Előzd meg OLED tévéd kijelzőjének beégését!

/ december 11, 2018/ Tanácsadás, TV

Ha OLED TV vásárlását tervezed, olvasd el cikkünket, különösen, ha nem vagy tisztában a technológiával és csupán a reklámok alapján választasz, hogy minél tovább élvezhesd a tévéd nyújtotta előnyöket és elkerülhesd az elkerülhető problémákat. Írásunkban ezúttal a kijelző beégés témájával foglalkozunk.

Mi is az a képernyő beégés?

Pár szót ejtsünk az OLED technológiáról a könnyebb érthetőség kedvéért. Az OLED televízióknak azért nincs szükségük háttérvilágításra, mert maguk a szerves vegyületeket tartalmazó diódák fényt bocsátanak ki. Alapvetően az OLED pixelstruktúrák vörös, zöld és kék alpixelekből állnak, ez az úgynevezett RGB. A különböző színű fényt kibocsátó vegyületek egymástól időben eltérően öregszenek el.

Az OLED televíziók vörös, zöld és kék, tehát RGB alpixelekből állnak. Mivel önmaguk bocsátanak ki fényt, ezért az eltérő színű vegyületek más és más időben öregszenek el.

A vegyületek avulását kompenzálandó az LG OLED készülékekben WRGB pixelstruktúrát használnak. A négy alpixel ad ki egy képpontot, ám minden dióda fehér fényt bocsát ki, és a négyből három RGB színszűrővel van ellátva. A plusz egy fehér pixel a magasabb fényerőt hivatott szolgálni.

Ha egy statikus kép – pl. egy csatorna logója-, huzamosabb ideig nagy intenzitással terheli az adott pixelt, pixelcsoportokat, azok mondhatni „megjegyzik” azt. Ez a képmegtartás szellemkép, árnyékkép formájában láthatóvá válik akkor is, amikor csatornát váltasz. A beégés lehet ideiglenes – néhány perc, előrehaladott esetben pár óra-, vagy végleges.

Hogyan történik a beégés?

A tévécsatornák között éles a verseny a nézők megszerzéséért, ezért igyekeznek minél változatosabb tartalmakkal megtartani a figyelmünket. Amin viszont ritkán változtatnak, azok a logók és az egyéb grafikai elemek, például a képernyő alján futó információs sávot a tartalomtól elválasztó színes csík.

Ha a képernyőn folyamatosan több órán vagy akár napokon, heteken át megjelennek ezek a statikus elemek, csupán idő kérdése, hogy mikor történik meg és válik véglegessé a beégés.

Akik nem néznek tévéműsort, azonban elhivatott gamerek, szintén találkozhatnak ezzel a problémával. Esetükben a játékok információs paneljei éghetnek bele a kijelzőbe.

Tévét természetesen nem csak tévénézésre használunk, hanem játékra is. Az XBox One és a PS4 világában figyelembe kell venni azt is, hogy a játékok információs paneljei beleéghetnek a képernyőbe

Ellenőrizhető a képmegtartás, beégés?

Normál, nem statikus tartalmak megtekintése közben nem minden esetben észlelhető, de még a statikus tartalmaknál sem jellemző a korai észlelés. Ahhoz tehát, hogy meggyőződhessünk arról, hogy fennáll a veszély, tesztelni kell a készüléket.

  • Az optikai tesztelés legegyszerűbb módja, ha olyan tartalmat jelenítesz meg a képernyőn, ami homogén, vörös hátteret ad. A beégés észlelhetőségét fokozhatod, ha a szoba háttérvilágítása gyenge, vagy teljesen sötét.
  • Ha nincs beégés, egyenletes piros színt fogsz látni a képernyő egészén.
  • Ha már folyamatban van a képmegtartás, beégés, akkor a képernyő egyes területein, sötétebb pontok vagy foltok jelennek meg.
  • Alternatívaként egy teljesen sárga háttérrel is tesztelheted a beégést, itt a megtartott tartalom zöld színnel fog jelentkezni.
 • Az a legbiztosabb, ha mindkét háttérrel elvégzed az optikai tesztelést.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • Korlátozd a statikus logókat vagy grafikákat tartalmazó csatornák megjelenítését, ami főként a hír-, zenei- és ismeretterjesztő csatornákra vonatkozik.
  • Ha nem akarsz lemondani ezekről a műsorokról, fontold meg a kép méretarányos változtatásának lehetőségét.
  • A megelőzést szolgálja az is, ha a fényerőt és a kontrasztot olyan alacsony szintre állítod be, ami még nem megy a vizuális élmény rovására.
  • Engedélyezd az energiatakarékos beállítást.
  • Győződj meg arról, hogy a Screen Shift funkció be van kapcsolva.
 • Ne áramtalanítsd kikapcsoláskor a tévét, mivel a készenléti üzemmód lehetővé teszi a kompenzációs ciklusoknak a képmegtartás tisztázását, ami csökkenti a beégés kockázatát.

Manuális kompenzáció

Akár normál tévénézés, akár tesztelés közben észleled a beégést, ajánlott manuálisan elvégezni a kompenzációs ciklust a következőképpen:

All Settings > Picture > OLED Panel Settings > Clear Panel Noise

Ezután válaszd a Start Now opciót, majd hagyd pihenni egy órán át a tévékészüléket. Ez alatt lefut a ciklus és újra tesztelheted a vörös/sárga háttér előtt a képmegtartást.

A gyártói garancia sajnos nem terjed ki a kijelző beégésre. Éppen ezért érdemes megkötni a Business Box kiterjesztett garancia szolgáltatását az új televízióra.

Tekintve, hogy az említett képmegtartás a nem megfelelő felhasználói magatartás és/vagy extrém igénybevétel miatt alakul ki, az alapvető gyártói garancia nem terjed ki a beégésre