Az ergonomikus és modern konyha

/ április 3, 2019/ Egyéb, Tanácsadás

A konyha, mióta világ a világ, központi szerepet tölt be a családok életében, ezért a megfelelő konyhai felszerelés sem lehet másodlagos szempont. A modern konyha technológiai támogatásához idő- és energiahatékony, környezettudatos kivitelezésű háztartási gépek szükségesek. Az aktuális technológiai trendek a konyhában is helyet kérnek és kapnak. Cikkünkben – a technológiai trendekkel szoros összefüggésben- az ergonomikusan kialakított konyha összetevőit vizsgáljuk meg.

A modern konyha megtervezése során az ergonómiai szempontok nem lehetnek hátrányban a technológiával szemben. A konyhai munka hatékonyságát növeli, idejét csökkenti, ha minden elérhető és kényelmes távolságban van tőlünk.

Egy modern konyha szempontjai

Nemrég még a legtöbbünk álma egy szép, világos és tágas konyha volt, ahol minden elfér. Ez az álom mára kissé módosult, praktikus okokból. Ahogy bővült a háztartási kis- és nagygép kínálat, úgy lettek egyre nagyobbak a konyhák is. Ugyanakkor, kinek van kedve órákat gyalogolni a saját konyhájában?! Mára sokkal fontosabb szempont lett az, hogy a kis- és közepes alapterületű konyhában is minden praktikusan elérhető legyen, a főzés élményének maximalizálása mellett.

A tervezés ergonómiai szempontjai tehát túlmutatnak a konyha alapterületén.

 • Beépíthetőség – maximális helykihasználás, praktikus elrendezés,
 • Funkcionalitás – a technológiai trendek – smart funkciók- integrációja,
 • Esztétikum – letisztult dizájn, természetes anyagok,
 • Elérhetőség – minden csak egy karnyújtásra,
 • Egyszerűség – beüzemelés, használat, karbantartás, tisztítás,

A modern konyha összetevői

A modern konyha megtervezésének az a lényege, hogy a konyhában a tárolással, előkészítéssel és főzéssel, valamint a higiéniával kapcsolatos teendőinket hatékonyságban és élményben is a maximális szintre emeljük.

A modern konyha összetevő alapvetően ugyanazok, mint a hagyományos konyháé, éppen csak technológiailag sokkal fejlettebbek azoknál. Az okos technológia helyet kér és kap a konyhában.

Tároló és rakodófelületek, munkapultok, fiókok, szekrények

Elegendő mennyiségű és nagyságú hely álljon rendelkezésünkre az élelmiszerek tárolását, és az ételek előkészítését illetően.

Nem kell többé választanunk, hogy:

 • a mikrosütő,
 • a kávéfőző,
 • a vízforraló,
 • a kenyérsütő,
 • a szendvicssütő,
 • a kenyérszeletelő,
 • a turmix,
 • a gyümölcscentrifuga

közül melyik kapjon állandó helyet a pulton. Minden elfér pont olyan sorrendben, ahogy használni szeretnénk őket nap mint nap.

Emellett egy modern konyha nemcsak egy-két kisméretű fiókkal támogatja napjaink szakácsait. A nagyméretű, osztott és mély fiókok, valamint a szintén osztott és tágas szekrények azt is biztosítják, hogy minden konyhai felszerelésünket, valamint a nem hűtendő élelmiszereket és alapanyagokat is rendszerezetten és könnyen hozzáférhetően tárolhassuk.

Hűtőszekrény, fagyasztó

A hűtőszekrény és a fagyasztó talán a legfontosabb háztartási gépünk. Nemcsak megkönnyíti az érzékeny élelmiszerek tárolását, de egészségünkre is vigyáz és lehetővé teszi a már elkészített ételek biztonságos és higiénikus tárolását is, illetve ütemezhetővé válik általa az étrendtervezés.

A jó hűtőszekrény és fagyasztó tehát energiahatékony, az igényeinknek megfelelő tárolótérrel rendelkezik, és természetesen esztétikus is egyben.

Sőt! Ha úgy szeretnénk, az okos hűtő teljesen átveszi tőlünk az élelmiszerek beszerzésének és tárolásának felügyeletét, koordinálását.

Főzés-sütés

A főzőlap legpraktikusabb helye a munkapad közepén van munkapultokkal a tűzhely jobb és bal oldalán egyaránt. Ergonómiai szempontból az a legfontosabb, hogy csupán egy mozdulattal elérhetők legyenek az előkészített élelmiszerek, fűszerek és a főzés közben használt eszközök, mint például a fakanál, fedő, konyharuha, botmixer.

Manapság már számos főzőlap típus áll rendelkezésünkre. Annak ellenére, hogy a hagyományos gázégős és elektromos verzió a leginkább elérhető, a környezetkímélő üvegkerámia és az indukciós főzőlap biztonságtechnikai szempontból is hatékonyabb.

A sütő hagyományosan a tűzhelybe, vagy a konyhabútor alsó részébe van integrálva, pedig sokkal praktikusabb lenne egy magasabban elhelyezett sütő. Egyrészt, mert nem kell hajolgatni, ha ellenőrizni akarjuk, hogy készen van-e már az étel, másrészt pedig, számos étel van, aminek elkészítése több szakaszban történik. A kivitelezést is megkönnyíti tehát, ha a sütőt magasabban helyezzük el, nem beszélve a sütő tisztításáról.

A modern konyha higiéniája

Mosogatás, tisztítás

A mosogatógép akkor képes a leginkább támogatni háztartásunkat, ha energiahatékony, valamint víz- és mosogatószer igénye is alacsony.

Emellett, az is a modern konyha pozitívuma, hogy a mosogatógép közel legyen a mosogatóhoz, hiszen a:

 • szennyes edényeket,
 • tányérokat,
 • poharakat,
 • evőeszközöket,
 • egyéb tisztítandó eszközöket

csak előzetes öblítés után helyezzük a mosogatógépbe. A higiéniai szempontok tehát szoros összefüggésben vannak a mosogatógép és mosogató körüli, rendelkezésünkre álló munkapult nagyságával.

Az okos otthon, mint technológiai trend egyre nagyobb teret követel magának és ez alól a konyha sem lehet kivétel. A modern, okos mosogatógépeket a kompatibilis mobil alkalmazáson keresztül a nappaliból is, de akár a munkahelyünkről is elindíthatjuk.

Vegyszerek tárolása

A modern konyha előzőekben már említett osztott, mély szekrényei arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a konyhában használt természetes mosogató és tisztítószereket, valamint a mesterséges, felületaktív anyagokat minden mástól szeparáltan és biztonságosan, gyermekektől elzárva tárolhassuk.

Textilneműk és kiegészítők tárolása

Ugyanígy járhatunk el a konyhai textíliákkal, valamint a kézi mosogatást és a makacsabb szennyeződések eltávolítását támogató szivacsok, dörzsik, kefék és egyéb eszközök tárolásával.

Elszívó berendezések

A konyhai munka egyik mellékterméke a pára és a szagok, az égéstermék és a füst. Hosszú távon a számtalan illat- és szagmolekula, az apró zsír- és olajcseppek megtapadnak a konyhai drapérián, a falakon, a munkapultokon és idővel elszínezik azokat. A modern konyha nélkülözhetetlen eleme egy szagelszívó berendezés, mely energiahatékony és csendes, többfokozatban állítható és természetesen nem igényel egyetemi diplomát a karbantartása.

Az elszívó berendezés a modern konyha nélkülözhetetlen eleme. nemcsak a kellemetlen szagoktól óvja meg otthonunk többi részét, de a konyhabútorok és háztartási kisgépek felületét és a falakat, drapériát is óvja a a gőzzel szálló apró zsír-és olajcseppekkel megtapadó szennyeződésektől.

Ha elérkezett konyhánk modernizálásának ideje, alaposan tervezzük meg az átalakítást, és az ergonómiai szempontok mentén integráljuk a technológiai újításokat.

Eközben se feledkezzünk meg pár fontos lépésről: