Fehér karácsony zöld fűtéssel

/ december 18, 2018/ Fűtéstechnológia

 

Azok számára, akik családi házakban élnek a téli fűtés biztosítására több alternatíva is rendelkezésre áll. Hazánkban a hagyományos fa- vagy vegyestüzelésű kazánok, kályhák használata a leggyakoribb, de sajnálatos módon nem azért mert a fa olcsóbb, mint más fűtőanyag. Sokkal inkább azért, mert ezekben a kazánokban, kályhákban bármi elég. A mérgező füsttel égő anyagok eltüzelése nagyban hozzájárul a lokális levegőminőség romlásához. Cikkünkben szeretnénk felhívni a figyelmet az alternatív, „zöld” fűtési megoldásokra és egyúttal arra, hogy egy kis felelősséggel és odafigyeléssel környezetkímélő módon fűthetjük otthonainkat.

 

 

A kandallóhoz alternatív tüzelőként használhatod akár a fűtőolajat is, hiszen magas fűtőértékkel rendelkezik, kevés károsanyag-kibocsátással.

 

Alternatív tüzelőanyagok

Fűtőolaj

Minden bizonnyal ez az a pont, ahol a kedves Olvasó szemöldöke megemelkedik. Fűtőolaj, mint környezetkímélő megoldás? Nos, valóban jogos a kérdés, hiszen a háztartási tüzelőolaj fosszilis anyag. A megoldás a bioüzemanyag-keverék.

Európában az egyéni központi fűtéshez – valamint a gépjárművek meghajtásához is- a repceolaj-metilészter és napraforgóolaj-metilészter keverék terjedt el leginkább, hiszen a kontinens éghajlata e két növény termesztésére a legalkalmasabb, szemben más biodízel-alapanyagokkal, mint például a pálmaolaj, vagy a szójaolaj-metilészter alapanyagai.

A háztulajdonosok a kiemelkedően jó fűtőértékű bioüzemanyag-keveréket olajfűtésű rendszerükben elégethetik, ami csökkenti a szennyezési szintet és a költségeket is.

Pellet

A leginkább nyúltápra hasonlító tüzipellet egy viszonylag új fűtőanyag, melyet hol máshol, mint Skandináviában fejlesztettek ki, körülbelül 30 évvel ezelőtt. Előállításához fás vagy lágyszárú növényi aprítékot használnak alapanyagként, a kötőanyaga pedig víz vagy vízgőz. A jó minőségű, megfelelően tömörített tüzipellet ezeken kívül egyáltalán nem tartalmaz semmi mást.

Előfordulhat, hogy a gyártó természetes vagy mesterséges ragasztóanyaggal biztosítja a pellet tartósságát, mivel a nem megfelelő körülmények között tárolt tüzipellet még a levegő páratartalmától is széteshet, tekintve, hogy saját nedvességtartalma alig 7%.

A pellet hatásfoka sokkal nagyobb, mint a tüzifáé és jelentősen kisebb mennyiségű salakanyagot termel, mint más szilárd fűtőanyag.

 

A pellet szintén jó alternatív fűtési megoldás. Az előállításhoz fát, vagy növényi aprólékot használnak és kiváló fűtőértékkel rendelkezik.

 

1m³ fapelletet alapul véve a következő kalkulációval számolhatunk:

  • Ez a mennyiség 4 hét alatt ég el egy 35 kW-os kazánban, 18.5 MJ/kg = 5.14 kWh/kg hőértékkel, hamutartalma 0,5-1%.

A maximális hatásfok eléréséhez úgynevezett pelletkályha szükséges, mert magasabb hatékonyságú, tisztább égést tesz lehetővé, mint a fatüzelésű kályha vagy kazán.

A pellet környezetkímélő megoldás, hiszen:

  • CO2 kibocsátása nem magasabb, mint amennyit az alapanyagként felhasznált növény az élete során magába gyűjtött,
  • Megújuló, valamint újrahasznosított forrásból származó alapanyagból készül.

 

Alternatív fűtési rendszerek

Geotermikus hőszivattyú

Talán a legkézenfekvőbb alternatív fűtési megoldás lehetne a geotermikus energia használata, hiszen a Föld civilizációnk léptékéhez és várható élettartamához képest kiapadhatatlan energiaforrás. A föld alatti hőmérséklet a téli időszakban sokkal magasabb, mint a külső hőmérséklet – általában 21°C fok-, de ez a földrajzi helyzet függvényében változhat. A geológiailag aktív területeken ennél jóval magasabb is lehet.

Mindezek ellenére azért nem ez a leggyakoribb fűtési alternatíva, mivel számolni kell a geotermikus rendszer bekerülési árával is. Egy geotermikus hőszivattyú kiépítése és hálózatra kötése minden esetben egyedi tervezést és kivitelezést igényel. A megtérülési költsége 5-10 év, a berendezés élettartama ezzel szemben 25-30 év.

Az energia? Effektíve ingyen és kifogyhatatlan mennyiségben áll rendelkezésre.

 

Napenergia hasznosítás

A napenergiát passzív és aktív hasznosítással alkalmazhatjuk fűtésre. A passzív hasznosítás hagyományos értelemben a ház tájolását, a benapozás-árnyékolás, valamint a határolófelületek energiatudatos tervezését jelenti, amire még ma is találunk számos példát a tornácos, verandás parasztházak esetében, de a modern építészetben is használják a szoláris hőnyereség kiaknázásával járó előnyöket.

 

Az aktív napenergiát is hasznosíthatjuk a fűtéshez, ami nemcsak az átmeneti időszakban nyújt megoldást, hanem egész évben.

 

Mivel a passzív hasznosítás csak az átmeneti időszakban jelent fűtési alternatívát, a technológia bevonása szükségszerű ezen az éghajlaton. Ez az aktív napenergia hasznosítás, mely napelemes rendszerek kiépítésével történik. A napelemes rendszer a Napból érkező fotovoltaikus energiát egyenáramú elektromos energiává, majd a hálózatba táplálható váltóárammá alakítja.

Ezt az energiamennyiséget használhatjuk hősugárzók vagy egyéb elektromos eszközök és fűtőberendezések működtetésére, például a fordított ciklusú klímaberendezésekhez. Ebben az esetben viszont arról se feledkezzünk meg, hogy a klímaberendezésre még a jótállás lejárta előtt megkössük a kiterjesztett garanciát.

 

Fontos!

Az optimális választás otthonunk infrastruktúrájától függ. Akár a meglévő rendszert alakítjuk át, akár kiegészítésként alkalmazzuk az alternatívákat, a döntés minden esetben hosszú távra szól. A hő előállításához felhasznált energia költségének és a hőnyereségnek arányosnak kell lennie. Ahhoz, hogy az alternatív fűtésre való átállás anyagi szempontból is nyereséges legyen, mindenképpen kérjük ki egy fűtéstechnológiai szakértő véleményét.