Robotika a hétköznapokban

/ február 28, 2019/ Egyéb, Inspiráló

A robotika és a mesterséges intelligencia fejlődésének lehetősége van az emberi tevékenységek széles körben történő automatizálására. Emiatt a következő évtizedekben drámaian átalakulhat a hétköznapi életünk, beleértve a munkát is. A közeljövőben robotok helyettesíthetnek minket, szinte mindenhol. A gyártási folyamatokban például, vagy a víz alatti és az űrkutatásban már most is használják őket, de azzal mind tisztában vagyunk, hogy a robotikai alkalmazások nem állnak meg ezen a ponton. Cikkünkben ezúttal négy területét tárjuk fel a hasznos és érdemi támogatást nyújtó robotikai alkalmazásoknak.

A robotika alkalmazása az idősgondozásban

Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete szerint a 65 éves és ennél idősebb emberek népessége a jelenlegi kb. 600 millió-ról 2050-re 1,6 milliárdra emelkedik. Ez a világ teljes népességének megközelítőleg 17% -át teszi ki. Európában és Észak-Amerikában ez a százalékarány még ennél is magasabb lehet. Következésképpen nem lesz elég munkaerő az idősgondozáshoz és a gazdaság fenntartásához egyszerre.

Mi lehet a megoldás?

Jó példa erre a RoboBear, egy, a japán Riken kutatóintézet által kifejlesztett, leginkább egy barátságos mackóra hasonlító robot, melyet a betegek/idősek szállítására, mozgatására terveztek. A RoboBear és a hozzá hasonló robotok funkciói még mindig meglehetősen egyszerűek, de a jövőben valószínűleg nemcsak a betegeket hordozzák, hanem végrehajtják a gyógyszerezést, segítenek az étkezésben, tisztálkodásban. Ezen kívül úgynevezett telepresence robotként is működhetnek, azaz valósidejű, interaktív kommunikációt és azonnali beavatkozást tesznek lehetővé.

A robotika hétköznapi alkalmazása szerencsére már nincs olyan messze.  A nemcsak a gazdaság, de a társadalom szempontjából is hasznos robotoknak köszönhetően  számos munkaterületen tehermentesíthetőek a dolgozók, ilyen például az egészségügy, a rehabilitáció és az idősgondozás.
A kép forrása: www.riken.jp

Pet sitter

Családtaggá, baráttá vált házikedvencek sorsa olykor igen mostoha, ami egy olyan érző, társas lény számára, mint például egy kutya, rendkívüli pszichés stresszt okoz. A szorongás idővel agresszív viselkedést vonhat maga után, a másik probléma pedig az, hogy a gazdi gondoskodására az állatoknak folyamatosan szükségük van.

Nem kell többet magára hagyott házikedvenceink miatt aggódnunk. A z úgynevezett pet sitter robotok ellátják őket, amíg dolgozunk.
A kép forrása: www.slashpets.com

Mi a megoldás?

A pet sitter robot ugyan nem helyettesíti az embert, mint társat, de legalább a háziállat fizikai szükségleteiről gondoskodik. Vizet és ételt adagol az előre meghatározott időpontokban, valamint kiüríti az alomtálcát. Vannak köztük HD-kamerával és mikrofonnal rendelkező típusok, melyeken keresztül kapcsolatba léphetünk a házikedvenceinkkel, enyhítve ezzel magányukat.

Biztonsági felügyeletet ellátó robotok

Az, hogy biztonsági kamerákat telepítünk úton-útfélen, ma már természetes. A térfigyelő kamerák egy része már képes kapcsolatot is létesíteni a bűnüldöző szervekkel, ugyanakkor nem képes kommunikálni magával a bűnelkövetővel, tehát a bűnmegelőzés elve nem érvényesülhet. Ez utóbbi motiválta a Knightscope biztonsági robot kifejlesztését.

Mindent tud, amit egy magas minőségű biztonsági kamera, azaz:

  • a nyilvános tereket 360 fokos kamerákkal, mikrofonokkal és más érzékelőkkel figyeli
  • észleli a jogsértést és rögzíti az incidenseket,
  • figyelmezteti a rendőrséget.

Ugyanakkor a Knightscope kapcsolatba lép a potenciális gyanúsítottal, és figyelmeztet a törvény megsértésének következményeire. Ez nemcsak a bűnmegelőzés szempontjából hasznos, de kizárja a személyi sérülés lehetőségét. A biztonsági robot „átvállalja” a intézkedés közben felmerülő potenciális veszélyeket is.

https://www.youtube.com/watch?v=UtuLB2duq2E

Exoskeleton

Eltart még pár évtizedig, míg az autonóm humanoid robotok olyan sokoldalúvá válnak, mint az emberek. De mi történik, ha összekapcsoljuk a gép erejét az emberi agykapacitással? Megszületik az exoskeleton.

Az exoskeleton nem helyettesíti az embert, éppen ellenkezőleg. Kisegítő, rásegítő funkciói révén könnyebben és gyorsabban elvégezhetővé teszi a munkát. Széleskörű alkalmazási lehetőségei közé tartozik például a logisztika minden területe a gyártástól a raktározáson át a szállításig, de ide sorolhatjuk az építőipart, járműipart, vagy akár a bányászati tevékenységeket.

Az exoskeleton azonban egy teljesen más aspketusból vizsgálva valószínűleg az egyik leghasznosabb robot a világon. A mozgásszervi fogyatékkal élők számára jelentős életminőség javulást tesz lehetővé, mind a hétköznapokban, mind a munkaerőpiacon. A mozgásszervi rehabilitációban is rendkívül hasznos szerepet tölt be. Nem csupán helyettesíti a kerekesszéket, de visszaadhatja felhasználói számára a járás, cselekvés és ezáltal a teljes autonómia lehetőségét.

A SuitX Phoenix exoskeletont a UCLA Robotika és Humán Mérnöki Laboratóriumában terveztek meg. Súlya mindössze 27 kiló, a viselők az egyes lábak és karok mozgását az exskeletonba integrált gombokkal vezérelhetik.

A robotika a jövő technológiája. Tőlünk függ, hogy ezt átokként éljük-e meg, vagy olyan áldásként, mely lehetőséget teremt arra, hogy életünket ne a létfenntartásnak, hanem képességeink fejlesztésének szentelhessük.