Mikrosütő – klasszikusok új köntösben

/ március 14, 2019/ Tanácsadás

Az ételek melegítésének, elkészítésének mára alapértelmezetté vált módja az, ha betesszük a mikróba. A mikrosütő már nemcsak kényelmi eszköz, de az otthon és a munkahely infrastruktúrájának hasznos és érdemi funkciót ellátó része is. A technológia fejlődése természetesen ezt a piacot sem hagyta érintetlenül. A mikrosütő kiválasztásának lépésein túl mára az is kérdés, hogy van-e hova tovább fejlődniük ezeknek a praktikus háztartási készülékeknek, és ha igen, milyen kilátások várhatóak a közeljövőben.

A mikrosütő választásának is megvannak a maga kritériumai, hiszen nemcsak a pénztárcán szabja meg a határokat, de a rendelkezésünkre álló hely és az igénybevétel határai is.

Mikrosütő kiválasztása

A különféle igények lefedése érdekében sokféle mikrohullámú sütő van a piacon, amelyeket különböző árakon értékesítenek. A zavarba ejtően gazdag választék pedig bonyolultabbá teszi a választás és vásárlás folyamatát. Nézzük hát, hogy a kulináris célokon túl, milyen szempontok mentén válasszuk ki az új konyhai kisegítőnket.

Igényfelmérés

A méret

A mikrohullámok többféle méretben kaphatóak, a számunkra megfelelő méret kiválasztásához határozzuk meg:

 • a mikrosütő leendő helyét,
 • a konyhapult nagyságát,

Belső kapacitás

Ha nagy a család, vagy egyszerre nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk megmelegíteni, vagy előkészíteni, célszerűbb nagyobb beltérrel rendelkező mikrosütőt választani.

A mikrosütő belső kapacitása nagyon fontos szempont, főleg, ha nagy létszámú családot kell ellátnunk. A nagyobb méretű mikrosütő nagyobb belső kapacitással is és működési teljesítménnyel bír.

Teljesítmény

A teljesítmény kulcsfontosságú. A nagyobb teljesítményű sütők jellemzően gyorsabban és egyenletesebben főzik az ételt, mint az alacsonyabb teljesítményű sütők. A nagyobb méretű mikrohullámú sütők általában nagyobb teljesítményt kínálnak, mint a kisebbek. Ha igazán nagy a család, vagy sűrűn látunk vendégül otthonunkban ismerősöket, barátokat, gyakran rendezünk üzleti célú partikat, akár egy ipari teljesítményre kvalifikált mikrosütőt is érdemes beszerezni (1600-3200W), hiszen az extrém igénybevételt ezek jobban bírják, mint a kisebb, szerényebb kapacitással bíró mikrosütők. Ugyanígy, munkahelyi közösségek, vagy közösségi létesítmények számára is hosszú távon kifizetődőbb egy ipari mikrosütő beszerzése, mint a szerényebb képességű mikrosütő gyakori szervizelése.

Vásárlás

Milyen modellek érhetők el a piacon?

 • Asztali mikrohullámú sütők:
  • helyet foglalnak el a pulton,
  • jellemzően olcsóbbak,
  • egyszerűen telepíthetők, nem igényelnek külön bekötést.
 • Beépített mikrohullámú sütők:
  • falba, burkolatba, konyhaszekrénybe építhető modellek
  • nem igényelnek helyet a konyhapulton,
  • bekötésükhöz esetenként szakember szükséges.
A konyhapultba, vagy falba építhető mikrosütő szakember részvételét is igényli a bekötéskor. Sok esetben ez a feltétele a jótállás érvényesítésének is.

Költségkeretet

A mikrosütők típustól, mérettől, és teljesítménytől függően változó áron elérhetőek. Az a legcélszerűbb, ha beállítunk egy minimum és maximum költségkeretet és e két összeg közé szorítjuk a tényleges kiadást.

Választék előzetes felmérése

Az internet számos lehetőséget kínál a gyártói és forgalmazói ajánlatok megtekintésére és az internetes piacok – Edigital, eMag,- kínálatát is átnézhetjük.

Fontos!

A mikrosütő megvásárlása előtt tájékozódjunk a kiterjesztett garancia és baleseti garancia lehetőségeiről is, az előzetes kalkulációval pontos képet kaphatunk. A fogyasztóvédelmi tájékozódás sem utolsó szempont, hiszen a használt vagy akciós termékeket illetően más a szabályozás, mint az új modellek esetében.

Milyen trendek előretörése várható a mikrosütő piacon?

A fogyasztói és kiskereskedelmi kutatói elemzők szerint a mikrohullámú sütők piacának három vezető trendje a következő lesz:

Az okos otthonok

A technológia fejlődése és az okos otthonok kialakulása segíti az okoseszközök és készülékek elterjedését. Az okostévék, okoshűtők, okosvilágítás és okostermosztátok mellett természetesen a mára alapvető konyhai felszereléssé vált mikrosütő sem maradhat ki a fejlesztésből. Az okos mikrohullámú sütők kompatibilis alkalmazáson keresztül csatlakoznak a felhasználó okostelefonjához.

A hálózati infrastruktúra fejlődése javította a szélessávú internetes hozzáférést, ezért a fogyasztók egyre inkább a vezeték nélküli és technológiailag fejlettebb termékeket részesítik előnyben a klasszikus/hagyományos készülékekkel szemben. Ebben főként a kényelmi tényezők motiválják őket.

Termékkínálat fejlesztése és az otthoni automatizálás trendjének kihasználása érdekében a gyártók bővítik a kutatás-fejlesztést célzó beruházásaikat. Ahogy az otthoni automatizálás és az okos otthonok tendenciája növekszik, az okos mikrohullámú sütők piaca is növekszik.

Milyen gyártóktól várhatunk okos mikrosütőket?

 • LG,
 • Samsung,
 • Bosch,
 • Electrolux,
 • Panasonic,
 • Whirlpool.

A gyártástechnológia és intelligens funkciók fejlesztése

A mikrohullámú sütő szektor aktuálisan jelentős fejlődésen megy keresztül. Ennek köszönhetően új modellek kerülnek piacra. Az újítások arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy amikor elérkezik az ideje a mikrosütő lecserélésének, akkor a hagyományos modellek helyett az új, csúcstechnológiát sem nélkülöző modelleket válasszák, például:

 • A KitchenAid (a Whirlpool leányvállalata) elindította konvekciós mikrohullámú modelljét, amely Crispwave technológiával és speciális serpenyővel rendelkezik. Ezek a funkciók lehetővé teszik a sütést, a grillezést és a konvekciós főzést.
 • Az LG LCS0712ST modellje az Easy Clean technológiát használja a belső terek számára, amely lehetővé teszi a gyors tisztítást bármilyen tisztítószer használata nélkül.

Fókuszban a mikrosütő esztétikai tényezői

Az újabb mikrosütő modellek amellett, hogy interaktív recept adatbázissal, és fejlettebb főzési-sütési metódusokkal szolgálják a fogyasztókat, harmonizálnak a konyhai dekorációval, és többféle méretben is kaphatók, érintőképernyős vezérléssel rendelkeznek, emellett elegáns és kifinomult stílust képviselnek.