Biztonsági alkalmazások gyerekek számára

/ február 15, 2019/ Egyéb, Mobiltelefon, Okoseszközök

Tanulás, játék és biztonság a digitális világban – 2. rész

Az internet egy elképesztő és csodálatos világ, tele lehetőségekkel ám számos veszélyt is tartogat, melynek főleg a gyerekek láthatják kárát. Megtanítani őket a helyes és felelősségteljes használatra a digitális kor szülői számára mondhatni, alapértelmezett kell hogy legyen. De ha a digitális világ folyamatosan változik, hogyan tudjuk biztosítani, hogy gyermekeink biztonságosan játszhassanak, fedezhessék fel ezt a sokszínű és izgalmas világot? Cikkünkben feltérképezzük a biztonsági alkalmazások világát, és bemutatunk közülük párat, amelyekkel blokkolhatjuk a felnőtt tartalmakkal kecsegtető webhelyeket, megelőzhetjük a számítógépes zaklatás kockázatát, és más káros veszélyeket.

Ma már össze vannak nőve felnőttek és gyerekek egyaránt az okoseszközeikkel, laptopjaikkal. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy olyan biztonsági alkalmazásokat telepítsünk gyermekeink eszközeire, melyek által megóvhatjuk őket az internet veszélyeitől.

A szülői kémkedés dilemmája

Nehéz nyomon követni, hogy mit csinál a gyerek a közösségi médiában, meg úgy általában a világhálón szörfözés közben. Mégis mindent el kell követnünk a gyerekek biztonsága érdekében nemcsak a való, de a virtuális világban is. Tetszik, nem tetszik, ez bizony még a legszabadabb nevelési elveket valló szülők számára sem lehet lelkiismereti kérdés. Szerencsére ehhez számos hasznos mobilalkalmazás áll a rendelkezésünkre.

Internetes böngésző blokkolása

Net Nanny Family Protect Pass

A Net Nanny az egyik legjobb internetes blokkoló biztonsági alkalmazás, melyet a szülők számára terveztek, hogy a gyereküket biztonságban tartsák a káros fenyegetésektől, beleértve az online megfélemlítést, az abúzust, valamint a káros webhely tartalmakat. Az alkalmazás Android, iOS, Mac és Windows operációs rendszereken futtatható.

Boomerang – szülői felügyelet alkalmazás

Az Android és iPAD eszközökre ingyenesen telepíthető SPIN alkalmazással a gyerekek biztonságosan böngészhetnek a neten. A Boomerang nagyszámú, beépített szűrőt tartalmaz, mely által a károsnak ítélt webhelyek, közösségi média platformok, a blogok és a szűretlen keresőmotorok automatikusan blokkolódnak.

A szülői felügyelet alkalmazások telepítése a gyermekek eszközeire elsősorban a gyermekek védelmét szolgálja a netes zaklatás és a nemkívánatos tartalmak ellen.

Kidgy – szülői felügyelet alkalmazás

A Kidgy egy Android és iPAD eszközökre ingyenesen telepíthető egyedülálló biztonsági alkalmazás, amely megkönnyíti a modern szülői nevelést. Ez az alkalmazás nem csupán figyelemmel kíséri gyermekének a szociális média, a weboldalak, a kapcsolatok és a hívások kitettségét, hanem GPS-rendszerként is figyelemmel kíséri a gyermek tartózkodási helyét.

YouTube Kids

Tökéletes megoldás gyerekeknek és szülőknek, hogy biztonságos módon nézhessék meg a gyerekek kedvenc videóit. A szülői felügyelet biztosítja, hogy a gyerekek önállóan ne tölthessenek fel videókat.

IT-biztonsági alkalmazás az egész család számára

Kaspersky Safe Kids – családi IT-biztonsági alkalmazás

Az Android és iPAD eszközökre szintén ingyenesen telepíthető Kaspersky Safe Kids internetes felügyeleti és védelmi rendszer a család minden tagja számára, beleértve a gyerekeket is. Az alkalmazás az összes eszközön, a PC-n, a Mac-en és a mobiltelefonon is futtatható, támogatásával megbizonyosodhatunk arról, hogy kiszűrtük-e káros vagy nem megfelelő tartalmakat.

Digitális kompetenciák fejlesztése

KidzGrow – készség – és képesség fejlesztő mobilalkalmazás

A KidzGrow mind iOS, mind Android eszközök számára ingyenesen elérhető. Az alkalmazás 0-6 éves korú gyermekeknek szóló, számukra testreszabható tevékenységeket tartalmaz. A javasolt tevékenységek öt fejlesztési területet támogatnak: nagymotoros készségek, finom motoros készségek, kognitív készségek, beszéd-nyelvtudás, szociális készségek. Az alkalmazás személyre szabott visszajelzést ad, miután a gyermek befejezte a tevékenységet, és egy általános előrehaladási összefoglalót ad minden egyes készségsorozatról, jelezve az elért, nem elért és nem megpróbált tevékenységek százalékát.

Safety for Kids – Emergency Escape

A mobilalkalmazás 12 fejlesztő játékot kínál gyerekeknek, melyek valójában biztonsági tippek olyan helyzetekre, amikor a gyerekeknek egyedül kell dönteniük. Például, hogy mi a teendő, ha idegennel találkoznak vagy eltévednek, esetleges rablótámadás áldozataivá válnak, tűz üt ki a lakásban és menekülni kell. Ezen kívül megtanulhatják az elsősegélynyújtási teendőket áramütés, fulladás esetére. Az alkalmazás magában foglalja az olyan katasztrófahelyzetek kezelését is, mint a földrengés vagy szökőár, természetesen a gyermekek számára érthető és alkalmazható módon. Az applikáció illusztrálja, hogy a felnőtteknek és gyermekeknek hogyan kell reagálniuk, és milyen gyorsan kell cselekedniük ha ilyen szituációval találkoznak.

Okosórák gyerekeknek

Az okosóra valószínűleg a legpraktikusabb eszköz arra, hogy gyermekeinket akkor is biztonságban tudjuk, amikor távol vannak tőlünk. Dönthetünk akár a FiLIP, az AmbyGear, a VTech Kidizoom Plus, vagy akár az Apple Watch mellett, a lényeg, hogy az okosóra használatára meg kell tanítanunk a gyermeket és vele egyetértésben alkalmazni, hogy még véletlenül se érezze digitális póráznak.

Okosórával és biztonsági alkalmazásokkal akkor is megóvhatjuk gyermekeink fizikai és lelki biztonságát, ha távol vannak tőlünk.

A gyereknek minden körülmények között tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy mind az okosórák, mind pedig a biztonsági alkalmazások az ő érdekét, fizikai, lelki és mentális védelmét szolgálják, nem pedig a szülő kényelmét. Ennek tudatosításában segítségünkre lehet, ha a gyermekkel együtt térképezzük fel az okoseszköz hosszú távú védelmét szolgáló kiterjesztett garancia és baleseti garancia lehetőségeit.