A digitális fényképezőgép felkészítése a nyaralásra

/ május 30, 2019/ Tanácsadás

A nyár, a vakáció közeledtével sokan gondolkodunk azon, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk a nyaralás emlékeinek rögzítéséhez. A mobiltelefon vagy a tablet egyszerű és hatékony megoldást jelenthet, mégis az igazán jó minőségű fotók készítésének záloga még mindig a fényképezőgép. Függetlenül attól, hogy profi fotósok, vagy szorgalmas hobbisták vagyunk-e, egy minőségi fényképezőgép olyan plusz értékkel szolgál, amit se egy mobil, se egy tablet nem képes megadni számunkra. A fényképezőgép felkészítése azonban nemcsak annyit jelent, hogy eltesszük a bőröndbe a ruhák közé és bízunk abban, hogy épségben megérkezik az úticélhoz. Nézzük át most, hogy milyen kiegészítő eszközökre lesz szükségünk.

A fényképezőgép, mint emlékeink megőrzésének eszköze a nyaraláskor központi szerepet tölt be, nem elég pusztán csak eltenni a bőröndbe, a biztonságáról is gondoskodnunk kell.

A fényképezőgép biztonsága

Míg egy okostelefont, tabletet praktikus és az eszköz típusának megfelelő ütésálló-, vízálló tokba csúsztathatunk, a fényképezőgép biztonságos szállítása és használata ennél kicsivel több figyelmet kíván. Az első és a legfontosabb, hogy bármilyen tokot, táskát is használunk, az mindig legyen párnázott kivitelezésű.

Fényképezőgép tok

Az általában ütésálló poliuretán és/vagy bőr tokok fitten illeszkednek a fényképezőgépre. Szállítás közben a belső, puha kiképzés védi a digitális gép LCD-kezelőpaneljét az ütődéstől, karcolástól.

Fényképezőgép táskák

Minimum két táskára lesz szükség. Az egyik természetesen egy hátizsák, amiben a fényképezőgépen kívül a többi fotósfelszerelést is magunkkal vihetjük. A fotósok ritkán maradnak egy helyben, a lelkes hobbisták is sokat gyalogolnak. A hátizsák tehát egyszerűbbé teszi a felszerelés kényelmes szállítását az egyik helyszíntől a másikig. A másik táska egy válltáska legyen, amiben konkrétan maga a fényképezőgép kap helyet.

A párnázott válltáska a fényképezőgép biztonságos tárolásának eszköze.

Ha szeretnénk hagyományos módon és nem a photoshop szoftverek szűrőire hagyatkozva játszani a fénnyel és színekkel, akkor érdemes külön a szűrőknek és objektíveknek egy-egy tokra beruházni.

Csúszókarabineres heveder és biztonsági rendszer

Valószínűleg minden fotós, profi és hobbista egyaránt, jól ismeri azt a csalódottságot, amit az egyetlen és megismételhetetlen pillanatról való lemaradás jelent.  Néha csupán azon a fél másodpercen múlik minden, amit például a gyártói szíjjal való babrálás okoz. A vállon átvetett csúszókarabineres heveder azonban szabad mozgásteret enged, és lehetővé teszi, hogy a fényképezőgépet a szíjon kényelmesen és gyorsan fel-le mozgassuk. Ráadásul acélhuzallal megerősített kivitelezésben is kapható, nem lehet csak úgy levágni a hevederről a fényképezőgépet, így az illetéktelen eltulajdonítást is megakadályozhatjuk.

Az alábbi videó ugyan angolnyelvű, de a négyféle  komplett biztonsági rendszer használata a nyelv ismerete nélkül is könnyen megérthető.

A fényképezőgép biztosítása

Még utazás előtt mérlegeljük, hogy a fényképezőgép elvesztése, vagy ellopása mekkora kárt jelent számunkra, nyilván az eszmei értékén és az érzelmi veszteségen túl. Szánjunk időt és anyagiakat a biztosítására! Ezen kívül, írjuk fel a fényképezőgép márkáját, típusát, sorozatszámát, hogy ha mégis bekövetkezik a nem várt esemény, akkor az adatokat le tudjuk adni a rendőrségen.

A fényképezőgép kiegészítői A fényképezőgép kiegészítőinek használatával még szebb, még jobb minőségű képeket készíthetünk. Azt, hogy milyen kiegészítőket viszünk magunkkal az utazásra, nyaralásra, leginkább az határozza meg, hogy szabadtéri, vagy beltéri fotókat szeretnénk-e csinálni.

A memóriakártya

Felhőszolgáltatás ide vagy oda, a több memóriakártya hasznos lehet. A pillanatnyi csodák megőrzését nem bízhatjuk az internetre, ha távol vagyunk a hálózattól. Ilyenkor jól jönnek a plusz memóriakártyák.

Pótakkumulátor, powerbank

A legmodernebb digitális fényképezőgépek már akkumulátorral működnek és nem elemmel. Értelemszerűen, ha a gépünk elemes, akkor azokból kell a cserére felkészülni. Ha viszont akkumulátoros, akkor minimum egy darab feltöltött pótakkumulátorra lesz szükségünk. A hosszabb lélegzetű fotós túrákhoz pedig érdemes magunkkal vinni egy univerzális vésztöltő/külső akkumulátort, amivel a tabletet, mobilt és a digitális fényképezőgépet is fel tudjuk tölteni

Lencsevédők

A természetben járva gyönyörű és ritka pillanatok szemtanúi lehetünk, ezek megörökítése azonban nemcsak nekünk jelent kihívást, hanem a fényképezőgépnek is. A szél, az eső, a homok, a por, a sós víz mind károsíthatják a lencsét. A lencsevédőket, szűrőket még mindig egyszerűbb és olcsóbb lecserélni, mint az objektívet.

Lencsetisztító készlet

Mindig jól jön, ha kéznél van, főként az előző pontban említett okok miatt. Mindennap tisztítsuk meg fényképezőgépet a zsíros szennyeződésektől is. A legpraktikusabb eszköz a lencsetisztító toll, hiszen kicsi, vékony és könnyen csomagolható, valamint a mikroszálas törlőkendő. A komplett szenzortisztító-készlet sem foglal túl nagy helyet.

A tisztítószett sem foglal túl nagy helyet, mindenképpen vigyük magunkkal, hogy a fényképezőgépet mindennap megtisztíthassuk a rátapadt zsíros szennyeződésektől, homoktól, portól.

Ezeken kívül még számos kiegészítő áll rendelkezésünkre, csupán a józan megfontolás állhatja utunkat. A választást leegyszerűsíti, ha pontosan tudjuk, hogy a szabadban, vagy zárt térben fogunk fotózni.

A teljesség igénye nélkül, íme, néhány kiegészítő:

 • vaku,
 • vezeték nélküli vaku kioldó,
 • különböző vaku előtétek, pl. fényterelő előtét,
 • napfény/holdfény derítőlap
 • szűrők:
  • védőszűrő,
  • polárszűrő,
  • antisztatikus szűrő,

A teleobjektívnek is szüksége van ugyanolyan fokú védelemre, mint amilyet a fényképezőgépnek biztosítunk.

 • többféle objektív, pl.
  • nagylátószögű zoom objektív,
  • macro objektív,
  • teleobjektív.

Mit tehetünk az eltulajdonítás megakadályozására?

Takarjuk le a fényképezőgép márkájára és típusára utaló mindenféle feliratot, címkét átlátszatlan matricával, ragasztószalaggal. A gyártó logója a fényképezőgép szíján is rajta van, már csak ezért is érdemes kicserélni a már említett csúszókarabineres hevederre, vagy egy másik, logó nélküli szíjra.

A fényképezőgépet minden esetben kézipoggyászként kezeljük, azaz tartsuk magunknál akár repülővel, akár vonattal utazunk.

Fontos!

Célszerű a biztosításon túl, baleseti garancia szolgáltatást is igénybe venni, hiszen a gyártói és forgalmazói garancia, de még a kiterjesztett garancia sem érvényesíthető, ha baleset következtében sérül meg a fényképezőgép. A készülékbiztosítási szerződésnek azonban van egy várakozási/átfutási ideje – 60 nap -, ezzel mindenképpen kalkulálnunk kell még az utazás előtt! Ha bővebb információra van szüksége, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, illetve tájékozódjon a lehetőségeiről a Business Box weboldalán.