MWC Barcelona 2019

/ január 31, 2019/ Egyéb, Okoseszközök

Mobiltechnológia, innováció, biztonság

A katalán főváros, Barcelona Európa egyik kulturális fellegváraként betöltött szerepe mellett a tudomány és technológia szerelmeseinek és iparági képviselőinek találkozóhelye is. Itt rendezik meg a Mobile World Congress-t, azaz az MWC Barcelona néven ismert mobil- és IT-technológiai konferenciát. Évente 200 országból 100 000 ember érkezik az MWC Barcelona-ra, hiszen az esemény rendkívüli lehetőséget kínál az üzleti kapcsolatok gazdagítására és az iparág legfrissebb trendjeinek megismerésére egyaránt. Idén február 25-28 között találkoznak a fejlesztők, gyártók, szolgáltatók és természetesen az alkalmazásfejlesztők. A mobiltechnológia hazai rajongói számára talán kevésbé ismert az esemény, ezért cikkünkkel igyekszünk feltérképezni az idei MWC legfontosabb programpontjait.

MWC Barcelona – Intelligent Connectivity

A mobiltechnológia, az IoT (Internet of Things, azaz a dolgok internete) és az MI (mesterséges intelligencia) fejlődésének, valamint összefonódásának egyik leginkább vonzó tulajdonsága, hogy személyre szabhatóvá teszi a technológiát. A világ egy új korszak küszöbén áll, mely amellett, hogy rendkívül vonzó, egyben veszélyeket is tartogat. Az idei MWC alaptémái igyekeznek feltárni a közeljövő páratlanul izgalmas lehetőségeinek minden vetületét.

2019. február 25-28 között Barcelona ad otthont a világ legnagyobb mobiltechnológiai és innovációs rendezvénysorozatának, a Mobile World Congress-nek.

Connection

Az MWC Barcelona Connection témakörének célja, hogy meghatározza azokat a követelményeket, amelyek az 5G valósággá válásához szükségesek. Idén a VMware képviseli ezt a témát és többek között arra igyekszik választ keresni, hogyan lesz képes az 5G a világ egyik legbonyolultabb digitális infrastruktúráját biztosítani. A szoftvergyártó cég szerint az 5G által megkövetelt gazdaságosság, méret, innováció és működési gyorsaság eléréséhez szükséges digitális alapot a számítási, felhő-, mobilitási, hálózati és biztonsági alkalmazások szolgáltathatják.

MI

Mivel az iparági piac összértéke 2020-ra várhatóan 70 milliárd dollárra emelkedik, a mesterséges intelligencia az egész mobil és IT infrastruktúrát átalakítja, beleértve a fogyasztókat, a vállalkozásokat és a kormányokat világszerte. A téma előadói megvizsgálják az MI valódi potenciálját, valamint azt, hogy miként kezeljük egyszerű felhasználói, valamint vállalati szinten az ilyen mély technológiai forradalmat és annak hatását szakmai és személyes életünkre vonatkoztatva.

Az MI olyan sarokkő-téma, amely polarizálja nemcsak a civil felhasználók, de még az iparági képviselők véleményét is. Tekintve, hogy egy stabil MI képessé válhat bármilyen emberi kognitív funkció végrehajtására, az általa kiváltott haszon és félelem ellentéte több évtizedes toposza az iparágnak, a közbeszédnek és a művészeti szcénának egyaránt. Az utópisztikus remények és a disztópiát előrevetítő félelmek mítoszait szembe helyezve a valósággal az MI konferencia igyekszik feltárni azokat a csomópontokat, melyek körül biztonságosan meghatározható és megnyugtatóan működtethető az MI valódi potenciálja.

Ipar 4.0

Az MWC Barcelona kiemelt témaköre, mely elemzi az IoT, a számítógépes fizikai rendszerek, a felhőalapú és a kognitív számítástechnika összefonódásának ipari megvalósítását és szélesebb körű felhasználhatóságát.

A vezetékes, vagy vezeték nélküli interfészek automatizáltabb és gondosan felügyelt rendszereket hoznak létre, ahol emberi beavatkozásra nem igazán van szükség. A gyártási és karbantartási folyamatokon túl, a logisztikai lánc is el- és befogadni képes az intelligens vezérlőrendszereket.

Az ipari piacok digitális átalakulásának eredménye, hogy az intelligens gyártási folyamatok maximalizálják a termelékenységet, hatékonyságot. Ugyanakkor létezik egy olyan vetület is, mely a technológia fejlődésének természetes, ám népszerűtlen velejárója: a negyedik ipari forradalom több millió ember számára jelenthet egzisztenciális válságot.

Immersive Content

A kiterjesztett és virtuális valóság egyre nagyobb szerephez jut immár a társadalmi igények formálásában, a művészeti produktumok teremtésében, a kultúra közvetítésében is. Hatása az általános fogyasztói magatartásra, szerep- és felelősségvállalásra tagadhatatlan.

A kiterjesztette valóság túlmutat a szórakoztatóiparon. értéke és haszna ipari, művészeti, rehabilitációs területen is megnyilvánul, illetve az oktatásban is úttörő szerepe lehet.

Bomlasztó innováció

Mivel az innováció léptéke tovább gyorsul, a vállalatok reakcióképességén, alkalmazkodó készségén, valamint agilitásán múlhat, hogy képesek-e tartani a tempót. Azok számára, akik sikeresen lekövetik és beépítik a változásokat, akár részvényesítési előnyökkel is szolgálhat az új technológiák asszimilációja. Az iparági elemzők szerint jelenleg csupán a vállalatok 33%-a reagál hatékonyan a technológiai újításokon kivirágzó piaci változásokra.

Digitális wellness

Az okostelefonok és eszközök elterjedésének vadhajtása a technológia addiktív jellege. A témakör feldolgozza a felhasználói szokások megváltozásával járó szocializációs anomáliák lekövetését, a társadalmi együttélés szabályainak szemünk előtt zajló változásait, a mobiltechnológiának a hétköznapi életben betöltött elemi szerepét, valamint ennek az egyén fizikia, mentális és pszichés állapotára, szociális körülményeire gyakorolt hatását.

Digitális Bizalom

A digitális ökoszisztémába vetett bizalom megingása miatt az adatvédelem és az adatvédelem etikája iránti érdeklődés potenciálisan nő. A témakör feltárja a fogyasztók, a kormányok és a szabályozók közötti optimális egyensúly megteremtéséhez szükséges rendszerszintű elemeket, valamint a kompetenciakörök kiépítéséhez, meghatározásához és betartatásához szükséges lépéseket.