Kell-e router, és ha igen, milyen?

/ március 7, 2019/ Tanácsadás

A vezetékes internet kapcsolat csakugyan stabilabb és biztonságosabb, például egy desktop számára, mint a wifi. De az ethernet porttal nem rendelkező, azaz, az internetre kizárólag wifi kapcsolaton keresztül csatlakozó eszközeinket csak akkor tudjuk érdemben használni a lakás bármely pontján, ha rendelkezünk egy wifi routerrel. A probléma akkor jelentkezik, ha a router nem elég erős ahhoz, hogy a rádiójeleket nagyobb távolságra, több falon keresztül is képes legyen átsugározni. Az sem mellékes szempont, hogy a 3-5 évvel ezelőtt vásárolt hálózati eszközeink valószínűleg már nem kompatibilisek a legújabb vezeték nélküli technológiát igénylő okoseszközeinkkel. Cikkünkben felderítjük, hogyan tudjuk orvosolni ezeket a problémákat.

Nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy milyen router mellett döntsünk. Amit azonban mindenképpen szem előtt kell tartani, az az, hogy minden otthoni hálózat csak annyira erős, amennyire a leggyengébb kapcsolata azt engedi.

A router vásárlás alapja

Az otthoni hálózat csak annyira erős, mint a leggyengébb kapcsolata. Ezért fontos, hogy olyan hálózati termékeket – router, modem, switch, wifi bővítő-  vásároljunk, amelyek megfelelnek a meglévő eszközeink képességeinek és az internet sebességének. Minél több eszközt csatlakoztatunk ugyanis a hálózathoz, annál több sávra lesz szükség.

Sebességek és szabványok

Három fő vezeték nélküli szabvány létezik, és mindegyik különböző sebességet és funkciókat kínál.

  • Wireless G: ez a technológia 54 Mbps sebességet is kínál egyetlen sávon keresztül, csak webböngészésre és kis letöltésekre alkalmas.
  • Wireless N: ez a technológia 450 Mbps sebességet és 600 MHz-es maximális sávszélességet kínál, egy vagy két sávos frekvenciákon. Streaming szolgáltatások igénybevételéhez és közepes letöltésekhez alkalmas.
  • Wireless AC: ez a technológia 1 Gbps sebességet is kínál, 2,4-5 Ghz-en, és akár három sávos frekvencián is elérhető. Ez megfelel az online játékosoknak, vagy azoknak, akik nagyfelbontású video streaming szolgáltatást nyújtanak.

Az otthoni vezeték nélküli hálózat típusai

Modem router

A modem router az internet és az otthoni hálózat közötti híd, átjárónak is nevezik. A modem routerek mindent tudnak, amire szükség van egy otthoni, vezeték nélküli hálózat létrehozásához (modem, útválasztó és hozzáférési pont).

Ha az internetszolgáltató bérleti díjat számít fel az általa a szolgáltatás mellé adott modemért, pénzt takaríthatunk meg egy saját modem router megvásárlásával. Egy újabb hardverre való frissítés (mint például a kétmagos processzorok) valószínűleg javítja a teljesítményt.

Ha a hálózatot gyakran több eszközzel is használjuk egyszerre, válasszunk több sávos modem routert. A két és háromsávos routerek lehetővé teszik, hogy a készülékek különböző frekvenciákon kommunikáljanak az útválasztóval, így elkerülhető az adatblokkolás a csúcs használat során. A modem routereket gyakran használják ADSL és VDSL kapcsolatokhoz.

Mindenképpen javasolt lecserélni az internetszolgáltató által rendelkezésünkre bocsátott modemet, hiszen sokkal profibb és jobb kapacitású modelleket találunk a kereskedelemben, amelyek a céljainknak is sokkal jobban megfelelnek.

Router

A router az otthoni hálózat vezeték nélküli összetevője, lehetővé teszi, hogy az internetet fizikai kapcsolat nélkül elérjük. Megjegyzendő, hogy a routert az internetkapcsolathoz ethernet-kábellel kell csatlakoztatni.

A routert az igényeinknek feleltessük meg elsősorban. Hiába döntünk egy szerényebb összegű router melett, ha többet várunk tőle, mint amire képes, csak bosszúságot fog okozni. A már említett online MMORPG játékokhoz stabil internet szükséges, ezért előnyös lehet egy AC1600 technológiával rendelkező vagy prémium szintű modell, vagy nagy teljesítményű antennákkal rendelkező router.

Az internetszolgáltatók által biztosított szabványos eszközöknél a harmadik felek (gyártók) routerei gyorsabb sebességet, nagyobb tartományt és stabilabb, erősebb kapcsolatot biztosítanak, ráadásul az internetkapcsolatunk feletti irányításból is nagyobb részt vehetünk ki magunknak, ha saját routerrel rendelkezünk.

Vakfoltmentes, teljes házi hálózat

A teljes otthoni hálózati eszközökkel – pl. háromsávos Zyxel Multy X AC3000 WiFi Mesh- egyszerűen csatlakoztathatjuk az összes wifi-kompatibilis készülékünket ugyanarra a hálózatra, függetlenül attól, hogy éppen hol vagyunk a házban, lakásban. Az okos otthon felé vezető út első lépése.

Ezek a rendszerek egyfajta csomópontként működve, teljes lefedettséget biztosítanak otthonuk wireless eszközei számára. Mivel képesek csatlakozni okostelefonhoz, a kompatibilis alkalmazáson keresztül könnyen és kényelmesen módosíthatjuk a beállításokat, és szükség esetén ellenőrizhetjük a hálózat állapotát.

A vakfoltmentes, teljes házi hálózatra otthonunk minden vezetékes és wifi eszközét fel tudjuk csatlakoztatni. Egy kompatibilis alkalmazás segítségével akár otthonunktól távolról is be tudunk avatkozni az otthoni házi hálózat működésébe.

Router bővítési lehetőségek

Ethernet switch

Az Ethernet switch ritkán használt eszköz, pedig nagyszerű lehetőséget nyújt arra. hogy a bővítéssel egy robosztus, biztonságos, gyors és stabil házi hálózatot hozzunk létre.

Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy:

  • hány portot akarunk majd igénybe venni, mert a különböző gyártmányú ethernet switch eszközök eltérő számú portokkal rendelkeznek,
  • a sebességét a routerünk és eszközeink sebességnek feleltessük meg.

WiFi bővítők

A WiFi bővítők segítenek megszüntetni a vakfoltokat az otthonában, és az interferenciapontokon is stabilabb csatlakozást tesznek lehetővé.

A WiFi bővítőt a router képességeihez kell igazítanunk:

  • ügyeljünk a kiterjesztés tartományára, mivel nem mindegyikük ugyanazt a teljesítményt nyújtja. Ez különösen fontos, ha például a kertben is szeretnénk elérni az internetet.
  • vegyük figyelembe a bővítő csatlakozási pontjait; az ethernet vagy USB portok növelik a sokoldalúságot és a funkcionalitást.

+1 tanács

Amíg a mobil wifi ideiglenesen helyettesítheti a routert, nincs az az útválasztó, amelyik képes lenne pótolni egy okoseszközt. A laptop, okostelefon biztonságát szem előtt tartva gondoskodjunk mihamarabb annak hosszú távú védelméről készülékbiztosítással, azaz kössünk kiterjesztett garanciát, baleseti garanciát eszközeinkre.