Oldd meg okosan – Új háztartási gép bekötése

/ december 20, 2018/ Tanácsadás

A háztartási nagygépek vásárlása hosszú távú beruházás, ezért körültekintő tervezést igényel a beszerzésük, nem is beszélve az üzembehelyezésükről. Általában a méret, az ár, a forma, az energiabesorolás és az extra funkciók döntenek arról, hogy milyen hűtőgépet, mosógépet fogunk otthonunkba költöztetni. Mindezek mellett azonban van még egy nagyon fontos szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Azt, hogy az ingatlan elektromos hálózata vajon elbírja-e az újabb fogyasztó bekötését? Cikkünkben most ezt a témát járjuk körül.

Plug’n play

Ezt a kifejezést általában a digitális adathordozókkal kapcsolatban szokták emlegetni, de esetünkben szintén jól illik a szituációhoz. A legtöbb ember számára egy új elektromos berendezés úgy működik, hogy csatlakoztatja a hálózathoz és megnyom rajta egy-két gombot. A valóság azonban ennél sokkal összetettebb.

Egy új villanytűzhely bekötése általában meg sem valósulhat egy, a többitől különálló áramkör kiépítése nélkül, tehát igen komoly következményekkel járhat, ha a “plug’n play” metódust követjük.

Nézzük hát, hogyan és milyen lépéseket szükséges egy regisztrált villanyszerelő szakember bevonásával az új háztartási nagygép bekötése, beszerelése előtt elvégezni:

 • A bekötéshez szükséges csatlakozó hely kialakítása.
 • Villanyszereléssel kapcsolatos munkák: vezeték áthúzás, új áramkör kiépítése.
 • Szükség lehet teljesítménybővítésre, mérőhely szabványosításra is. (ELMŰ ügyintézéssel jár együtt.)
Új háztartási nagygép bekötése előtt érdemes villanyszerelővel is egyeztetni, hogy a hálózat elbírja-e a készüléket. Amennyiben szükséges, akkor pedig bővíteni kell a hálózatot.

Fontos:

 • Bevett gyakorlat, hogy a háztartási gép gyártója csak akkor vállal garanciát az adott készülékre, ha azt villanyszerelő szakember csatlakoztatta az elektromos hálózathoz és a szakszerű bekötés tényállását a jótállási jegy lepecsételésével igazolja.
 • Egy háztartás áramfelvételét a fogyasztásmérő mellett elhelyezett főbiztosító névleges árama határozza meg. Ahhoz, hogy megtudjuk, beilleszthető-e a hálózatba teljesítménybővítés nélkül az új háztartási gép, tudnunk kell azt, hogy mennyi a névleges csatlakozási teljesítménye.

Az épület elektromos hálózatának ellenőrzése

A vezetékek

Nyilván nem fogunk minden vezetéken egy mérőműszerrel végigmenni, de azzal tisztában kell lennünk, hogy az épület elektromos hálózata mikor volt utoljára felújítva. A régi építésű házakban ugyanis a falban futó elektromos vezetékek egyáltalán nincsenek szigetelve, ami azt jelenti, hogy túlterhelés esetén akár ki is gyulladhatnak.

A biztosíték megvédi a hálózatot a túlfogyasztástól. Amikor több áramot vennénk fel, mint amennyit elbír a rendszer, lekapcsolja azt.


A biztosítékok

A biztosíték a túláramtól óvja az elektromos hálózatot, valamint a fogyasztókat. Az épületben több áramkör biztosítja egy-egy házrész biztonságos áramellátását. Ha bármelyik áramkörből több áramot próbálunk nyerni, mint ami lehetséges, az a vezetékek túlmelegedését, olvadását, gyulladását okozhatja.

Mindenképpen ellenőriznünk kell a biztosítékokat és azt, hogy azok alkalmasak-e az újabb fogyasztó bekötése után is megvédeni a hálózatot a túlfeszültségtől. Ha az épület nagyon régi, előfordulhat, hogy még mindig olvadóbiztosítékok „óvják” a hálózatot, ám ezek már nem alkalmasak az olyan, nagy teljesítményű fogyasztók leválasztására, mint amilyen egy mosó-szárítógép, konyhaszekrénybe építhető sütő, vagy egy új, fűtésre is alkalmas klímaberendezés.

Az olvadóbiztosíték az áramkörben azt a célt szolgálja, hogy túlterhelés esetén megszakítsa az áramkört. Modern építésű hálózatokban ezt a funkciót a kismegszakító látja el.

Dugaljzat, kapcsolók

Ma már minden esetben földelt konnektorokkal látják el az elektromos hálózatokat, ám nem ritka, hogy a régi épületekben még mindig régi, földeletlen konnektorok vannak. Bármennyire is ragaszkodunk a nosztalgikus érzetet keltő kapcsolókhoz és dugaljzatokhoz, inkább cseréljük ki őket, amennyiben modern háztartási gépeket akarunk használni az épületben.

Manapság már csak földelt konnektorokkal látják el a háztartásokat, azonban a régi épületekben még előfordulhatnak földeletlen konnektorok. Ezeket feltétlenül ki kell cserélni.

Mi az a kismegszakító?

A kismegszakító leválasztja azt az áramkört az elektromos hálózatról, amelyik a túlterhelést okozta. Mindaddig nem is kapcsolható vissza, amíg a hibát okozó valamennyi készülék nincs áramtalanítva vagy kikapcsolva. A kismegszakító cseréjével bővíthető a hálózat teljesítménye.

A teljesítménybővítés 32 amperig alanyi jogon jár. Ennél nagyobb teljesítmény igénye esetén hálózatfejlesztési díjat kell fizetni az áramszolgáltató felé.

Fontos:

 • Mérőhely szabványosításra akkor lehet szükség, ha:
  • az új áramkör kiépítése során a villanyórát új helyre kell áthelyezni,
  • a villanyszerelő úgy tapasztalja, hogy a villanyóra, vagy egyéb alkatrészei tűzveszélyesek lehetnek. Ebben az esetben egy új villanyóra telepítésére kerül sor.
 • Az ellenőrzés során az előírás szerint azokat az áramköröket is felül kell vizsgálni, amelyeknek semmi közük sincs a plusz fogyasztóval terhelendő áramkörhöz.
 • Ez alapján egy részleges felújítás esetében is a komplett elektromos hálózat felülvizsgálata történik – ez az előírás-, még akkor is, ha a tulajdonos ezzel a feladattal nem bízta meg a villanyszerelőt!