Az okoshűtő biztonságának szempontjai

/ március 12, 2019/ Hűtőszekrény, Készülékbiztosítás

Az okoshűtő ma még talán túlkapásnak tűnhet, de nagy valószínűséggel tíz, vagy húsz év múlva olyan megszokottá válik, mint az okostelefon és az okostévé. Egyre több eszközünk válik egy saját, központilag és távolról is vezérelhető házi hálózat részévé. Az okoshűtő, ahogy az okosvilágítás, az okostermosztát is, gyakorlati hasznát tekintve sokkal fontosabb, mint az okostévé, vagy az okostelefon. A biztonsága sem lehet tehát kérdés. Hogyan gondoskodhatunk az okoshűtőnk biztonságáról? E kérdésre keressük a válaszokat következő cikkünkben.

Az okoshűtő olyan kényelmet képes vinni a mindennapjainkba, amelyről eddig csak álmodhattunk. A megvalósult álom azonban rémálommá is válhat, ha nem gondoskodunk az okoshűtő szoftver frissítéséről.

Hogyan támogatja az okoshűtő a mindennapjainkat?

Az okoshűtő kívülről nem sokban különbözik egy átlagos hűtőszekrénytől, ám annál többet „tud”. A zenelejátszás, az időjárás megjelenítése, a naptárfunkció, az okostévé kijelzőjének tükrözése – azaz az tévén futó tartalom megjelenítése a hűtőn-, a kényelmünket szolgálják. Az okoshűtő egy nagy látószögű belső kamera támogatásával monitorozza saját magát és a tartalmáról összeállít egy listát. Ez a lista megtekinthető az okostelefonon, így hazafelé nagyban megkönnyíti a bevásárlást. Sőt! Ha úgy állítjuk be, akár a vásárlással sem kell foglalkoznunk, mert az okoshűtő még a rendelést is elintézi helyettünk.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az okoshűtő funkcióit akár hangvezérléssel is elérhetjük.

Az okoshűtő számos hasznos funkcióval támogatja tehát a hétköznapjainkat, ugyanakkor van egy-két olyan szempont, ami miatt fókuszáltabb felügyeletet igényel egy átlagos hűtőnél.

A szoftverfrissítés

Rendkívül jól hangzik, hogy az okoshűtő leveszi a vállunkról az élelmiszerek felügyeletének és beszerzésének gondját, ugyanakkor van egy apró körülmény, ami mellett nem mehetünk el. Ez a szoftverfrissítés.

Ahogy az a számítógépen, okostelefonon használt programok, játékok esetében ismert, időről-időre frissítések szükségesek az alkalmazások, programok futtatásához.

Sajnos, nincs garancia arra, hogy a ma még csúcsmodellnek számító okoseszközeink évek múlva is megkapják a gyártói szoftverfrissítést. Ennek hiányában viszont az okoshűtő nem fog tudni csatlakozni azokhoz a webes szolgáltatásokhoz, amelyeken keresztül intézi a feladatait. Ugyanez a probléma természetesen minden okoseszközünket érinti; az okostévé, az okostermosztát és az okosvilágítás is csak annyira lehet okos, amennyire azt a szoftverfrissítések lehetővé teszik.

Sajnos az is megtörténhet, hogy a hűtő gyártója egy nap úgy dönt, hogy más alkalmazásfejlesztővel fog együttműködni. Akkor meg végképp elveszítjük az esélyt arra, hogy frissítést szerezzünk az okoshűtő számára.

Hogy mennyire életszerű a szoftverfrissítés hiányának problémája?

Nos, egy 2012-ben gyártott Samsung okoshűtő már nem tud csatlakozni pl. a Google Naptárhoz. A Google ugyanis új csatlakozási metódust vezetett be, amihez a régebbi Samsung okoshűtők számára már nem készült gyártói frissítés.

Ebből a szempontból tehát, a hét évvel ezelőtt még okosnak számító hűtő mára egy általános hűtővé vált. Nem tud kevesebbet annál, hiszen ugyanúgy hűt és fagyaszt, ahogy korábban. Éppen csak az okos funkcióit veszítette el.

A biztonság

A frissítések nem csak a funkcionalitásról szólnak, hanem a biztonságról is. Ahogy azt az okostévék esetében már tapasztalhattuk, sajnos a gyártói biztonsági frissítések nem minden esetben felelnek meg a szükség szülte igényeinknek.

Mi történik, ha a hűtőszekrény nem kap megbízható forrásból származó biztonsági frissítéseket, vagy egyáltalán nem kap frissítéseket?

  • az általa tárolt, vagy rajta keresztül elérhető adatok veszélybe kerülhetnek,
  • megfertőződhet rosszindulatú programokkal,
  • egy botnet rendszer részévé válik, azaz a saját hűtőnk a tudtunkon és beleegyezésünkön kívül a digitális bűnözés eszközévé válik.

Ez könnyen megtörténhet, ha például elavult webböngésző alkalmazást használunk a hűtőn, vagy rosszindulatú webhelyet keresünk fel.

Az okoshűtő biztonsági frissítéseit mindig megbízható forrásból szerezzük be, lehetőség szerint a gyártótól. A legcélszerűbb, ha gondoskodunk a teljes házi hálózat védelméről is egy minden eszköz védelmét felügyelő szoftverrel.

Mi a megoldás?

Három egyszerű lépéssel gondoskodhatunk az okoshűtő biztonságáról, élettartamának maximalizálásáról.

  1. Egyrészt, amikor okoshűtőt vásárolunk, győződjünk meg arról, hogy több alkalmazásfejlesztővel is kompatibilis. Így például, ha a gyártó kihátrál az Amazon Alexa mögül, de az okoshűtő Apple, vagy Tizen alkalmazásokkal is kompatibilis, a szoftverfrissítés problémája is megoldott.
  1. Az IT-biztonságról is gondoskodnunk kell természetesen, ehhez pedig célszerű a teljes házi hálózatot lefedni egy minden eszközre figyelmet fordító biztonsági rendszer kiépítésével, ahogy arról korábban az okostévé IT-biztonsági kockázatáról szóló cikkünkben írtunk.
  1. A hűtő rendszeres karbantartása és tisztítása, a körültekintő használat az alapja mindennek. Lehet bármilyen okos is egy hűtő, ha figyelmen kívül hagyjuk a javaslatait az élelmiszerek tárolását és eltávolítását illetően például. Ugyanígy a fizikai biztonság kérdése mellett sem mehetünk el. Tekintve, hogy egy okoshűtő nem éppen olcsó mulatság, az élettartamának maximalizálásáról készülékbiztosítás formájában is gondoskodhatunk például kiterjesztett garancia és baleseti garancia megkötésével.