Hasznos mobil applikációk, amik megkönnyítik az életünket

/ február 5, 2019/ Mobiltelefon

A mobiltelefonok ma már olyan mennyiségű és minőségű információ átadására képesek, melyekről korábban nem is álmodhattunk. A telefonok internetelérésével egy hihetetlenül összetett világ vált lehetővé számunkra, amelyben nem mindig könnyű eligazodni. Az információk szelektálása és célirányos szegmentálása ma már szinte létszükséglet, melyhez a különböző mobilalkalmazások érdemi támogatást nyújtanak. Íme néhány, azon mobil applikációk közül, amelyek életünk különböző területeinek praktikus megszervezésére és rendszerezésére adnak lehetőséget.

A mobil applikációk segítenek rendszerezni és hasznosan beilleszteni életünkbe azokat az információkat, melyek számunkra jelentőséggel bírnak.

Mobil applikációk bevásárláshoz

Out of Milk

A papírfecnikre, jegyzettömbökbe karistolt bevásárlólisták ideje végleg leáldozott. Az Out of Milk egy rendkívül összetett applikáció. Működését tekintve afféle 3 in 1 alkalmazás: tevékenységlista, bevásárlólista és raktárkészlet egyben.

To do list

 • Teendőink megszervezését támogatja, legyen szó bevásárlásról, vagy akár az autó levizsgáztatásáról.

Shopping list

 • Megtervezhetjük a To do list-ben előre rögzített, vagy random bevásárlásokat. A megvásárolandó termékeket, élelmiszereket az alkalmazás által megadott kategóriákba sorolhatjuk – pl. pékáru, tejtermékek, zöldség, gyümölcs, hentesáru, stb., de létrehozhatunk saját kategóriákat is.
 • Az élelmiszerek és egyéb áruk, fogyóeszközök mennyisége is pontosan megadható, amihez hozzárendelhető a mértékegység.
 • A bevásárlólista elemeihez hozzárendelhető a pontos ár is, melyet az Out of Milk elment, így amikor legközelebb bevásárlólistát készítünk, a tervezett mennyiséghez a rendszer automatikusan hozzáadja az árát is.
A bevásárlásban és otthonunk készleteinek felmérésében is segítenek a mobil applikációk.

Pantry (Éléskamra)

 • Egy pontos és részletes otthoni raktárkészlet összeállítást teszi lehetővé
 • A megvásárolt elemek átmozgathatók ebbe a listába, valamint, ha elfogyott otthonról egy adott termék vagy fogyóeszköz, egyszerűen eltávolítható, vagy átmozgatható a bevásárlólistába.

Így mindig pontosan fogjuk tudni, hogy mire van szükségünk. Az, hogy milyen jellegű készletet állítunk össze, csupán fantázia és igény kérdése.
Az alkalmazás természetesen nemcsak mobil eszközökről érhető el, hanem a böngészőből is és az adatokat megoszthatjuk a családtagjainkkal.

Főzés

Nosalty

A főzős mobil applikációk választéka igen gazdag, ám gyakran okoz problémát, hogy többségük nem magyar nyelvű. A Nosalty népszerű internetes oldalhoz készített magyar nyelvű applikáció többezer receptet és azok elkészítési javaslatait, hozzávalóit teszi elérhetővé, valamint interaktív bevásárlólistát is készíthetünk vele.

Egyrészt megkönnyíti a sütés-főzés folyamatát – pl. érintés nélküli lapozás- valamint a menü megtervezését.

Akár hagyományosan magyar, vagy egészségtudatos szemlélettel tervezzük meg étrendünket, egy hasznos mobil applikáció támogatásával változatosabb ételeket tehetünk az asztalra.

Étrendtervezés

KalóriaBázis

Az Apple Store-ból és Google Play-ből egyaránt ingyenesen elérhető magyar kalóriaszámláló program 120 000 elemet tartalmazó adatbázisa főként az egészségtudatos táplálkozás megtervezését teszi lehetővé, emellett nyomon követhető vele a napi folyadékfogyasztás is.

 • A kitűzött fogyókúrás célok elérését támogatja az elemek részletes mikro- és makro tápanyagtartalmának monitorozása, valamint a sporttevékenységek adatbázisa.
 • A KalóriaBázis legfontosabb újdonsága, hogy a cél beállítási kalkulátor segítségével a felhasználók maguk állíthatják be fogyási tervüket, melynek megvalósítását az oldal napról napra grafikonokkal, diagramokkal és szöveges értékelésekkel is segíti.

Edzés

Home Workouts

Az edzést támogató mobil applikációk közül a Home Workouts ingyenes alkalmazás támogatásával elkerülhetjük a random edzésekből eredő veszélyeket. Mondhatni, tudományos alapokon kerülhetünk jó formába. Nincs szükség drága felszerelésre és személyi edzőre, mert az ún. saját testsúlyos edzés lehetőségeinek feltárásával otthon, vagy a szabadban végezhetjük el az összeállított edzéstervet

 • Valamennyi izomcsoportra találhatunk szakértők által összeállított, különböző nehézségű gyakorlatokat mind nők, mind férfiak számára.
 • A hangvezérléses edzés mellett, részletes leírások és videókkal ellátott útmutatók segítségével az edzést megelőző bemelegítés, valamint a levezetésként szolgáló nyújtás csökkenti a hirtelen megerőltetésből származó ízületi- és izomsérülések kockázatát.
 • A motiváció fenntartásában maximálisan támogat a naplózási lehetőség, a testreszabható edzés emlékeztető és a testsúly grafikon.
 • Közösségi élményként és inspirációként sem utolsó, hiszen eredményeink megoszthatók.
A mobil applikációk afféle személyi edzőként funkcionálnak, ha egészségesebb életmódra vágyunk és belevágunk az otthoni edzésbe.

Tömegközlekedés

Budapest menetrend

A valós idejű menetrend és útvonaltervező alkalmazás Budapest helyi tömegközlekedési hálózatához, valamint a környékbeli vasútvonalakhoz tesz közvetlen hozzáférést. Böngészhetjük a helyi járatok listáját és a menetrendeket, szöveges vagy térképes formában áttekinthetjük az egyes járatok útvonalát, menetidejét, az aktuális forgalmi változásokat.

A Kedvencek listájához hozzáadhatók az általunk naponta igénybevett útvonalakon közlekedő járművek listája és menetrendje, valamint az olyan városrészek megközelítése, ahol még nem jártunk.

Az alkalmazás 2-3 naponta frissül, nem igényel állandó internetkapcsolatot, tehát offline üzemmódban is használható, bár ebben az esetben a valós idejű adatok nem elérhetők.

Mobiltelefonunk általános állapota ma már nemcsak az elérhetőségünk záloga. A magunk és családtagjaink életét is megkönnyítő eszközök IT-biztonsága is rendkívüli jelentőséggel bír, főként a telefonon tárolt személyes adatok védelme miatt. Másrészt a mobiltelefon fizikai biztonságának érdekében okos lépés vásárlói gondoskodással megelőzni a problémákat.