Ismerd fel időben, a mosógép dugulását

/ december 4, 2018/ Karbantartás, mosógép

 

Gyanúsan viselkedik a mosógéped? Nehezen engedi le a vizet? Ez akár a mosógép-dugulás jele is lehet, ami, ha nem szüntetjük meg időben, a készülék meghibásodását is eredményezheti. Azonban jó hír, hogy egy kis körültekintéssel mi magunk is azonosíthatjuk a problémát. Alapvetően elmondható, hogy a vízleeresztési problémák a mosógépek körében többnyire egy vagy két kategóriába sorolhatók. Cikkünkben ezeket a kategóriákat járjuk körbe, hogy tudd mire kell figyelned, hogy időben felismerd a problémákat.

Fontos!

Amennyiben készüléked garanciális, ne nyúlj hozzá, ne próbáld meg szétszedni! Idegen kezű szerelés/beavatkozás jelei szinte minden esetben garanciavesztést jelentenek. Ilyen esetben nem érdemes kockáztatni, fordulj a garanciális kapcsolattartóhoz vagy gyártóhoz.

Garanciális mosógép esetén nem érdemes házilag barkácsolni, hívjuk inkább a szervizt, vagy a Business Boxot!

 

A probléma feltérképezése

Az első, amit javasolni tudunk, hogy legyen kéznél a használati útmutató. Ebben rengeteg hasznos információt találsz, és nem csupán mosógép-dugulás témában. A hibaelhárítás fejezetet pontosan az ilyen esetekre találták ki, remek tippeket találhatsz benne, amik nagy eséllyel segítenek felismerni a fennálló hibát. A modern mosógépek többségében a digitális kijelző hibakódot is mutat, ami megkönnyíti a hiba azonosítását. Ha ilyenre nincs lehetőség, vagy a tájékoztató nem nyújtott kellő segítséget, akkor figyeld meg a mosógépet egy program alatt, mikor leereszti a vizet. Jegyezd fel amit tapasztaltál, majd hívd fel ügyfélszolgálatunkat és szakértő kollégáink készséggel segítenek a probléma megoldásában.

 

Lefolyótömlő problémák

A lefolyótömlővel kapcsolatos hibák meglehetősen gyakorinak mondhatók. Ezeket jó eséllyel azonosítani is tudjuk egy kis odafigyeléssel. Ha azt tapasztalod, hogy dolgozik a mosógép szivattyúja, ennek ellenére nem érkezik (vagy nem megfelelő mennyiségű) víz a csőbe, akkor nagy valószínűséggel dugulás alakult ki ezen a területen. Többnyire szövettel, szösszel szokott eltömődni, amelyek összeragadva könnyen eltömíthetik a tömlőt és meggátolják a vízleeresztést. Hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban ez okozhatja a problémát, csavard le a lefolyótömlő csövét, amelyen keresztül a vízleeresztés történik. Ha ezzel megvagy, vizsgáld meg, hogy tiszta e a cső, semmi nem gátolja a víz folyását. Erre a legegyszerűbb módszer, ha belefújsz a csőbe, és ha úgy érzed, semmi nem akadályozza a levegő áramlását, akkor nagy valószínűséggel a cső tiszta, lehúzhatod a lehetséges hibalehetőségek listájáról. Fordíts figyelmet a csatlakozásra is, nézd meg nem gyülemlett-e fel ott valami, ami az eltömődést okozza. Ha a lefolyótömlő tiszta, de látszik rajta, hogy már viharvert, érdemes vásárolni hozzá egy újat, mivel az elöregedett cső gyakran válik hibaforrássá. Lefolyócsövet nagyobb háztartási boltokban, webáruházakban vásárolhatsz, de érdemes előtte átfutni a használati utasítást. A legtöbb mosógéphez univerzális lefolyócsövet használhatsz. Amennyiben a használati utasítás speciális csövet ír elő, ami kifejezetten adott típushoz szükséges, akkor ehhez tartsd magad.

 

A lefolyótömlőt egy idegen anyag, egy szövet, vagy a ruhákból leváló szöszök is eltömíthetik.

 

Leeresztő szivattyú problémák

Amennyiben dolgozik a leeresztő szivattyú, de szokatlan hangja van, akkor kezdhetünk gyanakodni a hiba forrására. A jelenséget az eredményezheti, hogy egy idegen anyag okozta eltömődés meggátolja a víz áramlását. Ennek a hangját fel fogjuk ismerni, hiszen az alkatrésznek jellegzetes, erőlködő hangja lesz. Ilyen esetekben sokkal hatékonyabb a szervizelés, hiszen már sejted, hogy mi lehet a probléma forrása. A fedelet csak és kizárólag saját felelősségre bontsd le, mivel az garanciavesztést eredményez. Jó eséllyel a hibát egy alapos szivattyú takarítás orvosolni tudja, azonban minden esetben, (amennyiben még garanciális a terméked) keress fel egy minősített szakembert a bevizsgálásra és javításra. Ha ügyfelünk vagy, akkor még könnyebb dolgod van, keresd ügyfélszolgálatos kollégáinkat és ők nem csupán a hiba azonosításában nyújtanak segítséget, de szükség esetén lebonyolítjuk számodra a javításból fakadó teljes szervizelési ügymenetet.

 

A szivattyú problémájának jellegzetes hangja van, de a borítást csak saját felelősségre távolítsd el. Természetesen ha ügyfelünk vagy, a Business Box ebben is segít.

 

Fedélkapcsoló problémák

Az ellenőrzés során ne felejtsük ki a fedélnyitó kapcsolót sem. Ennek az apró műanyagnak az a funkciója, hogy a készülék érzékelje, az ajtó zárva van és elindulhat a program. Ha ez a műanyag kopott/törött, vagy nem rögzít megfelelően, okozhat leeresztési problémákat. Tehát érdemes tesztelni, hogy az ajtó becsukását követően hallunk e egy kattanó, a záródást jelző hangot. Amennyiben nem, akkor kézzel, enyhe erő kifejtésével nyomjunk rá, hogy meggyőződjünk, megfelelően bezáródott a gép ajtaja. Ha a kézzel nyomás során sem hallod a zárhangot, akkor nagy valószínűséggel a fedélkapcsoló kopott ki, vagy hibásodott meg.

 

Vízvezeték rendszer problémák

Ez a hiba a mosógépen kívül keresendő, de ettől függetlenül könnyen okozhatja az eszköz dugulását, meghibásodását. Ha a mosógép sikeresen leereszt, de a víz ennek ellenére is visszajön, akkor a legáltalánosabb hiba azonosítható be: eltömődött vízvezeték. Ez akkor történik, amikor a víz nem tud egyenletesen lefolyni, ezért visszafolyik a dobba. A legtöbb esetben a cső tisztítása megoldja a problémát.

 

Ha víz kerül a dobba, akkor a vízvezetékekkel lehet probléma, így érdemes megvizsgálni őket.

 

Konklúzió

Ahogy láthatod, a mosógép dugulás egy igen sokrétű hibajelenség. Ha végigvezeted a listát, és áttekinted a pontokat, akkor hozzávetőleges képet kaphatsz arról, hol merülhetnek fel ezek a rendellenességek. A legkisebb gyanú esetén is célszerű a problémával foglalkozni, hiszen a tömődés nem csupán kellemetlenséget okozhat, de a mosógéped meghibásodását is. Remek ötlet, ha beveszed a rutinodba a mosógép szűrőjének rendszeres takarítását, illetve mosógéptisztító készítmények használatát legalább havi egy alkalommal. Ezek segítenek, hogy ne alakulhasson ki elzáródás a problémás helyeken, és hogy ne legyen szükséged erre a listára.

 

A mosógép dugulás nem vicc! Mostanában vettél új mosógépet és ijesztő volt, hogy ez mind előfordulhat vele? Tekintsd meg garanciacsomagjainkat, és biztosíts be magad a váratlan helyzetekre.