Okos otthon 1. rész Az okosvilágítás

/ január 17, 2019/ Inspiráló, Okoseszközök, Smart Home

Az utóbbi évek technológiai fejlesztései elképesztő mértékben fedik le életünk egyre nagyobb területét. Szépen lassan minden eszközünk okossá válik. Hálózatba köthető és mobiltelefonról, tabletről vezérelhető a televízió, a hűtő, a porszívó, de még a világítás is. A hagyományos izzókhoz képest az okosizzók fejlettebb módszert és lehetőségeket adnak a kezünkbe az energiafogyasztás teljes körű ellenőrzésére és igényeink kiszolgálására. Hogyan és miként tehetjük ezt meg? Erről szól következő cikkünk.

Milyen elemekből áll az okosvilágítás?

Az okosvilágítás működtetéséhez – nyilván a villamosenergián túl-, a hagyományos rendszer elemeinek okos verziójára van szükség, valamint egy hub-ra és egy világításvezérlő alkalmazásra. Az okosvilágítás vitathatatlanul a legegyszerűbb módja annak, hogy otthonunkat elindítsuk az “okossá válás” útján.

Mit is jelent az, hogy okosizzó?

Az okosizzó olyan LED-izzó, ami egy okostelefonra, tabletre telepített alkalmazás vagy intelligens otthoni automatizálási rendszer segítségével vezérelhető. A bekerülési költsége ugyan magasabb, mint a hagyományos világítótesteké, vagy LED-izzóké, de 6-szor energiahatékonyabb, és a fény intenzitása, minősége, az izzó élettartama magasan felülmúlja azokat.

Az okos világítás elterjedése, valamint nagyobb léptékű alkalmazása az okos városok kiépítésének egyik alapja.

A fényerő, fogyasztás, élettartam izzónként eltérő lehet, pl.:

 • Sengled Wi-Fi 800 lumen/9W/25 000 óra
 • Philips Hue Go 300 lumen/9W/20 000 óra
 • FluxSmart Wi-Fi LED 800 lumen/10W/20 000 óra

Években kifejezve, egy okos izzó 22-25 évig is képes minket kiszolgálni.

Az okosizzók egy hub-hoz csatlakoznak – például Wink2, Amazon Echo, Samsung Smart Things-, melynek működését leginkább egy router-hez hasonlíthatnánk. Miután bekötöttük az okosizzókat, le kell töltenünk egy, az operációs rendszerünkön futtatható alkalmazást tabletre vagy mobiltelefonra, az izzók okos hálózatra való csatlakoztatásához és használatához.

Egyes gyártók saját mobilalkalmazást fejlesztenek az izzóikhoz, mint pl. a LIFX, a KASA Smart, vagy a már említett FluxSmart.

Természetesen az okos izzók is elérhetőek különböző méretben és színben, és számos LED-izzón a fényerő, a fényhőmérséklet és a színárnyalat is igény szerint beállítható.

Az okos világítás személyre szabható, hangulathoz igazítható, sőt egy potenciális betörést is megakadályozhat.

Figyelem!

Mivel az okos hálózat, így a világítás működtetéséhez egy “távirányítóra”, például mobiltelefonra vagy tabletre van szükség, a teljes rendszert, valamint a hozzáférést veszélyezteti, ha nem gondoskodunk ezen eszközeink hosszútávú, fizikai és informatikai biztonságáról. Az okos eszközeinkre köthető baleseti garancia, valamint kiterjesztett garancia lehetőségeinek feltárásához a Business Box kalkulátornak használatát javasoljuk igénybe venni.

Okoskapcsolók

Az okoskapcsoló szintén okostelefon alkalmazáson vagy virtuális asszisztensen – pl. Google Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKit, Siri- keresztül vezérelhető, ám gyakorlati alkalmazása egy kattintásnál jóval több.

A világításon túl egyéb, a hálózatba integrált okos eszköz is szabályozható vele, mint.:

 • a mennyezeti és fürdőszobai ventilátorok,
 • a kandalló,
 • a szemétledobó.

Az okosvilágítás előnyei

Gazdasági előnyök:

Mivel az okosizzó bekerülési költsége magasabb, valódi hasznot a költséghatékony energiafelhasználás jelent.

 • Egy hagyományos, 60 wattos izzóhoz képest 80%-os energia-megtakarításra képesek az okosizzók, fényerő és minőségvesztés nélkül.
 • Távoli elérés: Az alkalmazáson keresztül ellenőrizni és manuálisan irányítani tudjuk otthonunk világítását. Többé nem fordulhat elő, hogy feleslegesen égve hagyjuk a lámpát vagy bekapcsolva a televíziót.

Kényelmi funkciók

A hangvezérlők és mozgásérzékelők beállításával még a manuális beavatkozás is szükségtelenné válik amikor otthon tartózkodunk, valamint érdemi segítségként szolgál a mobilitási problémákkal együtt élő felhasználók számára, az önálló és független életvitel kialakításában.

Az okos világítás kényelme nem merül ki a hangulatfokozó színek és árnyalatok kiválasztásában, vagy a fényerő-szabályozásban és a hangvezérlésben. A mozgásvezérlő praktikus előnyein túl, az okos világítás személyre szabhatóvá teszi a világítást, azaz a család minden tagjának egyéni igényei szerint alakítható, beleértve a közös helyiségeket és a személyes tereket egyaránt.

Pillantsunk bele az otthonaink jövőjébe, ahol már minden - még a világítás is - okos.

A puszta kényelmen túlmutatnak a tények!

 • Otthonunk világítását megfeleltethetjük a benne élők napi rutinjának.
 • Hosszabb utazás ideje alatt akár külföldről is elérhetjük a házi hálózatot, meghiúsítva ezzel egy potenciális betörési szándékot.
 • Családtagjaink fizikai és lelki egészségének és otthonunk értékeinek megőrzésében is segítségünkre lehet.

Fontos!

Nem újdonság, hogy a fény minősége és mennyisége, ereje, színe, hatással van az emberi szervezetre. Az alvás-ébrenlét ciklusa, valamint a pszichés állapotunk elképesztő mértékben függ a minket körülvevő fénytől. A személyre szabható okos világítás támogatásával* nem kizárólag a téli időszakban szabadulhatunk meg a borongós gondolatoktól, de a szem és a látóidegek funkcionális, valamint szöveti szintű károsodását okozó rizikótényezők, például a digitális kék fény kiiktatásában is szerepet játszik.

*Cirkadián üzemmódban az okos világítás a fény beállításait – intenzitás, fényhőmérséklet, szín, árnyalat- automatikusan illeszti a napszakokhoz.