Válassz sütőt praktikusan
Egy jó sütő a hétköznapokon is nagy segítség, de az ünnepek, különösképpen a karácsony, szilveszter közeledtével a konyha főszereplőjévé válik. Ez az a pont, ahol egy jól megválasztott sütő rengeteg terhet le tud venni a vállunkról. Cikkünkben sorra vesszük azokat a gyakorlatias szempontokat, amelyek alapján az igényeinknek legmegfelelőbb sütőt választhatjuk ki a kínálatból.
Általában az alapján szokták rangsorolni a sütőket, hogy elektromos vagy gázüzeműek-e, hiszen az, hogy milyen energiaforrás áll a rendelkezésünkre az üzemeltetéshez és hogy melyiket tudjuk gazdaságosan a költségvetésünkhöz igazítani a legalapvetőbb szempont. Mi egy ettől eltérő, ám ésszerű rendszert választottunk: a gyakorlatiasságot.
Beépíthetőség, hőelosztás, hatásfok:
Az egy vagy két sütőtérrel rendelkező, többfunkciós, konyhabútorba építhető, hőlégkeveréses elektromos sütő rendkívül praktikus, ugyanakkor az egyszerű egylégterű, gázüzemű sütő fenntartás-fogyasztás aránya gazdaságosabb, annak ellenére, hogy a hatásfoka sokkal gyengébb, mint az elektromos sütőké.
A konyhabútorba építhető sütők általában 60 centiméter szélesek, de változó magasságúak lehetnek a beépítés helyének megfelelően:
-
- főzőlap alá beépíthető dupla terű sütők,
-
- teljes magasságú, dupla terű sütők,
- kényelmes magasságban a főzőlaptól függetlenül építhetők be a konyhabútorba.
Hagyományos sütő
Esetükben hőfokbeállítással és a sütőrács/tepsi elhelyezésének módosításával lehet a sütést szabályozni, a hőforráshoz közelebb elhelyezett étel hamarabb megsül.
-
- a hagyományos elektromos sütő a sütőtér alján és tetejében elhelyezett fűtőtelemről kapja a hőt
- a hagyományos gázüzemű sütő csak alulról kapja a hőt
Hőlégkeveréses vagy ventilátoros sütő
-
- az igazi hőlégkeveréses sütőben egyetlen fűtőelem található a ventilátor körül,
- a ventilátorral ellátott sütő lényegében egy hagyományos, elektromos sütő, amely ventilátorral van felszerelve.
Többfunkciós sütő
Felső és alsó hőforrással rendelkezik, valamint grillsütő és hőlégkeverés funkciókkal, melyek lehetővé teszik, hogy önállóan vagy a funkciók kombinálásával süssünk.
A többfunkciós sütőknek gyakran van egy szellőztető funkciója is, melyet a sütő lehűtésére lehet használni:
-
- a ventilátor a fűtetlen sütőteret hűti,
- a ventilátor hideg levegőt szív be a sütőtérbe és azt keringteti.
Kapacitás, sütőtér:
-
- a gyártók a sütőkapacitást literben adják meg, figyelembe véve a sütő teljes belterét, de ez nem a ténylegesen kihasználható teret jelenti,
-
- a nem ipari célú, háztartási sütők átlagos kapacitása 64 liter, aminél a hasznosítható kapacitás akár 27 literrel is kevesebb lehet,
-
- a sütőkapacitás emellett a polcok, a behelyezhető sütőrácsok számától is függ, hiszen, ha a rendelkezésre álló teret több sütőráccsal fel tudjuk osztani, az egységnyi idő alatt nagyobb mennyiségű étel elkészítésére ad lehetőséget, ezáltal időt és energiát is megtakarítunk,
-
- néhány különleges sütőben van speciális osztó, amely lehetővé teszi a belső tér elosztását és két különböző hőmérsékleten történő sütést,
- fontos szempont, hogy a sütő legalsó és legfelső 3 centiméteres részébe ne helyezzünk ételt – akkor se, ha van polc- mert az akadályozza a hőáramlást.
Kontroll panel:
A legmagasabb árkategóriájú sütők általában érintőképernyős, sőt, interaktív smart-vezérlővel rendelkeznek, míg az alacsonyabb kategóriájúak egyszerűbb, analóg jelzőrendszerrel, azaz gombokkal és tárcsákkal. Ezek ugyan kényelmesek és egyszerűen használhatók, de a sütő pontos hőmérsékletének beállítása kényes ételek esetén – lásd szuflé- nem mindig megbízhatók.
Tisztítás:
A sütő hagyományos tisztítása nem tartozik a legközkedveltebb házimunkák közé és nem véletlen, hogy az öntisztító sütő rendkívül vonzó lehetőség.
Pirolitikus tisztítás:
A pirolitikus sütő speciális programja felmelegíti a sütőteret nagyjából 500 °C fokra, ami minden szennyeződést hamuvá éget. Természetesen használat előtt mindent el kell távolítani a sütőtérből, majd a program végeztével, illetve a sütőtér kihűlését követően egy nedves ruhával ki kell törölni azt. Magától értetődően a sütőrácsokat hagyományos módszerrel, kézi tisztítással kell letakarítani.
Katalitikus tisztítás:
A sütőtér oldalán, hátán, tetején található különleges porózus felület felszívja a zsírokat, majd 200 °C fok feletti sütéskor a zsír az oxidációs folyamat során gőz halmazállapotúvá válik. Hátrányuk, hogy telítődnek, ezért időnként cserélni kell őket, valamint sérülékenyek, semmilyen kézi vagy kémiai tisztítást nem viselnek el.
Hidrolitikus tisztítás:
A sütőtepsibe öntött vizet a sütőben felmelegítjük. Ha van AquaClean program, az magától beállítja a hőfokot, ha nincs, akkor 50-60 °C fokra állítsuk be a sütőt. Az így keletkező gőz fellazítja a sütőtérben a szennyeződéseket, melyeket ezután kis utómunkával egyszerűen ki lehet törölni a sütőtérből. Zöld megoldásként szódabikarbóna vagy ecet hozzáadásával a makacsabb szennyeződések is súrolásmentesen eltávolíthatók.
+1 szempont:
A háztartási eszközök hosszútávú beruházások. Akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha vásárlás előtt a kiszemelt sütő adatainak megadása után a Business Box kalkulátorának segítségével tájékozódunk a sütőre köthető kiterjesztett és baleseti garancia opcióiról!