Okosóra – kütyü helyett legyen igazi partner

/ április 18, 2019/ Egyéb

Az okosóra modellek megjelenése fényesen bizonyítja, hogy az idő mérésének és követésének e klasszikus és stílusos módja még mindig nem ment ki a divatból. Az okosóra kínálat azonban annyira gazdaggá vált az elmúlt pár évben, hogy nem is olyan egyszerű a döntés. Írásunkkal olvasóinkat szeretnénk támogatni a körültekintő választásban.

Az okosóra megalapozott döntések alapján történő kiválasztása teszi igazán hasznossá, és nem csupán divatos kiegészítővé ezt a viselhető okoseszközt.

Az okosóra kiválasztásának fő szempontjai

Mielőtt pusztán az anyagi lehetőségeink, a dizájn, a roppant vonzó fitness funkciók és az elérhető alkalmazások mennyisége alapján döntenénk el, hogy milyen okosóra modellt válasszunk, térképezzük fel a kínálatot a következő, a használat célja szerint sokkal fontosabb szempontok alapján.

Operációs rendszer és eszköz kompatibilitás

Mivel a legtöbb okosórát úgy tervezték, hogy a gyártó okostelefon modelljeinek egyfajta kiterjesztése is legyen, az eszközkompatibilitás kérdése a legelső szempont. Ne vegyünk olyan okosórát, ami nem kompatibilis a telefonunkkal.

 • A Samsung Gear 2 és 3 szériák
 • A Fibit Versa is ugyanúgy működik az androiddal, mint iOS-szel,
  • az android mobilok tulajdonosai egy extra funkciót kapnak: a szöveges üzenetekre az okosórán keresztül is lehet válaszolni.
 • A Google Wear OS okosóra
  • minimum Android 4.3 operációs rendszerrel rendelkező telefonokkal együtt futtatható, Google Assistant támogatással az alkalmazások a mobil megkerülésével, közvetlenül az órára telepíthetők.
  • Néhány Wear OS képes együttműködni az iPhone mobilokkal, de számos funkció – pl.: az alkalmazások hozzáadása és az óra közvetlen csatlakoztatása a wifihez- nem érhető el, az iOS operációs rendszer számára.
Az eszközkompatibilitás adja az okosóra használhatóságának alapját. Egyes órák csak iOS, mások pedig csak Android alapú operációs rendszereket futtató okoseszközökkel szinkronizálhatók. Vannak modellek, melyek mindkettővel kompatibilisek, ám kompromisszumokat kell kötnünk, mert egyes funkciók és alkalmazások nem minden esetben érhetők el.

Az okosóra akkumulátor ideje

Az okosóra akkumulátorideje általában márkafüggő. Az átlagot a 170-250 mAh kapacitással rendelkező modellek képviselik, és az aktív alkalmazások és funkciók futtatása mellett másfél-két napig bírják egy feltöltéssel.

Az iparág nagyágyúinak – a Kinex, a Garmin, a Safako, a Samsung, a Nokia, Huawei – egyes 380-420 mAh kapacitású modelljei az aktív okosfunkciókkal 96 órát is kibírnak. Ha viszont kikapcsoljuk ezeket a funkciókat, az akkumulátor idő akár két hétig is kitart.

Az okosóra akkumulátorideje típusonként eltérő. Az általános modellek másfél-két napig, az igazi nagyágyúk akár 96 óráig is bírják egyetlen töltéssel. A vezeték nélküli töltés funkció pedig még kényelmesebbé teszi az okos óra használatát.

Az Apple Watch okosórák egészen biztosan nem a 18 órás üzemidő miatt annyira népszerűek, egyértelműen a márkanév és persze az extra funkciók, például a vezeték nélküli töltés, az elesés érzékelés lehetősége miatt döntenek sokan az almás karórák mellett. Mivel sokan éppen ez utóbbi miatt vesznek hozzátartozóiknak Apple Watch okosórát, célszerű vásárláskor a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szolgáltatást is megkötni.

Érdekesség: vannak különleges karórák is, mint pl. a Matrix PowerWatch, ami a test hőenergiáját konvertálja elektromos energiává.

Kijelző

Szinte az összes elérhető okosóra érintőképernyős, színes LCD, vagy AMOLED kijelzőt használ. Ezáltal a fényképek, alkalmazások és egyéb tartalmak gazdag vizuális élményt nyújtanak. Ez a megoldás némi kompromisszumkészséget vár el tőlünk: cserébe rövidebb az akkumulátor élettartama.

A klasszikus kerek számlap kezd újra divatba jönni, és számos nagy múltra tekintő cég és divatház is beszállt az okosóra gyártásba, kereskedelembe.

Dizájn

A legtöbb okosórát forgalmazó webshop és persze a gyártók saját oldalai, rengeteg filtert kínálnak fel, hogy az okosórát tényleg a személyiségünkhöz igazíthassuk:

 • az óratest színe, anyaga, mérete, formája,
 • az óra szíjának színe, anyaga, és a rögzítés módja,
 • egyedi kivitelezésű ütés-, és vízálló védőtokok és fóliák.

A letisztult, a sportos, a mókás és az industrial dizájn mellett feltörekvőben vannak a klasszikus, analóg órák vonalvezetését követő okosórák.

A kifinomultságot és eleganciát tükröző sziluettek mögött nagynevű cégek állnak, pl.:

 • TAG Heuer,
 • Emporio,
 • Armani,
 • Louis Vuitton.

Okosóra alkalmazások

Az okosórák legvonzóbb tulajdonsága a letölthető alkalmazások gazdagsága és változatossága. Egyes modellek több száz vagy több ezer alkalmazással is rendelkezhetnek.

Meg se kíséreljük mindezeket felsorolni, inkább megmutatjuk, hol lehet elérni az appokat:

Értesítések és figyelmeztetések testreszabása

Bármelyik okosóra figyelmeztet a bejövő hívásokra, e-mailekre és szöveges üzenetekre, ez alapfunkció. Az értesítések fogadásának testreszabási lehetősége viszont egy olyan plusz, amivel az okosóra használata komfortosabbá, praktikusabbá válik.

 • Az Apple Watch lehetővé teszi, hogy a képernyő felső részéről lefelé húzzuk az értesítési központot, valamint egy alkalmazás támogatásával tükrözhetjük az iPhone mobil értesítéseit az okosórára.
 • A Wear OS készüléken az alsó részről felfelé tolhatjuk a legújabb üzeneteket.
 • A Samsung Gear S3 a Gear Manager alkalmazást használja a telefonon, hogy a felhasználó eldönthesse, hogy melyik értesítés „érkezzen meg a csuklójára”.

Mobilfizetés

Számos okosóra rendelkezik NFC chipekkel, azaz használhatjuk őket mobilfizetésre az okostelefon nélkül is. Az ún. NumberSync funkciók lehetővé teszik, hogy ugyanazt a telefonszámot használjuk az okostelefonon és az okosórán, ezért a telefonnak nem kell közeli vagy bekapcsolt állapotban lennie, amikor az okosórával mobilfizetést kezdeményezünk.

 • Az Android Pay-t támogató Wear OS órák közé tartozik pl.:
  • az LG Watch Sport,
  • a Huawei Watch 2,
  • a Tag Heuer Connected Modular 45.
 • A Samsung saját mobil fizetési rendszere, a Samsung Pay öt Gear-szériás okostelefonján működik.
 • Minden Apple Watch modell rendelkezik az Apple Pay használatával, még a közelben lévő iPhone vagy LTE kapcsolat nélkül is.
A telefonszám-szinkronizálás lehetőségével mobiltelefon nélkül is kezdeményezhetünk mobilfizetést az okosóra támogatásával.

Ezek tehát a legfontosabb szempontok, ezektől függ, hogy az okosóra a drága, de haszontalan kütyü, vagy a hasznos, támogató okoseszköz szerepét tölti-e be életünkben.

Elvégre az időt egy sima karóra is képes mutatni, a fitness tracker, vagy a kifejezetten fitness célokra fejlesztett Polar okosóra pedig alaposabb munkát végez az edzésmonitorozásban, pulzusmérésben, életmódváltás támogatásban, mint egy okosóra.