Válassz sütőt praktikusan

/ december 6, 2018/ Egyéb

Egy jó sütő a hétköznapokon is nagy segítség, de az ünnepek, különösképpen a karácsony, szilveszter közeledtével a konyha főszereplőjévé válik. Ez az a pont, ahol egy jól megválasztott sütő rengeteg terhet le tud venni a vállunkról. Cikkünkben sorra vesszük azokat a gyakorlatias szempontokat, amelyek alapján az igényeinknek legmegfelelőbb sütőt választhatjuk ki a kínálatból.

Általában az alapján szokták rangsorolni a sütőket, hogy elektromos vagy gázüzeműek-e, hiszen az, hogy milyen energiaforrás áll a rendelkezésünkre az üzemeltetéshez és hogy melyiket tudjuk gazdaságosan a költségvetésünkhöz igazítani a legalapvetőbb szempont. Mi egy ettől eltérő, ám ésszerű rendszert választottunk: a gyakorlatiasságot.

A beépíthető elektromos sütők modernek és jobb hatásfokkal bírnak, mint a gázüzemű társaik, azonban az utóbbi gazdaságosabb megoldás.

Beépíthetőség, hőelosztás, hatásfok:

Az egy vagy két sütőtérrel rendelkező, többfunkciós, konyhabútorba építhető, hőlégkeveréses elektromos sütő rendkívül praktikus, ugyanakkor az egyszerű egylégterű, gázüzemű sütő fenntartás-fogyasztás aránya gazdaságosabb, annak ellenére, hogy a hatásfoka sokkal gyengébb, mint az elektromos sütőké.

A konyhabútorba építhető sütők általában 60 centiméter szélesek, de változó magasságúak lehetnek a beépítés helyének megfelelően:

  • főzőlap alá beépíthető dupla terű sütők,
  • teljes magasságú, dupla terű sütők,
 • kényelmes magasságban a főzőlaptól függetlenül építhetők be a konyhabútorba.

Hagyományos sütő

Esetükben hőfokbeállítással és a sütőrács/tepsi elhelyezésének módosításával lehet a sütést szabályozni, a hőforráshoz közelebb elhelyezett étel hamarabb megsül.

  • a hagyományos elektromos sütő a sütőtér alján és tetejében elhelyezett fűtőtelemről kapja a hőt
 • a hagyományos gázüzemű sütő csak alulról kapja a hőt

Hőlégkeveréses vagy ventilátoros sütő

  • az igazi hőlégkeveréses sütőben egyetlen fűtőelem található a ventilátor körül,
 • a ventilátorral ellátott sütő lényegében egy hagyományos, elektromos  sütő, amely ventilátorral van felszerelve.

Többfunkciós sütő

Felső és alsó hőforrással rendelkezik, valamint grillsütő és hőlégkeverés funkciókkal, melyek lehetővé teszik, hogy önállóan vagy a funkciók kombinálásával süssünk.

A többfunkciós sütőknek gyakran van egy szellőztető funkciója is, melyet a sütő lehűtésére lehet használni:

  • a ventilátor a fűtetlen sütőteret hűti,
 • a ventilátor hideg levegőt szív be a sütőtérbe és azt keringteti.

A mai modern sütők már első és alsó hőforrással is rendelkeznek. Ezenkívül nagyon hasznos a grillsütő és hőlégkeverés funkció is.

Kapacitás, sütőtér:

  • a gyártók a sütőkapacitást literben adják meg, figyelembe véve a sütő teljes belterét, de ez nem a ténylegesen kihasználható teret jelenti,
  • a nem ipari célú, háztartási sütők átlagos kapacitása 64 liter, aminél a hasznosítható kapacitás akár 27 literrel is kevesebb lehet,
  • a sütőkapacitás emellett a polcok, a behelyezhető sütőrácsok számától is függ, hiszen, ha a rendelkezésre álló teret több sütőráccsal fel tudjuk osztani, az egységnyi idő alatt nagyobb mennyiségű étel elkészítésére ad lehetőséget, ezáltal időt és energiát is megtakarítunk,
  • néhány különleges sütőben van speciális osztó, amely lehetővé teszi a belső tér elosztását és két különböző hőmérsékleten történő sütést,
 • fontos szempont, hogy a sütő legalsó és legfelső 3 centiméteres részébe ne helyezzünk ételt – akkor se, ha van polc- mert az akadályozza a hőáramlást.

Kontroll panel:

A legmagasabb árkategóriájú sütők általában érintőképernyős, sőt, interaktív smart-vezérlővel rendelkeznek, míg az alacsonyabb kategóriájúak egyszerűbb, analóg jelzőrendszerrel, azaz gombokkal és tárcsákkal. Ezek ugyan kényelmesek és egyszerűen használhatók, de a sütő pontos hőmérsékletének beállítása kényes ételek esetén – lásd szuflé- nem mindig megbízhatók.

A legtöbb tűzhely és sütő még mindig a hagyományos módszerrel vezérelhető, de a modernebb modellek már érintő funkcióval, és led-kijelzővel rendelkeznek.

Tisztítás:

A sütő hagyományos tisztítása nem tartozik a legközkedveltebb házimunkák közé és nem véletlen, hogy az öntisztító sütő rendkívül vonzó lehetőség.

Pirolitikus tisztítás:

A pirolitikus sütő speciális programja felmelegíti a sütőteret nagyjából 500 °C fokra, ami minden szennyeződést hamuvá éget. Természetesen használat előtt mindent el kell távolítani a sütőtérből, majd a program végeztével, illetve a sütőtér kihűlését követően egy nedves ruhával ki kell törölni azt. Magától értetődően a sütőrácsokat hagyományos módszerrel, kézi tisztítással kell letakarítani.

Katalitikus tisztítás:

A sütőtér oldalán, hátán, tetején található különleges porózus felület felszívja a zsírokat, majd 200 °C fok feletti sütéskor a zsír az oxidációs folyamat során gőz halmazállapotúvá válik. Hátrányuk, hogy telítődnek, ezért időnként cserélni kell őket, valamint sérülékenyek, semmilyen kézi vagy kémiai tisztítást nem viselnek el.

Hidrolitikus tisztítás:

A sütőtepsibe öntött vizet a sütőben felmelegítjük. Ha van AquaClean program, az magától beállítja a hőfokot, ha nincs, akkor 50-60 °C fokra állítsuk be a sütőt. Az így keletkező gőz fellazítja a sütőtérben a szennyeződéseket, melyeket ezután kis utómunkával egyszerűen ki lehet törölni a sütőtérből. Zöld megoldásként szódabikarbóna vagy ecet hozzáadásával a makacsabb szennyeződések is súrolásmentesen eltávolíthatók.

+1 szempont:

A háztartási eszközök hosszútávú beruházások. Akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha vásárlás előtt a kiszemelt sütő adatainak megadása után a Business Box kalkulátorának segítségével tájékozódunk a sütőre köthető kiterjesztett és baleseti garancia opcióiról!