Tipikus felhasználói hibák 1. – A laptop

/ április 9, 2019/ Tanácsadás


Hogyan tedd tönkre a laptopodat

A hordozhatóság felszabadított minket az íróasztalok mellől, de egyúttal sajnos elindította a laptop “Armageddont” is. A szabadsággal sajnálatosan együtt járó felelőtlenség következményeképp az újonnan vásárolt laptopok közel egyharmada megy tönkre minden évben. Eltörnek, leesnek, megrepednek, megsülnek, eláznak, használhatatlanná válnak. A szervizek olyan általános felhasználói magatartásból eredő hibákkal találkoznak nap mint nap, melyek jelentős része könnyedén elkerülhető lett volna. Ebben a cikkünkben egy különleges csokrot nyújtunk át olvasóinknak a tipikus felhasználói hibákból, amelyek eredménye az, hogy idő előtt új laptopot kell vásárolni, vagy jelentős összeget kell a javíttatásra fordítani.

A tipikus felhasználói hibák oda vezethetnek, hogy a laptop teljesen tönkremegy. A rendszeres karbantartás hiánya és a nem rendeltetésszerű használat miatt évente a laptopok egyharmada megy tönkre végleg.

Laptop? Hősugárzó!

A laptopok sok hőt termelnek, a processzorok sokkal hatékonyabbak, mint valaha. A hűtőventillátorok rendeltetésszerű használat mellett persze képesek ellátni a feladatukat. Sajnos az első tipikus felhasználói hiba pont az, hogy nem szentelünk elég figyelmet a szellőzőnyílásoknak, és a túlmelegedés problémájának.

Hogyan csinálj hősugárzót a laptopból?

 • használd huszonnégy órában folyamatosan, leállítás nélkül,
 • futass rajta egyidejűleg nagy processzorigényű programokat, a legújabb 3D animált full HD minőségű játékokat, és hallgasd, hogyan válik a hűtőventillátor sugárhajtóművé,
 • hanyagold el a karbantartást,
  • mellőzd a portalanítást, a flakonos sűrített levegőt bármi másra is fel tudod használni
  • felejtsd el, hogy időnként fontos megtisztítani a billentyűzetet, házat, kijelzőt a szennyeződésektől,
  • ha mégis erre adod a fejed, használj általános konyhai tisztítószereket, a speciális tisztítókendő a kényeskedőknek való,
 • ne görnyedj az íróasztalnál, vidd magaddal a laptopot a kanapéra, ágyba, konyhapultra, ebédlőasztalra,
 • egyél-igyál felette, kedved szerint,
 • ha billeg az öledben, tegyél alá párnát,
 • ha le akarsz dőlni pihenni, tedd nyugodtan magad mellé az ágyra, vagy az ágy mellé a szőnyegre, az az egy-két órácska nem fog neki ártani, és ha szerencséd van, akkor ébredés után nem taposol majd rá.
A laptop hordozható számítógép, ám ez nem azt jelenti, hogy bárhol és bárhogyan használhatjuk. Az állagmegóvás a felhasználó felelőssége.

A laptop érted van, ő szolgál téged, szóval, használd csak nyugodtan bárhol és bármikor.

Mondjuk, azt jó, ha észben tartod, hogy ha nem becsülöd meg a készüléked, nem törődsz a karbantartásával, portalanításával, hűtésével, akkor elromlik, és a felelőtlenséged borsos szervizszámlában fog alakot ölteni.

Ne kíméld a laptop merevlemezét!

A mai laptopok javarészt már SSD-vel rendelkeznek, ami nem tartalmaz mozgó, mechanikus alkatrészeket. Azonban vannak még a piacon olyan laptopok, amik a hagyományos, mechanikus és mozgó alkatrészeket tartalmazó HDD-vel működnek. Ha a merevlemez aktív állapotában a laptop mozog, vagy megváltozik a síkja, például ha a hónunk alá csapva visszük magunkkal valahova, akkor a tehetetlenségi erő ellenében kell mozogniuk az alkatrészeknek.

Egyszóval, ha tönkre akarod tenni, csak cibáld nyugodtan, tedd be egy hátizsákba és pattanj fel vele egy biciklire, hiszen azzal időt spórolsz, hogy amíg eljutsz a célodig, a HDD is elvégzi a feladatát.

Ha azonban fontos számodra a laptopod és a HDD élettartama, akkor megvárod, amíg a merevlemez elvégzi a feladatát és csak utána hajtod össze és viszed magaddal. A szállításhoz pedig javasolt egy laptoptáska és nem csupán egy hagyományos hátizsák.

Laptoptáska? A gyengék fegyvere!

Azért nem árt, ha tudod, hogy a laptopokat nem arra tervezték, hogy akcióból-akcióba száguldj velük, bármit is sugalljanak a hollywoodi filmek. Az ütésálló házelemek a rendeltetésszerű használat közben előforduló apróbb balesetektől óvják a laptopot.

Szóval, akár saját járművön, akár tömegközlekedésben viszed magaddal, gondoskodj a megfelelő védelméről párnázott laptoptáskával, vagy egy tokkal. Az ilyen kiegészítők nemcsak az előlapot és a házat, de a laptop sarkait és oldalát is megvédik az ütődéstől, rázkódástól.

Sokan követik el azt a hibát, hogy esznek-isznak a laptop felett munka közben, miközben pedig a rendszeres tisztítás, takarítás teljesen figyelmen kívül marad.

Fogd és vidd!

Ha házon belül akarod magaddal vinni egyik helyiségből a másikba és foglalt a másik kezed, több lehetőséged is van, hogy ne kelljen kétszer fordulni:

 • ragadd meg a kijelzőjénél fogva, elvégre az természetes fogantyúként működik,
 • emeld fel valamelyik sarkánál, oldalánál fogva, nem baj, ha ott van az optikai meghajtó, azt úgyse használod már semmire, amióta van torrent.

Azt viszont tudnod kell, ha ilyesmit csinálsz, eldeformálódhat a váz, a zsanér, a csuklópántok, és persze a kijelző is. Ha sűrűn csinálsz ilyesmit, akkor akár el is törhet a laptop.

Azok, akik törődnek a laptopjukkal két kézben fogják a készüléket, úgy viszik magukkal és persze arra is ügyelnek, hogy ne nyomják össze a laptopházat közben.

Csavard, tekerd, spulnizd a laptop kábeleket!

A tápkábellel csak a gond van. Mindig útban van, elbotlik benne az ember, amikor meg mész valahova, túl sok helyet foglal a táskában és mindennel összegabalyodik. Mit teszel ilyenkor? Jó szorosan összetekered, vagy felcsavarod például az adapter köré és hogy útközben ne tekeredjen ki, még kötsz rá egy csomót is, ami biztosan tart.

Persze ha ezt teszed, hamarosan új tápkábelt kell majd venned, mert valószínűleg a tápkábel és az adapter csatlakozásánál rövid időn belül megtörik a vezeték.

Ha gondos tulajdonosa akarsz lenni a laptopodnak, akkor a lazán feltekert kábelt fogd össze egy darabka tépőzárral és akkor egészen biztosan nem gubancolódik össze és nem akad bele semmibe.

Sokan veszik az ölükbe a készüléket, majd használat után egyszerűen leteszik a földre, vagy maguk mellé az ágyba, párnára. A laptop szellőzésének elégtelensége pedig túlmelegedéshez vezet.

Ha pedig tényleg maximalizálni akarod a felelősséget, akkor vásárlói gondoskodás keretében a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia lehetőségeinek is utánajársz. Ehhez figyelmedbe ajánljuk a Business Box kalkulátorát.