Hogyan támogathatja életünket az okosfejhallgató?

/ június 27, 2019/ Egyéb, Inspiráló, Okoseszközök

Az okosfejhallgatók új irányt mutatnak a mobil audio kiegészítők világában. Eddig a fejhallgató csak zene lejátszására, rögzített vagy élő hang közvetítésére, és zajszűrő funkciókra korlátozódott. Az okosfejhallgató ötvözi az okostelefonok intelligens funkcióit a fejhallgató audio képességeivel. Kérdés persze, hogy egyáltalán van-e bármilyen haszna az életünkben, hiszen mindennapi zenehallgatásra egy szimpla wireless fejhallgató, fülhallgató is megfelel. Nézzük tehát, hogy milyen előnyeink származhatnak az okosfejhallgató használatából?

Az okosfejhallgató még nem olyan mértékben ágyazódott be a köztudatba és a mindennapi használatba, mint egy okostévé, okostelefon, vagy más okoseszköz, de - mivel jelentős mértékben támogatja az automatizálást - valószínűleg nem sokat várat magára az elterjedése.

Milyen képességekkel rendelkezik az okosfejhallgató?

 • valós idejű fordítás,
 • fitness funkciók, például szívfrekvencia-követés,
 • virtuális asszisztensekkel való kapcsolattermetés,
 • közös hálózatra kapcsolt eszközök közti kommunikáció,
 • navigációs támogatás helymeghatározási javaslatok formájában,
 • a környezeti zajszűrés és zajszint-csökkentés,
 • gesztus alapú vezérlés.

Az okosfejhallgató műszaki háttere

A legtöbb okosfejhallgató 2-4 órás akkumulátoridővel rendelkezik, azaz egy töltéssel ennyi időn keresztül képes biztosítani számunkra a zavartalan audioélményt. A kifejezetten vezetés támogatásra tervezett modellek esetében az akkumulátoridő ennél jóval hosszabb is lehet.

Az abszolút komfort szintén az okosfejhallgató kiemelkedő tulajdonsága. A kis tömeg, a párnázott fültok, és fejpánt, és természetesen hang, vagy érintésvezérlés lehetősége rendkívül hasznossá teszik a felhasználók szemében.

Annak ellenére, hogy az okos, mint hívószó szerepel a fejhallgató meghatározásában, valójában nagyon ritka az olyan szituáció, amikor a fogyasztó valóban kihasználja az okosfejhallgató funkcióit. Általánosságban véve ugyanúgy zenehallgatásra használja az emberek többsége, mint bármilyen más fejhallgatót, legalábbis a civil felhasználás területén.Az okosfejhallgató intelligens funkcióinak használata sajnálatos módon még nem annyira elterjedt, a fogyasztók szemében a trend és a smart kifejezés, mint mém, mint hívószó válik fontos, birtoklandó tényezővé.

Nyilván az okos funkciók kiemelt szerepet játszanak professzionális céges szinten, a biztonságtechnikai, katonai és egyéb rendvédelmi, valamint diplomáciai területeken.

Az, hogy a civil felhasználás területén az okosfejhallgató mennyiben lesz képes teljes körűen ellátni a funkcióját és válik olyan mértékben a mindennapi életünk részévé, mint az okostelefon, vagy egy pulzusmérő okosóra, még kérdéses. Valójában ez a felhasználói és fogyasztói tudatosság függvénye, hiszen a technológia és a lehetőség adott.

A digitális környezet és az okosfejhallgató kapcsolata

Ahhoz, hogy a funkcióit teljes körűen legyen képes ellátni, a digitális környezet elengedhetetlen az okosfejhallgató optimális működéséhez. A vezeték nélküli kapcsolat, a széles sávú és stabil internetszolgáltatás és lefedettség hiányában az okosfejhallgató is csak egy fejhallgató, igaz, még így is kiemelkedik a kategóriájából, az extra funkcióknak köszönhetően.

Az okosfejhallgató és az MI

Ahogy azt korábban említettük, az okosfejhallgató részévé válhat egy közös hálózatra kapcsolt eszközökből álló, mondhatni helyi digitális ökoszisztémának. Az okosfejhallgató és a személyi asszisztens összehangolása nem feltétlenül bonyolult, de azért nem árt, ha tisztában vagyunk a lépésekkel, amit általában az okosfejhallgató használati utasításában találunk, vagy az internetről is tájékozódhatunk a témában.

Gyakorlatilag minden vezeték nélküli fejhallgató rendelkezik virtuális asszisztens támogatással, mely általában Google Assistant, Amazon Alexa, vagy iPhone esetében Siri. Ugyanakkor a teljes virtuális asszisztens integrációval az okostelefon érintése, használata nélkül tudunk érdemben reagálni például az értesítésekre, így az információkeresés és elérés is gyorsabbá, hatékonyabbá válhat általa.

Milyen esetekben lehet hasznos virtuális asszisztenshez integrált okosfejhallgató?

 • Amikor elfoglaltak vagyunk, például vezetés, munka, sportolás közben, a beérkező üzenetek hangalapú beolvasásának lehetősége nem szakítja meg a folyamatot, nem vonja el a figyelmünket olyan mértékben, ami veszélyeztetné a munka, edzés minőségét, vagy a vezetésbiztonságot,
 • egyúttal rendelkezésünkre áll az azonnali válaszadás lehetősége is.
 • Egyértelműen a multitasking optimalizálásának eszköze.
 • Idegen nyelvi környezetben, például külföldön, vagy nemzetközi konferencián a valós idejű fordítás, mint előny, felülmúlhatatlan érdeme az okosfejhallgatónak.

Az okosfejhallgató a munkahelyi folyamatautomatizálás és optimalizálás ezsközeként éppúgy beválhat, mint fitness-támogató funkciója révén az edzésmonitorozás támogatásában.

A legnépszerűbb okosfejhallgatók

 • Sony WH-1000XM3 

A legjobb zajszűrő, zajcsökkentő funkcióval rendelkezik az okosfejhallgató piacon, Amazon Alexa integráció lehetőséggel.

 • Bose QuietComfort 35 II

Ha alapvetően is a Bose termékekre támaszkodunk az otthoni digitális ökoszisztéma kialakításában, értelemszerű, hogy Bose okosfejhallgatóval egészítsük ki a készletünket.

 • JLab JBuds Air 

Az egyik legjobb ár-érték aránnyal rendelkező modell a piacon.

 • Jaybird Tarah

Kifejezetten sportolók számára tervezett, fejlesztett wireless modell.

 • Grado GW100

A 15 órás üzemidő abszolút barátságos funkció, így a Grado GW100 leginkább azok számára nyújt érdemi megoldásokat, akik sok időt töltenek utazással, vagy a volán mögött.

Bár a virtuális asszisztens okosfejhallgatón keresztül történő használata nem mindenki számára egyértelmű, sokkal könnyebbé teszi a napi teendők koordinálását, és nagyszerű, funkcionális támogatást nyújt azok számára, akiknek az automatizálás már napi szinten alapértelmezett metódus.