Okosórával a nyugodt és biztonságos életvitelért

/ január 8, 2019/ Inspiráló, Okoseszközök

A te életed is komplikált? Bármilyen rendszert próbálsz is belevinni, mégis a fejedre omlanak a teendők? Kéne egy személyi asszisztens, aki mindig, mindenre időben figyelmeztet és még azt is pontosan tudja, mikor kell szünetet tartanod az egészséged érdekében? Ha eddig még nem ruháztál be az új, negyedik szériás Apple Watch-ba, akkor most eljött az ideje. Az újratervezett Apple Watch nem szimplán esztétikai frissítéseket kapott, de olyan új funkciókat is, amelyekkel bőven übereli a korábbi szériákat. Melyek ezek a funkciók? Tarts velünk és megtudod!

Technológiai frissítések

A kijelző

A 30% -kal nagyobb kijelzőnek köszönhetően több információ – például térképek, fotók és naptárak- egyidejű megjelenítését is lehetővé teszi, valamint a látásproblémákkal élők számára is kényelmesen használható. Emellett jelentősen könnyebbé válik:

 • a mozgásban lévő üzenetek olvasása,
 • az adminisztratív alkalmazások ellenőrzése,
 • valamint a táplálkozás, folyadékfogyasztás és az edzés folyamatok nyomon követése.

Burok és hálózati elérés

Alumínium, kerámia és zafír. Jól hangzik ugye? Ez a kombináció azonban nemcsak esztétikai értékkel bír, de jelentősen megnöveli a mobiltelefon vételi jelerősségét.

A mikrofont a hangszóró közeléből áthelyezték az óra ellentétes oldalára a visszhang visszaszorítása érdekében.

Az új Apple Watch két méretben – 40 mm-es és 44 mm-es- érhető el. Az előbbi csak a GPS-szel, az utóbbi azonban GPS-szel és LTE-vel (Long Term Evolution – negyedik generációs, vezeték nélküli adatátviteli szabvány) is fel van szerelve. A mobilhálózati kapcsolatot támogató Apple Watch automatikusan a leginkább energiahatékony vezeték nélküli kapcsolatra vált át:

 • a közelben lévő iPhone-hoz,
 • Wi-Fi-hálózathoz,
 • mobilhálózathoz.
  • LTE
  • UMTS (3GSM)
Edzésmonitorozás, mobilelérés, egészségügyi felügyelet, esztétikus és high-tech design, ez az új Apple Watch.

Operációs rendszer és hardver

Az Apple Watch 4 kétmagos, 64 bites S4 processzort használ, amely a tesztek szerint megduplázza az okosóra teljesítményét. Az új modell további hardver fejlesztései közé tartozik egy frissített giroszkóp, amely amellett, hogy megkönnyíti a tájékozódást, aktívan támogatja a gyorsulásmérőt is.

Egészségügyi felügyelet

A 4. sorozat egyik leglenyűgözőbb újdonsága az egészségügyi megfigyelés és segítségnyújtás. Használatához be kell állítani az Orvosi azonosítóban az óra viselőjének személyes, valamint kiemelt egészségügyi adatait – pl. vércsoport, allergia, cukorbetegség, szív- és keringési problémák, posztoperatív státusz- és a vészhelyzet esetén értesítendő személy, orvosi felügyelet elérhetőségeit.

Valószínűleg ennek a funkciónak az elérése a legnyomósabb érv, ami amellett szól, hogy a kiterjesztett garancia lehetőségével élve, minél hosszabb ideig élvezhessük személyi asszisztensünk és egyben virtuális ápolónk védelmét.

Technikailag az Apple Watch 4-es szériája a korábbi modelleken is használt haptikus technológiát alkalmazza. A haptikus technológiát kinetikus kommunikációnak is nevezhetnénk, hiszen lényegében az óra viselőjének mozgását, érintését, a testének rezgéseit, valamint az őt ért erőbehatásokat képes lekövetni és a változásokat jelezni.

EKG-szkenn

Az Apple Watch 4-be épített szkenner észleli a szívfrekvencia változásait. Ehhez csupán meg kell nyitni az alkalmazást, majd az ujjunkat a digitális koronára helyezni. A digitális korona haptikus szenzorai észlelik és rögzítik a pulzusszámot, valamint jelzik, ha az szabálytalan.

Diagnózist nyilván nem fog felállítani az okosóra, és nem is egyenértékű egy teljes mellkasi EKG-vizsgálattal, de azok számára, akik már ismert keringési problémával, vagy szívritmuszavarral összefüggő betegséggel élnek együtt, az új Apple Watch állandó felügyelete biztosítja a folyamatos kontrollt.

Emellett az is kiemelendő, hogy a monitorozás szükség esetén lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, elsősegélynyújtást.

A hozzátartozók számára is megnyugtató, hogy az okosóra összehangolható Android rendszerű okostelefonokkal, eszközökkel, valamint iPhone készülékekkel, így valós időben értesülhetnek családtagjaik, szeretteik aktuális állapotáról, ami vészhelyzet esetén jelentősen meggyorsíthatja a segítségnyújtás folyamatát.

Amennyiben keringési problémával, vagy szívritmuszavarral küzdesz, az Apple Watchba épített szkenner érzékeli a szívfrekvencia változásait.

Mozgás megfigyelés

Az Apple Watch új verziója hatékony támogatója a balesetek felderítésének. A haptikus szenzor érzékeli az esés, zuhanás tényét, és rákérdez a viselőnél, hogy van-e szüksége segítségre. Ha egy bizonyos idő eltelte után nem érkezik válasz, az óra értesíti az Orvosi azonosítóban beállított adatokban megjelölt személyt és/vagy a sürgősségi orvosi szolgálatokat.

Stresszmentesítés

A széria egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy a Breathe alkalmazás is elérhető vele. Beállításával a légzés válik megfigyelhetővé és kontrollálhatóvá, ami:

 • A tudatos stresszcsökkentést támogatja, például meditatív légzőgyakorlatokkal.
 • A már kialakult szorongásos állapotok – például pánikbetegség- valósidejű kezelését teszi lehetővé.

(Értsd: amikor a szorongásos roham hiperventillációban csúcsosodik ki, az alkalmazás segít tudatos kontroll alatt tartani a folyamatot, ezáltal elkerülhetővé válik, például az eszméletvesztés, izomgörcs.)

Edzés

A legtöbb okostelefonra telepíthetők az általános edzésformákat – futás, biciklizés, guggolás- nyomon követő applikációk. Az Apple Watch 4 is képes követni például az úszás folyamatát, de az óra méretéből adódóan jóval könnyebbé, kényelmesebbé és egyszerűbbé válik ennek az edzésmódszernek a megfigyelése.