Valóban csak a Huawei a vesztes?

/ május 24, 2019/ Egyéb

Bár az amerikai-kínai kereskedelmi háború aktuálisan vesztésre álló nagyvállalata valóban a Huawei, vagy legalábbis jelenleg annak tűnik, a helyzet korántsem annyira egyértelmű, ahogy az a bulvárhírekből kitűnik. Az első gazdasági elemzések szerint a kínai cég előreláthatóan dollármilliókat veszíthet. A helyzet folyamatosan változik, a téma még annyira forró, hogy akár egyetlen nap is számos új hírt hozhat a tengerentúlról. Cikkünk a jelenleg is folyamatban lévő kereskedelmi háború szálait igyekszik felgöngyölíteni a rendelkezésre álló információk, hírek alapján.

A Huawei bár egyelőre vesztésre áll az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban, korántsem egyedül áll vesztésre. Több amerikai nagyvállalatot is rendkívül érzékenyen érintett az USA elnökének rendelete, mely szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégekkel nem kereskedhetnek az amerikai vállalatok. A 70 céget jegyző fekete listán a Huawei kapott a legnagyobb visszhangot, hiszen a kínaiak szerint az amerikai kormány szimplán csak " ki akarja túrni" a kínai megacéget az amerikai 5G mobilhálózat fejlesztésből.

Kereskedelmi állóháborúból aktív frontvonal

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi állóháború az elmúlt év során bizonytalanságot teremtett a vállalkozások és a fogyasztók körében. A két állam gazdasági szankciókkal nehezített „játékának” váratlan fordulat vetett véget. Trump elnök múlt héten rendeletet írt alá, amely megtiltja az amerikai gyártóknak, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő külföldi vállalatokkal kereskedjenek. Bár a feketelistán 70 cég szerepel, a Huawei került a téma fókuszpontjába. A rendelet miatt ugyanis a kínai nagyvállalat kiszorul a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből az Egyesült Államokban. A kémkedés vádja a kínaiak szerint csúsztatás és a korlátozó intézkedések hátterében valójában az amerikai versenytársak előnybe hozása áll. A döntés érthető módon az egész világon tippelgetésre ösztönözte a fogyasztókat, illetve az elemzőket egyaránt.

A szakértők véleménye a Huawei ügyben

Az Egyesült Államok álláspontja az, hogy a bojkott mögött nem húzódnak kereskedelmi érdekek, ez nem kereskedelmi verseny, hiszen a Huaweinek nincsenek amerikai versenytársai. Az enyhén szólva is csúsztatásnak mondható állítással szembehelyezkednek a szakértők, szerintük ugyanis a Huawei bojkottjából egyértelműen nagyon jól jön ki a Cisco, a Dell és a Hewlett-Packard. Van, aki azzal érvelt Trump elnök döntése mellett, hogy annak nincsenek és várhatóan nem is lesznek amerikai vesztesei. Ehhez képest a Huawei amerikai illetőségű processzor és hálózati kártya beszállítóiként a Qualcomm, a Broadcom és az Intel is több millió, ha nem milliárd dollártól esik el a kínai megacég megrendeléseinek hiányában.

A Rosenblatt Securities elemzője, Ryan Koontz is nyilatkozott, szerinte a Huawei komoly veszteséget szenvedne, ha nem lennének kulcsfontosságú amerikai beszállítói, akik biztosítják a Huawei eszközök számára létfontosságú összetevőket. Ugyanakkor fenntartja azt az álláspontját, hogy mint minden felelős nagyvállalat, feltehetően a Huawei sem egyetlen lábon áll és valószínűleg rendelkezik egy bizonyos raktárkapacitással, így a gyártás egyelőre nem szenved hiányt.

Huawei-vélemények itthon

Ezt a véleményt erősítették meg a Huawei hazai képviselői is, akik úgy nyilatkoztak, hogy a cég alkatrész beszállítói alig 30%-ban kerülnek ki az amerikai gyártók közül. A bojkott ugyan kellemetlenül érinti a nagyvállalatot, de mivel az alkatrészforrások javarésze távol-keleti és európai cégektől származik, nem okoz jelentős fennakadást a gyártásban és a fogyasztók igényeinek kielégítésében.

Azt is elmondták, hogy nem kell a kukába dobni a Huawei eszközöket, hiszen a már eladott és jelenleg raktáron lévő termékekre továbbra is érvényesek a korábban megkötött szerződések, azaz meg fogják kapni a zavartalan működésükhöz szükséges frissítéseket.

Technológiai hidegháború közelít?

Hosszú távú következményként kialakulhat egy a nyugati országoktól és gazdasági egyesülésektől teljesen független távol-keleti telekommunikációs ökoszisztéma, egyes médiák technológiai hidegháborút jövendölnek.

A Huawei kizárása az amerikai piacról arra ösztönözheti a kínai céget, hogy:

  • még nagyobb hangsúlyt helyezzen a távol-keleti beszállítóira,
  • a nyugati beszállítóktól teljesen függetlenítse magát, beleértve az európai gyártókat is,
  • saját maga alakítsa ki a szoftveres hátterét.

Ha ez megtörténik, az Android, az Apple és a Google is elveszítheti a távol-keleti piac egy részét. Hogy mennyire nem légből kapott ötlet ezen elmélkedni, az is bizonyítja, hogy a kínai megacég 2012 óta fejleszti a saját operációs rendszerét, amivel konkurenciája lehet az iOS és Android operációs rendszereknek a Távol-Keleten.

Ez persze nem azt jelenti, hogy holnaptól minden új Huawei készüléken a HongMengOS fog futni – ez egyelőre az operációs rendszer fantázianeve. De, ha ebből a konfrontációból egy újabb vasfüggöny száll alá, egy komolyabb gazdasági-kereskedelmi háborúba cseppenhetünk. Kína rendkívül gazdag nyersanyag lelőhelyekre számíthat a saját határaian belül, melyek nélkül a mobilkommunikációs eszközök gyártása, ha nem is elképzelhetetlen, de igen nehézkes. Nem kérdés, hogy kit, kiket fog elsőként kizárni e nyersanyagok piacáról.

Győztesek és vesztesek a Huawei háborúban

Az amerikai rendeletnek egyértelműen vannak győztesei és vesztesei. Az előbbiek közé az elemzők az Ericsson, a Nokia és a MediaTek vállalatokat sorolják. Az utóbbiak között azonban az Apple, a Google, a Vodafone, az Intel, a Qualcomm, és a Broadcom is jelen van.

A tajvani MediaTek, mint a második számú okostelefon-chip gyártó tavaly 1,5 milliárd dollár értékű chipet értékesített. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a MediaTek alig egy napja jelentette be, hogy piacra dobja az első 5G képes HelioM70 lapkakészletét, melynek bemutatóját e hónap végére tervezik, máris érthető, miért akkora érvágás a Qualcommnak, hogy kiesik a keleti piacról.

A vesztesek közül a Vodafone csúnyán ráfázhat… Angliában. A hálózatok nagyon szoros kapcsolatban állnak az infrastruktúra-szállítóikkal, ezért nagyon nehéz cserélni egyik gyártót a másikra. Az elnöki döntés következtében a Vodafone egy másik kihívással is szembesülni kénytelen. Nemrég bejelentette, hogy a Huawei kit használatával hamarosan 5G hálózatot indít el az Egyesült Királyságban. Ha hirtelen a Huawei helyett az Ericssontól vagy a Nokia-tól kell vásárolnia, akkor egy olyan helyzetből kell tárgyalnia, amiben a tárgyalópartner pontosan tudja, hogy a Vodafone számára nincs másik lehetőség.

Hogy jön a képbe az Egyesült Államok és Trump rendelete? Az amerikai Cisco 5G Rural First projektje szintén érdekelt Angliában, tavaly Orkney, Somerset és Shropsire környékén tesztelték a hálózatot.

Friss hír:

A Vodafone 2019. 05. 23-án telepítette a hazai első, állandó 5G bázisállomást.