Takarítógépek a tavaszi nagytakarításra

/ március 19, 2019/ Takarítás

Beköszöntött a tavasz! Ilyenkor érdemes egy kicsit felfrissülni, rákészülni az elkövetkezendő időszakra, a hosszabb nappalokra és a melegebb időjárásra. Ebben az időszakban a megújulás nem csak a testünknek, de az otthonunknak is igazán jót tesz. Nem véletlenül szokás ilyenkor sort keríteni egy tavaszi nagytakarításra. Az alaposság mellett persze nem cél, hogy teljesen kimerítsük magunkat. Hogy minden zökkenőmentesen és gyorsan menjen érdemes bevetni olyan eszközöket és gépeket is, amik egy gyors napi/heti takarítás alkalmával nem feltétlenül kerülnek elő. Ilyen gépek például a vízzel és gőzzel működő speciális tisztító takarítógépek, amik jelentősen megkönnyítik a munkánkat.

A takarítógépek rendkívül praktikusan alkalmazható háztartási gépek, hiszen támogatásukkal sokkal alaposabban lehet tisztává varázsolni otthonunkat.

Vizes takarítógépek

Ide jellemzően azok a porszívók tartoznak, melyekben a hagyományos porzsák szerepét a víz látja el.

  • Ezekben a porszívókban egy tartály kapott helyet, amit fel kell tölteni tiszta vízzel.
  • Ezt természetesen szükséges minden alkalommal cserélni.
  • Ez a megoldás hatékonyan kiszűri a kisebb porszemeket is és alkalmassá teszi porszívónkat arra is, hogy vizet vagy nedves szennyeződéseket is felszívjunk vele.
  • Ezek a porszívók ugyanúgy alkalmasak szinte minden felület tisztítására, éppúgy takaríthatjuk vele a parkettát vagy a járólapot, mint a szőnyegeket.

Mint minden megoldásnak, ennek is megvan a hátránya. A vizes gépek esetében sok fáradalmat okozhat azok előkészítése, hiszen ezeknek az eszközöknek a tartályát minden alkalommal ki kell üríteni, öblíteni és szárítani, hogy megelőzzük a kórokozók elszaporodását.

Vizes-száraz takarítógépek

Ez az a kategória, ami igazán alkalmas a szőnyegek és a kárpitok alapos és mélyreható tisztítására.

Egy profi nedves tisztító gépben két tartályt találunk:

  • Az egyikbe kerül a tiszta vagy tisztítószeres víz, míg a másikba a használat közben összegyűlő szennyeződésekkel teli víz.
  • Használat során egy külön csövön tisztítószeres vagy tiszta vizet juttathatunk a felületre, amit aztán a porszívó a fellazított szennyeződésekkel együtt felszív.
  • A felületek így nem csak tiszták lesznek, de gyorsan meg is száradnak, mivel a víz nagyrésze visszakerül a tisztító gépbe.

Ahogy már írtuk, ezek az eszközök kifejezetten alkalmasak kápitok és szőnyegek mélyebb tisztítására. Valóban igaz, hogy a vizes porszívókhoz hasonlóan, ezek az eszközök is kicsit komolyabb előkészítést igényelnek, mint egy hagyományos porszívó, de mivel ezeket csak alkalmanként szükséges használni, a plusz odafigyelés nem nagy áldozat az igazán látványos eredményért.

A vizes-száraz takarítógépek főként a kárpit és szőnyeg tisztítás verhetetlen bajnokai, professzionális szinten kivitelezhető takarítást tesznek lehetővé, mintha csak ipari kvalitású takarítógépet használnánk.

Tisztaság és higiénia vegyszerek nélkül

Sok helyzetben válhat szükségessé a megfelelő higiénia mellett az is, hogy minimalizáljuk a vegyszerek használatát. Erre tipikus példa, amikor egy kisgyermek érkezik a családba. Természetes, hogy szeretnénk megóvni a kis jövevényt a kórokozóktól, ám nem mindegy, hogy hogyan. Fontos, hogy egy ilyen fejlődő szervezet a lehető legtermészetesebb környezetben gyarapodhasson. Szerencsére ma már erre is találhatunk megoldást, például gőztisztító gépek formájában. Ezekből több méret és kivitel is kapható, így mindenki könnyedén megtalálja az igényihez és háztartásához leginkább illő darabot.

Hogy hogyan működik a gőztisztítógép?

  • A gőztisztító gépek, ahogy a nevükből is kiderül, gőzzel működnek. A
  • berendezés egyszerű tiszta vízből, tisztítószerek hozzáadása nélkül gőzt fejleszt és ezzel lazítja fel a szennyeződéseket, valamint pusztítja el a kórokozókat.
  • Így tehát semmilyen vegyszer nem kerül a felületekre, mégis higiénikusan tiszta környezet varázsolható általuk szinte pillanatok alatt.

Előnyök a gőztisztító takarítógépek mellett

Arra már rávilágítottunk, hogy a gőztisztító gépekkel vegyszerek használata nélkül is higiénikus és tiszta környezetet kapunk, ám ennél jóval több előnnyel jár ezen eszközök használata. A nehezen hozzáférhető helyeket is fáradság nélkül tehetjük makulátlanná, hiszen a gőz használata mellett nincs szükség súrolásra vagy komolyabb erőkifejtésre, továbbá a vízkő miatt sem kell aggódnunk, ugyanis a gőzfejlesztés során a víz ásványi anyag tartalma visszamarad. Az pedig csak hab a tortán, hogy ezekkel a berendezésekkel időt és pénzt is megspórolhatunk.

A gőztisztítógélp azonban nem használható minden felületre, ezért mindenképpen győződjünk meg a használati utsításban arról, hogy pontosan milyen felületeken alkalmazhatjuk kül- és beltéren egyaránt.

(Szerk: A témát aktualizáltuk, újra feldolgoztuk, A takarítógépek bűvöletében c. cikkünkben.)

Figyelem!

A takarítógépek élettartamának maximalizálása kéz a kézben jár a vásárlói gondoskodással és a készülékbiztosítással. Gondoljunk a kiterjesztett garancia és baleseti garancia lehetőségeire már a vásárláskor, de akár előre is kalkulálhatunk.

Egy kis segítség mindenkinek jár

Összességében tehát elmondható, hogy bizonyos eszközök, gépek beszerzésével egyszerűbbé és gyorsabbá tehetünk egy alaposabb, mélyrehatóbb tavaszi nagytakarítást is. Ha pedig valami egyszerűbbé és gyorsabbá tehető, miért ne élnénk a lehetőségekkel és töltenénk a felszabaduló időnket inkább a szeretteinkkel? Kísérletezz bátran a takarítógépekkel, hiszen igenis van létjogosultságuk az otthonodban is!