Amikor a fagyasztó karbantartásért könyörög

/ június 17, 2019/ Javítási asszisztencia, Karbantartás

A hűtőgép fagyasztótere képtelen ellátni egy teljes család igényeit, nem véletlen, hogy a fagyasztóládák és fagyasztószekrények elemi részévé váltak a konyha felszerelésének. A fagyasztó azonban kritikus pont nemcsak az egészséges és változatos étkezésben, de a villányszámlánk csökkentésében is. Ahogy a hűtőgép, úgy néha a fagyasztó is áldozatául esik egy alapvető felhasználói anomáliának, azontúl, hogy időnként hosszabb időre benne felejtünk ezt-azt, a rendszeres karbantartását is szeretjük elódázni. Ennek eredményeként a hűtő, fagyasztó egyre vészesebb tüneteket kezd produkálni. Nézzük, hát, hogy mely tüneteket nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A fagyasztó karbantartásának ideje mindneképpen a nyári nagyüzem előtti szezon,. Akkor is ellenőrizzük a fagyasztót, ha nem észleljük a tipikus tüneteket.

A fagyasztó meghibásodását jelzi

A fagyasztó furcsa hangokat ad

Nyilván nem úgy kell erre gondolni, mint amikor a gleccser megindul, de azért elég zavaró lehet éjszaka arra ébredni, hogy a fagyasztó életre kel. Ha a fagyasztó alapvetően jól működik, normál körülmények között is vannak hallható „életfunkciói”.

A fagyasztóból érkező zajokat a következők okozhatják:

 • a jéggyártó legyártott egy adag jégkockát,
 • a készülék leolvasztási cikluson megy keresztül,
 • a leolvasztási ciklus alatt a víz elvezetése a párologtató tekercsről,
 • a többsebességes ventilátor fokozatot váltott.

Ezek közül az utolsó pont az, ami tüzetesebb vizsgálatot érdemel, ugyanis előfordulhat, hogy az ismétlődő zajt az okozza, hogy a ventilátor motorját ki kell cserélni.

Jegesedik a fagyasztótér

Attól függően, hogy hol alakul ki a jegesedés, több ok is meghúzódhat a jegesedés hátterében, tehát nem kell azonnal szerelőt hívni.

Előbb nézzük át pontról-pontra a hiba lehetséges okait:

 • A fagyasztó ajtajának tömítései körül kialakuló fagy azt jelzi, hogy az ajtó szigetelése nem megfelelő.
 • Keressünk folytonossági hibát a fagyasztó ajtajának tömítésében, vagy olyan tárgyat, amely akadályozza a fagyasztó működését, például kilógó élelmiszercsomagok, rosszul záródó fiók.
 • Abban az esetben, ha nem megfelelő hőmérsékletet állítottuk be, a jegesedés inkább könnyű havasodás, és mindenhol jelen van a fagyasztótérben. A hőmérséklet a fagyasztóban -18 °C, a hűtőtérben 3 °C fok körül legyen.

A fagyasztótekercs hátsó részén – ahol a párologtató tekercs található – a jegesedés a leolvasztási ciklus problémáját jelzi.

A készüléktől függően ez lehet:

 • a fűtés,
 • a leolvasztásérzékelő,
 • a leolvasztási időzítő,
 • a vezérlőkártya hibája.

Ha további hibaelhárításra és szakember segítségére van szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk a problémát, akkor ez akár távsegítséggel is megoldható, például a javítási asszisztencia szolgáltatás igénybevételével, amely érvényes kiterjesztett garancia szerződés esetében ingyenes.

Ugyanakkor, ha a párologtató tekercseken túl sok jég keletkezik, az egyszerű, hétköznapi okokra is visszavezethető:

 • túl sokszor nyitjuk ki a fagyasztó ajtaját,
 • nagyon magas a levegő páratartalma,
 • hosszú ideig volt nyitva az ajtó.

A megoldás legalább ilyen egyszerű: amint kivettük a kívánt élelmiszert a mélyhűtőből, hűtőből, azonnal csukjuk be az ajtót. Ne maradjon nyitva amíg lepakolunk és újabb dolgokért visszamegyünk. A fagyasztójellegzetes tünetekkel jelzi, hogy karbantartásra, de minimum alapos ellenőrzésre van szüksége: Például szivárog a víz, ha a cseppvízelvezető eldugult, eójegesedik, havasodik a fagyasztótér, ha nem megfelelő a hőmérséklet, ha elromlott az ajtó tömítése.

Szivárog a fagyasztóból a víz

A problémát okozhatja hétköznapi eset is, például egy lepottyant és szétolvadt jégkocka, vagy az, hogy kiömlött valami folyadék a hűtőben. A szivárgó víz általában riadalmat kelt, pedig a hűtő, fagyasztó melletti tócsa megjelenésének gyakran az az oka, hogy éjszaka volt egy kis áramszünet és leolvadt a hűtő. Ilyenkor ellenőrizzük az élelmiszerek állapotát.

Ha azonban a tócsa kifejezetten nagy és nem tudunk áramszünetről sem, akkor:

 • eldugulhatott a lefolyócső/cseppvízelvezető
 • megtelt és túlcsordult a kompresszor feletti vízgyűjtő tálca.

Mindkét esetben egyszerű, otthoni karbantartással megoldható a probléma.

A fagyasztó nem fagyaszt

A fagyasztó hőmérséklete -15 és -18 °C között van. Ha azonban a fagyasztó nem tudja előállítani a beállított hőmérsékletet, az sok esetben a legbanálisabb vis majorra vezethető vissza. Nincs áram.

Az első, amit számításba kell vennünk az az áramellátás akadályozottsága, amiről meggyőződhetünk:

 • a belső világítás ellenőrzésével,
 • a felhasználói felület megjelenítésével,
 • víz vagy jég kiadásával.

Ha a hűtő láthatóan nem kap áramot, de a lakás többi pontján nincs ilyen probléma, ellenőrizzük, hogy a konnektorban van-e áram. Dugjunk be például egy vízforralót, vagy kenyérpirítót. Nyilván, ha azok sem működnek, akkor az elosztóval, konnektorral van a baj.

Ha a konnektor áramot kap, akkor a következők okozhatják a problémát:

 • a hűtő, fagyasztó fő vezérlő- vagy felhasználói kezelőpanelek hibája,
 • a hőmérséklet-ellenőrző eszközök, mint például az érzékelők, vagy a termosztát meghibásodása.

Mikor végezzük a fagyasztó karbantartását?

A fagyasztó télen-nyáron, folyamatosan üzemel. Az emberek nagy része télen végezi az átfogó karbantartást, hiszen addig sem kell aggódni a fagyasztóból az erkélyre kipakolt élelmiszerek miatt. Ugyanakkor a nyári karbantartás szintén elengedhetetlen, elvégre pont ebben a kritikus időszakban van a leginkább szükségünk a fagyasztó szolgálataira. Mielőtt azonban kötelességtudattól fűtött lelkesedéssel a szervizt tárcsáznánk, álljunk meg egy percre és gondoljuk át, hogyan tehetjük egyszerűbbé és szervizköltség-mentessé az életünket.