényezővé válik a szállítási határidő, mert a posta rendszerint „bedugul” és a szállítás közben megsérült, eltörött, vagy eleve hibás ajándéknál csak az a kínosabb, ha az ajándék január közepén érkezik. Bosszankodás és mentegetőzés helyett válassz inkább csomagszállító céget a posta helyett, vagy jelölj ki egy, a lakóhelyedhez, munkahelyedhez közel eső csomagátvevő pontot.

Rendeld meg minél előbb a karácsonyi ajándékot, mert a kiszállítás gyakran akadozik ilyentájt.

 

Figyelem!

 • A termék- és egyéb adatokat az adott üzlet webshopjában tudod ellenőrizni. Ha nem vagy elégedett az információkkal, pl. mert hiányosak, akkor hívd fel az ügyfélszolgálatot, és kérdezz rá.
 • Sose elégedj meg félinformációkkal, nehogy fizetéskor, vagy szállítás után meglepetések érjenek.
 • Ha személyesen vásárolsz, a helyszínen nyittasd ki a megvásárolandó készülék dobozát, ellenőrizd, hogy minden tartozék és kiegészítő (vezeték, csatlakozó, akkumulátor, etc…) sértetlen állapotban meg van-e a csomagban. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes a terméket még a helyszínen ki is próbálni. Ha erre nincs mód, minél hamarabb ellenőrizzük az eszköz működését, hogy szükség esetén még a nagy nap előtt ki tudjuk cseréltetni.
 • A kisebb elektromos készülékekhez sok esetben nem adnak elemet, azt külön be kell szerezned. Ha a szett tartalmaz elemeket, akkor is érdemes venni néhány csomag bontatlan elemet a biztonság kedvéért.
 • Ha külföldről rendelsz elektronikus eszközt, ellenőrizd, hogy a Magyarországi áramhálózatra képes-e csatlakozni, illetve, hogy kell-e, és ha igen mekkora összegű vámot fizetni.

Legyen a vásárlás is az ünnep része. Teljen nyugodtan és kiegyensúlyozottan, aminek fontos része, hogy időben és körültekintően fogjunk neki az ajándékok beszerzésének.