Fényképezőgép – profi társ a fotózásban

/ február 21, 2019/ Egyéb

Találd meg az igényeidhez leginkább passzoló fényképezőgépet!

Sokak életében, akik szeretnek fotózni elérkezik a pillanat, amikor elgondolkoznak egy komolyabb fényképezőgép beszerzésén. Gyakori, hogy új hobbi után nézünk, de sokszor egyszerűen csak a családdal töltött pillanatokat szeretnénk kifogástalan minőségben megörökíteni. Cikkünkben összeszedtük a fényképezőgépek főbb típusait, és tettünk egy kis kitérőt azzal kapcsolatban is, hogy miért van létjogosultsága a profi felszerelésnek a hobbi fotósok körében. Ha tehát fotózáson töröd a fejed, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a cikkünket, mert sok kérdésre adunk választ!

A fotózáshoz a kreativitáson túl természetesen fényképezőgépre is szükség van, de nem mindegy, hogy milyet választunk. A belépőszintű modellektől a profi gépekig nagyon széles a választék.

Fontos, hogy kreatív legyél, de kell a jó felszerelés is!

Ha nagyon leegyszerűsítjük, egy igazán látványos fotóhoz két dologra van szükség. Egy jól átgondolt kompozícióra és az igényes megvalósításra. Előbbinek tükröznie kell az egyéniségedet, valamiben újnak, másnak kell lennie, és kell hogy legyen valami mondandója is a képnek. Ha nem áll össze a téma a fejedben, nem igazán tudod, hogy mit akarsz megmutatni, akkor érdemes kicsit újragondolni, hogy mit is szeretnél valójában elérni. Amikor elakadsz, segíthet, ha inspirálódsz egy kicsit. Ha megvan az ötlet és már tudod merre indulj, akkor kerül előtérbe a megvalósítás. Biztosan veled is előfordult már, hogy kitaláltál valami rendkívül izgalmasat, de amikor megpróbáltad megmutatni, akkor nem azt adta vissza amit elképzeltél. Sajnos sok esetben ennek a nem megfelelő felszerelés az oka. Igaz, hogy a fotós kreativitása és ötletei nélkül a kép semmitmondóvá válhat, azonban a megfelelő fényképezőgép nélkül a fotó egyszerűen nem lesz olyan, amilyen lehetne.

A fényképezőgép és a fotósfelszerelés beszerzéséhez adunk ezúttal pár ötletet, hiszen a hatalmas választékot összhangba kell hozni az igényekkel és az anyagi lehetőségekkel.

A fényképezőgép kínálat, ahogy az igényeink is, szerteágazóak

Kompakt gépek

Ez az a kategória, amit tényleg bárhova magunkkal vihetünk. Kis méretüknek és könnyű kezelhetőségüknek köszönhetően bárki megbirkózik a használatukkal és nem okoz problémát, hogy utazás közben végig nálunk legyen.

Bridge gépek

Valamivel méretesebbek a kompakt gépeknél, de még mindig könnyen kezelhetőek, azonban a kompakt gépeknél lényegesen sokoldalúbban használhatóak.

DSLR (Digital Single Lens Reflex)

A DSLR vagy más néven tükörreflexes fényképezőgépekből is rengetegféle kapható. Tudástól és gyártótól függően akár már néhány százezer Ft-tól elérhetőek és a határ a csillagos ég. Tudni kell ezekről a gépekről, hogy az objektíveket cserélve szinte bármilyen kép elkészítésére alkalmasak, viszont ezek kezelése már jóval bonyolultabb. Ha szeretnénk valóban kihasználni az adottságaikat, akkor mélyebb tudásra van szükségünk. Ez a típus azok számára ajánlott, akik tényleg komolyan gondolják a fotózást, hiszen ahhoz drága, hogy csupán annyi funkcióját használjuk, amit egy kompakt, vagy bridge gép is tud.

A fényképezőgép különböző kiegészítőkkel, például különböző objektívekkel színszűrőkkel, és összecsukható, teleszkópos állvánnyal tovább fejleszthető, hogy még inkább megfeleljen a céljainknak és igényeinknek

MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera)

A MILC vagy tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgép nem túl régi típus. A tükör elhagyásával maga a gép, illetve a hozzá tartozó objekítvek is kisebb méretűek és könnyebbek lettek. Ezek a típusok manapság egyre nagyobb teret hódítanak és az utóbbi időben hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Ugyan kis méretű és könnyű, de mivel itt is egy cserélhető objektíves gépről van szó, annyira azért nem mobilis mint a kompakt gépek.

MILC vagy DSLR?

Természetesen egyértelmű válasz nincs. Ahhoz, hogy el tudd dönteni neked melyik verzió lesz az ideális, alaposan végig kell gondolni, hogy mik az igényeid egy fényképezőgéppel kapcsolatban. A DSLR-ek mellett szól, hogy egy igazán kiforrott konstrukcióról van szó, ami kiváló minőségű képek készítésére alkalmas és rengeteg objektív, valamint kiegészítő kapható hozzá. Hátránya a nagy mérete és súlya.

A MILC a DSLR-ekhez képest egy fiatalabb típus. Könnyű, kis méretű, tudásban azonban felveszi a versenyt a tükörreflexes gépekkel és ahogy azt már említettük, az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Hátránya, hogy kevesebb objektív és kiegészítő kapható hozzá, emellett drágábbak is.

Légy előrelátó!

Ha úgy döntöttél, hogy beruházol egy komolyabb gépbe, ne felejts el gondoskodni a biztonságáról sem. Mivel egy ilyen fényképezőgép hosszú távú befektetés, mindenképpen érdemes rá kiterjesztett garanciát és/vagy baleseti garanciát kötni, hiszen bármikor történhet valami nem várt kellemetlenség, főleg terepen.

A fényképezőgép valójában sokkal többet ér, mint a kereskedelmi ára. Akár hobbiból, akár hivatásból fotózunk, kössünk a fényképezőgépre a gyártó és forgalmazói jótálláson túlmutató kiterjesztett és baleseti garanciát.

Elmondható tehát, hogy a kreativitás és a tehetség mellett, egy céljainkat tökéletesen kiszolgáló fényképezőgép is nélkülözhetetlen, hiszen vannak bizonyos körülmények, amikben a gyengébb verziók nem tudnak helytállni. A megfelelő felszerelés kiválasztásához először jól meg kell határoznunk az igényeinket és azt, hogy mire szeretnénk használni a fényképezőgépünket. Minden típus más szempontból előnyös és mindegyik verziónak megvannak a hátrányai is. Nem vagyunk egyformák, de bárki megtalálhatja a számára tökéletes eszközt, csak át kell gondolni mire van szükségünk.