A tűzhely tisztítása lépésről-lépésre
A tűzhely tisztántartása nemcsak esztétikai, de higiéniai szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. A tisztaság megőrzése érdekében célszerű minden használat után letörölgetni a felületét, az alaposabb takarítást pedig hetente egyszer el kell végezni. A tisztítás módja attól függ, hogy milyen típusú a készülék. Ebben a cikkünkben a különböző típusú tűzhelyek általános és átfogóbb tisztításának részleteit tárgyaljuk, emellett kitérünk a mikrohullámú sütő tisztántartására is.
Kemikáliák, vagy természetes módszer?
A tűzhely tisztításra fejlesztett vegyi anyagok alapos munkát végeznek, de környezetkárosító hatásuk miatt népszerűtlenek.
A hagyományos ecetes-szódabikarbónás módszer sok esetben célravezető, ugyanakkor nem általános csodaszer.
Együtt és külön-külön is sok bosszúságot okozhatnak:
- a szódabikarbóna foltot hagy a kerámiafőzőlapos tűzhelyen,
- a gáztűzhely rácsának gumitalpait idővel szétmarja az ecet,
- az alumínium ötvözet összetevőket károsítja a szódabikarbóna.
Amire viszont abszolút hatásos, az a mikrohullámú sütő tisztítása:
- egy mikrózható edénybe öntsünk össze 1:2 arányban ecetet és szódabikarbónát,
- tegyük be a keveréket a mikróba körülbelül 2-5 percre,
- a forró ecetes-szódabikarbónás gőz fellazítja a makacs szennyeződéseket is,
- vegyük ki az edényt és a mikro minden mozgatható elemét,
- töröljünk át mindent nedves törlőkendővel,
- a kihűlt keverékkel a mikrosütő ajtaját kívül-belül, valamint a mikrosütő teljes külső felületét áttörölhetjük.
A gáztűzhely tisztítása
- távolítsuk el a rácsot,
- emeljük ki a helyéről a gázrózsát, ha az égőfej nincs rögzítve,
- ha rögzítve van, akkor csak az égőkupakot tudjuk leemelni.
- a rácsot célszerű meleg, mosogatószeres vízbe beáztatni, amíg a gáztűzhely többi elemével foglalkozunk,
- ha a rács nagyon szennyezett, akkor folyékony zsíroldóval alaposan fröcsköljük be,
- a rácsot helyezzük egy olyan konyharuhára, amit nem sajnálunk és nem is használunk másra,
- az égőkupak és az égőfej közvetlenül a mosogatóba kerülhet, de használjuk a mosogatórácsot. A kisebb méretű égőkupak könnyen belecsúszhat a lefolyóba, ahonnan nem könnyű kiemelni,
- ha a rácsok és égők nem túlzottan szennyezettek, egyszerűen mosogassuk el,
- ha a rácsok és égők nagyon szennyezettek, akkor tegyük őket a rács mellé, és ezeket is alaposan fröcsköljük be a folyékony zsíroldóval.
A legrosszabb forgatókönyv: az erősen szennyeződött, rögzített égőfej
Ha olyan régóta esedékes a gáztűzhely tisztítása, hogy az égők eltömődtek a kifolyt és/vagy ráégett zsírtól, ráadásul nem is levehetőek, az bizony plusz idő és energia befektetést igényel, valamint egy „célszerszámot”. Nem kell megijedni, ilyen célszerszám egészen biztosan akad otthon: gémkapocs, vagy biztosítótű.
Az égőfejek réseiből egyenként kell a tűvel, vagy a széthajtogatott gémkapoccsal kipiszkálni a szennyeződéseket. (Mivel ez egy hosszadalmas folyamat, sokkal egyszerűbb megelőzni, elkerülni, mint végigcsinálni.)
Ha eltávolítottuk az égőfejbe ragadt szennyeződéseket, óvatosan törölgessük át enyhe mosószeres, majd tisztavizes-, aztán száraz törlőkendővel.
A főzőfelület tisztítása
- nedves törlőkendővel töröljük át az egész felületet, távolítsunk el róla minden szennyeződést, amit lehet.
- a zsíros, leragadt szennyeződéseket a hagyományos ecetes-szódabikarbónás, vagy folyékony súrolószeres módszerrel távolíthatjuk el.
- mindkét esetben dörzsöljük át szivaccsal a főzőfelületet, majd hagyjuk állni 10-20 percig.
- ezután nedves szivaccsal, vagy törlőkendővel maradéktalanul távolítsuk el a súrolószert és a piszkot.
A sütőtér tisztításáról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.
Elektromos tűzhely tisztítása
Alapvetően az elektromos tűzhely fémlapjáról lehet a legegyszerűbben eltávolítani a szennyeződéseket: egyszerűen le kell égetni. Ez enyhe szennyeződések esetében járható út, de durván elpiszkolódott tűzhely esetében nem ajánlott. Büdös és füstöl is, beeszi magát a szag mindenhova, akkor is, ha közben szellőztetünk.
Amire szükség van:
- sütőtisztító-hab – a leégett serpenyők, edények aljának tisztítására való, de ettől függetlenül, sütőtisztító néven kapható.
- grafit tartalmú polírozókrém – kifejezetten az elektromos tűzhely fémlapjainak tisztítására, rozsdamentesítésére tervezett anyag. (Elektro Puzzi néven érhető el az interneten.)
- mosogatószivacs,
- törlőkendők.
A tisztítás menete:
- töröljük át a főzőfelületet a gáztűzhelynél már említett módon, majd fújjuk be a sütőtisztítóhabbal a fémlapokat.
- célszerű este végezni, reggelre a sütőhab feloldja a lerakodott zsíros és ráégett szennyeződéseket.
- töröljük át többször és alaposan nedves, majd száraz törlőkendővel, végül a polírozókrémmel kenjük be a fémlapokat.
Üvegbetétes elektromos tűzhely és indukciós tűzhely tisztítása
- töröljük le a felületet egy száraz ruhával,
- szórjuk fel az egész felületet szódabikarbónával,
- áztassunk be egy kéztörlőt, vagy nagyobb méretű törlőkendőt enyhe mosogatószeres vagy 1:1 arányú ecetes vízbe,
- csavarjuk ki, de maradjon elég nedves,
- terítsük rá a tűzhely felületére.
30 perc múlva alaposan töröljük át a kendővel a felületet, majd egy tiszta, nedves törlőkendővel távolítsuk el a tűzhely felületéről a maradék tisztítószert.
Kerámia főzőlapos tűzhely tisztítása
- az első és legfontosabb tudnivalónk: a főzés közben kiszóródott só és a cukor ún. kagylós felpattogzást okoz, ami visszafordíthatatlanul károsítja az üvegkerámia felületet.
- a kerámiafelület tisztításához speciális kaparót kell használni, amikor már kézmelegre hűlt a felület.
Figyelem!
- Az oldószer használata közben mindig viseljünk olyan védőkesztyűt, ami ellenáll a vegyszereknek!
- Sose használjunk kemény szemcsés súrolószereket és fémdörzsit egyetlen típusú tűzhelyhez sem!
- Ecetesszencia helyett maximum 10%-os ételecetet, vagy almaecetet használjunk!
- A rendszeres karbantartás mellett a kiterjesztett garancia megkötésével tudunk a legkörültekintőbben gondoskodni a tűzhely biztonságáról. Tájékozódjon a Business Box Fogalomtár segítségével!