A tűzhely tisztítása lépésről-lépésre

/ május 3, 2019/ Karbantartás

A tűzhely tisztántartása nemcsak esztétikai, de higiéniai szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. A tisztaság megőrzése érdekében célszerű minden használat után letörölgetni a felületét, az alaposabb takarítást pedig hetente egyszer el kell végezni. A tisztítás módja attól függ, hogy milyen típusú a készülék. Ebben a cikkünkben a különböző típusú tűzhelyek általános és átfogóbb tisztításának részleteit tárgyaljuk, emellett kitérünk a mikrohullámú sütő tisztántartására is.

A tiszta tűzhely nemcsak esztétikus, de nagyban hozzájárul az egész család egészségének megőrzéséhez.

Kemikáliák, vagy természetes módszer?

A tűzhely tisztításra fejlesztett vegyi anyagok alapos munkát végeznek, de környezetkárosító hatásuk miatt népszerűtlenek.

A hagyományos ecetes-szódabikarbónás módszer sok esetben célravezető, ugyanakkor nem általános csodaszer.

Együtt és külön-külön is sok bosszúságot okozhatnak:

  • a szódabikarbóna foltot hagy a kerámiafőzőlapos tűzhelyen,
  • a gáztűzhely rácsának gumitalpait idővel szétmarja az ecet,
  • az alumínium ötvözet összetevőket károsítja a szódabikarbóna.

Amire viszont abszolút hatásos, az a mikrohullámú sütő tisztítása:

  • egy mikrózható edénybe öntsünk össze 1:2 arányban ecetet és szódabikarbónát,
  • tegyük be a keveréket a mikróba körülbelül 2-5 percre,
  • a forró ecetes-szódabikarbónás gőz fellazítja a makacs szennyeződéseket is,
  • vegyük ki az edényt és a mikro minden mozgatható elemét,
  • töröljünk át mindent nedves törlőkendővel,
  • a kihűlt keverékkel a mikrosütő ajtaját kívül-belül, valamint a mikrosütő teljes külső felületét áttörölhetjük.

A gáztűzhely tisztítása

A gáztűzhely tisztítása az egyik legmacerásabb dolog. Az a legegyszerűbb, ha inkább naponta egyszer áttöröljük a tűzhely felületét és minimum hetente egyszer a rácsot és az égőrózsákat is alaposan letakarítjuk.
  • távolítsuk el a rácsot,
  • emeljük ki a helyéről a gázrózsát, ha az égőfej nincs rögzítve,
  • ha rögzítve van, akkor csak az égőkupakot tudjuk leemelni.
  • a rácsot célszerű meleg, mosogatószeres vízbe beáztatni, amíg a gáztűzhely többi elemével foglalkozunk,
  • ha a rács nagyon szennyezett, akkor folyékony zsíroldóval alaposan fröcsköljük be,
  • a rácsot helyezzük egy olyan konyharuhára, amit nem sajnálunk és nem is használunk másra,
  • az égőkupak és az égőfej közvetlenül a mosogatóba kerülhet, de használjuk a mosogatórácsot. A kisebb méretű égőkupak könnyen belecsúszhat a lefolyóba, ahonnan nem könnyű kiemelni,
  • ha a rácsok és égők nem túlzottan szennyezettek, egyszerűen mosogassuk el,
  • ha a rácsok és égők nagyon szennyezettek, akkor tegyük őket a rács mellé, és ezeket is alaposan fröcsköljük be a folyékony zsíroldóval.

A legrosszabb forgatókönyv: az erősen szennyeződött, rögzített égőfej

Ha olyan régóta esedékes a gáztűzhely tisztítása, hogy az égők eltömődtek a kifolyt és/vagy ráégett zsírtól, ráadásul nem is levehetőek, az bizony plusz idő és energia befektetést igényel, valamint egy „célszerszámot”. Nem kell megijedni, ilyen célszerszám egészen biztosan akad otthon: gémkapocs, vagy biztosítótű.

Az égőfejek réseiből egyenként kell a tűvel, vagy a széthajtogatott gémkapoccsal kipiszkálni a szennyeződéseket. (Mivel ez egy hosszadalmas folyamat, sokkal egyszerűbb megelőzni, elkerülni, mint végigcsinálni.)

Ha eltávolítottuk az égőfejbe ragadt szennyeződéseket, óvatosan törölgessük át enyhe mosószeres, majd tisztavizes-, aztán száraz törlőkendővel.

A főzőfelület tisztítása

  • nedves törlőkendővel töröljük át az egész felületet, távolítsunk el róla minden szennyeződést, amit lehet.
  • a zsíros, leragadt szennyeződéseket a hagyományos ecetes-szódabikarbónás, vagy folyékony súrolószeres módszerrel távolíthatjuk el.
  • mindkét esetben dörzsöljük át szivaccsal a főzőfelületet, majd hagyjuk állni 10-20 percig.
  • ezután nedves szivaccsal, vagy törlőkendővel maradéktalanul távolítsuk el a súrolószert és a piszkot.

A sütőtér tisztításáról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

Elektromos tűzhely tisztítása

Alapvetően az elektromos tűzhely fémlapjáról lehet a legegyszerűbben eltávolítani a szennyeződéseket: egyszerűen le kell égetni. Ez enyhe szennyeződések esetében járható út, de durván elpiszkolódott tűzhely esetében nem ajánlott. Büdös és füstöl is, beeszi magát a szag mindenhova, akkor is, ha közben szellőztetünk.

Amire szükség van:

  • sütőtisztító-hab – a leégett serpenyők, edények aljának tisztítására való, de ettől függetlenül, sütőtisztító néven kapható.
  • grafit tartalmú polírozókrém – kifejezetten az elektromos tűzhely fémlapjainak tisztítására, rozsdamentesítésére tervezett anyag. (Elektro Puzzi néven érhető el az interneten.)
  • mosogatószivacs,
  • törlőkendők.

A tisztítás menete:

  • töröljük át a főzőfelületet a gáztűzhelynél már említett módon, majd fújjuk be a sütőtisztítóhabbal a fémlapokat.
  • célszerű este végezni, reggelre a sütőhab feloldja a lerakodott zsíros és ráégett szennyeződéseket.
  • töröljük át többször és alaposan nedves, majd száraz törlőkendővel, végül a polírozókrémmel kenjük be a fémlapokat.

Üvegbetétes elektromos tűzhely és indukciós tűzhely tisztítása

  • töröljük le a felületet egy száraz ruhával,
  • szórjuk fel az egész felületet szódabikarbónával,
  • áztassunk be egy kéztörlőt, vagy nagyobb méretű törlőkendőt enyhe mosogatószeres vagy 1:1 arányú ecetes vízbe,
  • csavarjuk ki, de maradjon elég nedves,
  • terítsük rá a tűzhely felületére.

30 perc múlva alaposan töröljük át a kendővel a felületet, majd egy tiszta, nedves törlőkendővel távolítsuk el a tűzhely felületéről a maradék tisztítószert.

A tűzhely tisztításához használhatunk hagyományos megoldásokat, mint amilyen az ecet-szódabikarbóna 1:2 arányú keveréke, ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy ezek sem általános csodaszerek. VAnnak helyzetek, amikor csak rontanak a tűzhely állapotán.

Kerámia főzőlapos tűzhely tisztítása

  • az első és legfontosabb tudnivalónk: a főzés közben kiszóródott só és a cukor ún. kagylós felpattogzást okoz, ami visszafordíthatatlanul károsítja az üvegkerámia felületet.
  • a kerámiafelület tisztításához speciális kaparót kell használni, amikor már kézmelegre hűlt a felület.

Figyelem!

  • Az oldószer használata közben mindig viseljünk olyan védőkesztyűt, ami ellenáll a vegyszereknek!
  • Sose használjunk kemény szemcsés súrolószereket és fémdörzsit egyetlen típusú tűzhelyhez sem!
  • Ecetesszencia helyett maximum 10%-os ételecetet, vagy almaecetet használjunk!
  • A rendszeres karbantartás mellett a kiterjesztett garancia megkötésével tudunk a legkörültekintőbben gondoskodni a tűzhely biztonságáról. Tájékozódjon a Business Box Fogalomtár segítségével!