Okostelefon felkészítése nyaralásra

/ május 22, 2019/ Mobiltelefon, Tanácsadás

Az okostelefonok széleskörűen használható tulajdonságai nyaralás, utazás során értékelődnek fel igazán, külföldi utazás esetén pedig ma már szinte nélkülözhetetlenek. Kommunikáció, térképalkalmazások, navigáció, és persze a fotózás, videókészítés mellett csupán a letöltött alkalmazásoktól függ, hogy mi mindenre tudjuk használni az mobiltelefonunkat. Az okostelefon funkcióinak elérése azonban egy külföldi utazás alkalmával nem pont úgy működik, mint itthon. Nem biztos, hogy a megadott azonosítóinkat használni tudjuk és nem a megszokott módon tudunk telefonálni, szöveges üzeneteket küldeni. Cikkünket ezúttal az okostelefon nyaraláshoz, és külföldi utazáshoz történő felkészítésének szenteljük.

Az okostelefon felkészítése a nyaralásra legalább olyan fontos, mint a személyes iratok és az utazáshoz szükséges egyéb dokumentumok előkészítése, vagy éppen az utasbiztosítás megkötése. Az okostelefon felkészítése nélkül épp akkor nem tudnánk használni a telefonunkat, amikor arra a legnagyobb szükségünk van.

A okostelefon felkészítésének technikai szempontjai

A SIM-kártya dilemma

Ha külföldön szeretnénk használni az okostelefont, a szolgáltatónknak ún. nemzetközi barangolási díjat kell fizetnünk. Ebben az esetben nem kell foglalkozni a külföldi SIM-kártya telepítésével. A gond azonban az, hogy nem minden szolgáltató biztosít ingyen barangolási lehetőséget, ha pedig igen, akkor is csak korlátozott adatforgalommal. A külföldi SIM kártya tehát hosszú távon olcsóbb és értékesebb alternatíva.Az okostelefon használata főként külföldön ütközhet akadályokba. A problémák megelőzésének legegyszerűbb módja, ha előre megrendelt, a célországnak megfelelő külföldi SIM-kártyát applikálunk az okostelefonba.

A külföldi SIM-kártya használatának lépései

 • Az okostelefon feloldása: A telefont fel kell oldani, hogy külföldi SIM-kártyát tudjunk vele használni. Ma már egyre több telefon kerül eleve feloldott állapotban forgalomba. Mégis, az a legbiztosabb, ha a szolgáltatónknál megérdeklődjük, hogy a készülékünk más vezeték nélküli szolgáltatóval is képes-e együttműködni.
 • A külföldi SIM-kártya beszerzése: Az úticélhoz érkezve is vásárolhatunk SIM-kártyát, akár már a repülőtéren, vagy egy helyi mobiltelefon üzletben. Mégis, sokkal megnyugtatóbb ha már eleve úgy szállunk fel a repülőre, hogy a zsebünkben lapul az aprócska kártya. Gondoskodjunk róla előre, hogy ne a nyaralásra szánt időt kelljen ezzel tölteni.
 • SIM-kártya kiemelő: Ha külföldön vezeték nélküli szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, akkor el kell csomagolnunk azt a kis kártya kiemelőt is, ami leginkább egy aprócska fémcsapra hasonlít. Az új mobiltelefonoknak ez jellemzően  tartozéka.

Az okostelefon általános és biztonsági alkalmazásainak előkészítése

A fontos alkalmazásokat és térképeket még az utazás előtt le kell tölteni, de számolnunk kell azzal, hogy ami itthon működik, az nem biztos, hogy tud csatlakozni a külföldi hálózathoz is.

A következő alkalmazásokat mindenképpen töltsük le előre, az úticélhoz alkalmazkodva:

 • Google fordító: nem sokan dicsérik, ám egy idegen országban, ahol nem beszéljük a helyi nyelvet, ez is jóval több a semminél. Hiszen angolul sem beszélnek mindenhol, de a gugli, akár búr, vagy tagalog nyelven is képes kocsit, ételt, és sört rendelni.
 • Google Térkép: kiválóan működik offline, az előre letöltött térképeket internet csatlakozás nélkül is elérjük a telefonról.
 • WhatsApp: külföldön is használható telefonhívások indítására és fogadására.
 • WeChat: rendkívül sokoldalú applikáció, mely,
  • külföldön is használható szöveges üzenetek küldésére és fogadására,
  • hangüzenet, médiafájl küldésére is alkalmas,
  • bankszámlával való összekapcsolás esetében mobilfizetésre alkalmas eszközzé válik a telefon.

Apple tulajdonosok körében az iMessage a szöveges, a FaceTime a hívásszolgáltatás eléréséhez népszerű applikáció.

Milyen okostelefon alkalmazásokra lehet még szükségünk?

 • ID-azonosítás: A Google fiók külföldi eléréshez még itthon nyomtassuk ki a biztonsági kódjaink, jelszavaink listáját és tegyük az útlevél mellé.
 • Kétfaktoros hitelesítés: Az alkalmazásokhoz vagy szolgáltatásokhoz való bejelentkezéskor speciális kódot kell beírni, amely a telefonra szöveges üzenetként érkezik.
 • Hitelesítő alkalmazás: Biztonsági kódot generál a bejelentkezéshez, a szöveges üzenet kihagyásával. Az ilyen típusú alkalmazás nem igényel hálózati kapcsolatot.

Az okostelefon külföldi használatához szükséges kiegészítők

 • Pótakkumulátor és powerbank: Alapvetően is sokat használjuk a telefont, de egy élményekben és látványban gazdag utazás során a használat ideje megsokszorozódik. A zökkenőmentes használathoz szerezzünk be pótakkumulátort és/vagy napelemes powerbanket. Mindkettőnek nagy hasznát vehetjük és tehermentesít minket a stressz alól is.

Hogy ne okozzon gondot az okostelefon feltöltése, vigyünk magunkkal pótakkumulátrot, vagy powerbanket, ez utóbbi akár napelemes is lehet.

 

 • Tápkábel: Legalább 2+1 tápkábelt kell csomagolnunk. Az egyik a szálláshelyen maradhat, de a másik mindig legyen velünk a kézitáskában. A +1 tápkábel pedig a pótakkumulátor töltéséhez kell.
 • Több portos fali töltő: Célszerű eszköz, hiszen csak egy adaptert kell a hálózathoz csatlakoztatni, a portjairól pedig egyidejűleg több készülék is tölthető.
 • Univerzális hálózati adapter EU, UK, US csatlakozókkal: Néhány országban a hálózati csatlakozók nem kompatibilisek az itthon kapható adapterek nagy többségével. Bosszankodás helyett inkább készüljünk fel a szituációra egy-két olyan hálózati adapterrel, amelyek cserélhető csatlakozókészlettel rendelkeznek.

Kényelmi és biztonsági szempontok

A kettő esetenként átfedésben van egymással, ezért együtt vizsgáljuk a két szempontot. Az alapértelmezett felállás, hogy az okostelefont tokkal és kijelzővédővel szereljük fel. Az utazáshoz azonban szükség lehet egyéb típusú tokokra, tartókra is, attól függően, hogy hol és mire akarjuk használni a telefont.

A kényelmi és biztonsági kiegészítők támogatásával a nyaralás egy újabb szintjét ismerhetjük meg. Bárhová megyünk, bármilyen körülmények várjanak is, ha a telefont biztonságban tudhatjuk, minimum az idegeskedést megspróoljuk magunknak. A célnak megfelelő tokok, tartók és speciális kiegészítők segítségével beteljesíthetjük azokat a céljainkat, amelyekhez nélkülözhetetlen a mobiltelefon használata.

Mivel a lehetőségeink száma szinte végtelen, csak néhányat említünk az opciók közül:

 • A vízálló szett támogatásával egyszerre tudhatjuk biztonságban a telefont és készíthetünk a segítségével csodás, víz alatt felvételeket.
 • A lebegést biztosító pánt a felszínre emeli a telefont, ha véletlenül elejtjük a vízben.
 • A bicikli bérlés kiváló alkalmat nyújt úticélunk kalandos felfedezésére, a biciklis tartó pedig azzal, hogy stabilan és biztonságban tartja a telefont, a tájékozódásban támogat.
 • A szelfibot is jó megoldás, de a multifunkciós okostelefonmarkolathoz plusz kiegészítőket is szerelhetünk, például tartót, mikrofont, vakut, kamerát. Stabilitást ad a telefonnak, a képek és a videók elkészítésekor.

A nyugalom érdekében

 • Mennyivel kényelmesebb és egyben biztonságosabb elektromos csatlakozást nem igénylő kihangosító állványhoz csatlakoztatni az okostelefont és hátradőlve visszanézni a rögzített felvételeket.
 • Utazás közben az utastársaink nyugalmának megzavarása nélkül nézhetjük, hallgathatjuk az okostelefonra letöltött médiafájlokat a zajszűrős sztereo headset használatával,
 • Chromecast használatával a szálláshelyen a tévére tükrözhetjük a mobiltelefonon tárolt médiafájlokat.
 • Egy utazás, nyaralás nem várt fordulatokat is tartogathat a számunkra, melynek során a telefon a legjobb szándékunk és óvintézkedéseink ellenére is megsérülhet. A legfontosabb előkészület tehát gondoskodni a készülékbiztosításról, az okostelefon baleseti garancia szerződésének megkötésével.