Okostermosztát, a dobozba zárt kényelem

/ február 12, 2019/ Egyéb, Fűtéstechnológia, Inspiráló, Okoseszközök, Smart Home

Okos otthonok – 2. rész

Bárkivel előfordulhat, hogy reggel későn ébred, rohannia kell és elfelejti lekapcsolni a termosztátot. Egész nap csúcsra jár a fűtés, ami rengeteg ablakon kidobott pénzt jelent. A hagyományosnál lényegesen hatékonyabb okos fűtésrendszerek az okostermosztát támogatásával nemcsak kényelmes megoldást, de jelentős megtakarítást is jelentenek. Az sem utolsó szempont természetesen, hogy amikor hazaérünk a munkából egy kellemesen felfűtött otthon vár minket. De mitől lesz okos egy termosztát és egyáltalán mit tud? Tarts velünk és fény derül a titokra!

Mitől okos, az okostermosztát?

Az okostermosztát okoseszközökről, például mobiltelefonról irányítható, így bárhonnan felvehetjük vele a kapcsolatot. Akár a munkahelyünkön vagyunk, akár egy dugóban küszködünk hazafelé, vagy éppen nyaralunk, az okostermosztát biztosítja otthonunk mindig aktuális optimális hőmérsékletét. A megfelelő ütemezés beállításával, vagy távolról eléréssel irányítható az okostermosztát ki- és bekapcsolása.

Az okostermosztát támogatásával távolról is vezérelhetővé válik otthonunk fűtése okoseszközeinken, például mobiltelefonon keresztül, ugyanakkor a manuális irányításának lehetősége is megmarad a számunkra.

Az alkalmazások útvesztőjében

Az okosotthonok lehetőségei hihetetlenül gyorsan gyarapodnak az IoT (Internet of Things – a dolgok internete) ideájának köszönhetően, aminek csupán egy apró összetevője az okostermosztát. Egy okosotthonban vezérelhetjük a világítást, a biztonságot és az egy hálózatba kötött eszközeink, háztartási berendezéseink sokaságát a tévétől a hűtőig.

Okostermosztát telepítése előtt tehát azt is át kell gondolnunk, hogyan hangoljuk azt össze egyéb, hálózatba kötött eszközeinkkel:

  • elbír-e a hálózatunk még egy okoseszközt,
  • csatlakoztatható-e egyáltalán az okostermosztát az általunk használt alkalmazáshoz.

Elég kellemetlen élmény lehet szembesülni azzal, ha az okosvilágítást iPhone-ról vezéreljük Apple alkalmazással, a figyelmetlenül megvásárolt okostermosztát viszont csak Amazon Alexáról irányítható.

Amikor okostermosztátot vásárolunk, vegyük figyelembe azt is, hogy az alkalmazás, amelyen keresztül vezérelhető, kompatibilis legyen a házi hálózatunkkal.

Okostermosztátok – a kényelem és biztonság őrzői

Nest Learning

A Nest legnagyobb értékelőnye, hogy megtanulja a beállított ütemtervet. Pénzt takarít meg és csökkenti az energiafogyasztást, valamint a Protect mód azonnal leállítja a fűtést, ha szénmonoxidot érzékel. Intuitív, azaz manuális használat esetén mintát alkot a házigazda viselkedése alapján. Megtanulja, hogy milyen hőmérsékletet szeretünk, amikor otthon vagyunk és milyet, ha távol. Havi jelentést küld arról, hogyan tehetjük hatékonyabbá az energiafogyasztásunkat. Nincs saját alkalmazása, Google Assistant és Amazon Alexa használatával vezérelhető.

Ecobee4

Bár a Nest a legnagyobb név a piacon, az Ecobee nem sokban marad el tőle. Amiben leginkább egyedülálló, az a beépített Alexa alkalmazás, de kompatibilis egyéb platformokkal, például a Google Assistant, Apple HomeKit és SmartThings alkalmazásokkal. Ennek köszönhetően az Ecobee4 rugalmasan illeszthető a leggyakrabban használt okos hálózati alkalmazásokhoz. Engedelmeskedik a manuális parancsoknak és természetesen ütemezhető is.

Hive Active Heating

A Hive-ot a világ egyik legnagyobb energiaipari cége, a Centrica fejlesztette ki. Ez az okostermosztát a kevésbé műszaki beállítottságú felhasználók és kisebb otthonok számára készült. Akkumulátoros, tehát nem kell rákötni az elektromos hálózatra, négy AA elemmel négy hónapig működik. A legfontosabb jellemzői közé tartozik a fűtés be- és kikapcsolása, valamint a szobahőmérsékleten alapuló menetrendek beállítása. Meglehetősen könnyen használható, viszont nincs lokalizált radiátorvezérlő funkciója.

A Hive ökoszisztéma az okostermosztáton kívül intelligens dugaljzatokkal, okosizzókkal, ajtóérzékelőkkel és otthoni biztonsági kamerákkal büszkélkedik, könnyen használható és megbízható okosotthont tervezhetünk általuk. Home HUB360 alkalmazással vezérelhető az összes Hive eszköz, az Alexa, az Apple HomeKit és a Google Home azonban nem támogatja a Hive rendszereket.

Tado Smart

A Tado egy kevésbé ismert német fejlesztésű rendszer, lehetővé teszi a távoli beállítást és az otthoni ütemtervek kialakítását. Amikor elindulunk hazafelé, a Tado elkezdi felmelegíteni a házat, de ha az egész napot otthon akarjuk tölteni, manuálisan kell beavatkoznunk. Ezt a tényt ellensúlyozza a lehetőség, hogy a Nesttel ellentétben a Tado egyedi radiátor termosztátokat kínál, amikkel fűtési zónákat hozhatunk létre otthonunkban. Amazon Alexa, Apple HomeKit és Google Assistant vezérléssel működtethető.

Az egyedi radiátor ternosztátokkal otthonunk különböző pontjain eltérő hőmérsékletet biztosíthatunk, az ott tartózkodók igényeinek megfelelően.

Glas

Ez a legszebb okostermosztát, amely ma elérhető, az első szobatermosztátot 135 évvel ezelőtt feltaláló cég, a Johnson Controls tervezte.

Kiemelkedik az okostermosztátok közül beltéri és kültéri levegőminőség-ellenőrzés funkciójával, de magától nem kapcsolja le a fűtést, ha magas CO-szintet érzékel, azt manuálisan kell megtenni. Beépített virtuális asszisztense a Cortana, de Amazon Alexa vagy Google Assistant rendszerekkel is működik. Nemcsak az otthoni és távollét üzemmódot szabályozza, de az alvási hőmérsékletet is beállítja. A Glas programozás sem intuitív, a telepítés során létrehozott ütemezéshez manuálisan kell hozzáadni az otthon töltött, a távolléti és az alvási időket.

Az IoT egy új, high-tech korszak kapuja, melyhez okoseszközeink jelentik a kulcsot. Ahhoz, hogy ebben a világban biztonságosan és kényelmesen élhessünk, körültekintően kell bánnunk ezekkel a kulcsokkal. Védelmük és maximális élettartamuk érdekében gondoskodjunk tehát egyrészt az IT-biztonságról, másrészt pedig kiterjesztett garancia és baleseti garancia formájában a fizikai biztonságukról is.