Gyerekek és az okoseszközök

/ július 5, 2019/ Okoseszközök, Tanácsadás

A nyár beköszönte egyet jelent az iskolaidő végével, amikor az osztálykirándulások után a várva várt vakációt élvezhetik a fiatalok. A szülők feladata, hogy kiválasszák a megfelelő tábort, kirándulást, illetve a családi nyaralás helyszínét. A szünidőt azonban tönkreteheti, ha nem vagyunk elég óvatosak a különböző okoseszközök alkalmazásával, legyen szó a fizikai biztonságról, vagy az eszközt használó gyermek mentális védelméről.

Az okoseszközök ma már megkerülhetetlenek és nemcsak szórakozás, de a tanulás szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bírnak a gyermekek életében.

A legfontosabb az egyensúly

A mai kor szülötteinek nem jelent gondot egyik napról a másikra megtanulni és készség szinten használni operációs rendszereket, vagy különböző digitális technológiákat. Míg sok szülőnek, néhány évvel ezelőtt még a legnagyobb közösségi média felületek használata is nehézséget okozott, a gyerekek már ebbe a közegbe születnek. Így nőnek fel és a jövőjük szempontjából  isfontos, hogy magabiztosan tudják használni a különböző kütyüket. Szülőként el kell döntenünk, hogy mikor kezdjük el megismertetni a tablettel, telefonnal, számítógéppel a kisgyerekeket. A kreativitásukat és a gondolkodásmódjukat más, hagyományos játékokkal is fejleszteni kell.Az okoseszközök alkalmazása mellett, a ahgyományos módszerekkel is fejleszteni kell a gyerekek kreatív készségeit.

Az okoseszközök eltiltása nem célravezető hosszú távon

Arra is fontos odafigyelni, hogy ne tiltsuk túl sokáig ezeknek az eszközöknek a használatát. Mivel a társaik ismerik, kezelik ezeket a készülékeket, nem szerencsés ha lemaradnak. Ma már lehet kapni olyan telefonon vagy tableten működtethető fejlesztő játékokat, amelyek a digitális technológián keresztül sarkallják a kisgyermeket a feladatok megoldására. A saját eszközeinket korlátozott hozzáféréssel már akár óvodás kortól a kezükbe lehet adni, természetesen az első időkben folyamatos felügyelet mellett.

A biztonságot nem csak az okoseszközök igénylik, a felhasználóknak is szükségük van rá!

Az okoseszközök használata során elsődleges prioritást érdemel a biztonság. A felelős eszközhasználat sokszor nem egyértelmű a gyerekek számára, így érdemes minél hamarabb beszélnünk róla.

Az okoseszközök nem ritkán elég drágák, ezért a használatuk és az applikációk rendszeres alkalmazása mellett arra is meg kell tanítani a gyerekeket, hogy körültekintően bánjanak készülékeikkel.

  • Tanítsuk meg, hogy saját magunkról vagy más emberekről fényképet megosztani csak szülői engedéllyel lehet.
  • Csakúgy ahogy mi is megtagadhatjuk, hogy bárki feltöltsön rólunk fényképeket.
  • Nem véletlen, hogy az oktatási intézmények is nyilatkoztatják a szülőket a gyermekükről készült fotók nyilvános közzétételével kapcsolatban.
  • Azt is fontos megtanítanunk, hogy a különböző közösségi médiás felületeknek is megvannak a szabályai, többek között a másik megsértésére, vagy a személyiségi jogaira nézve.
  • Arra is mindenképpen hívjuk fel a figyelmüket, hogy sajnos nem minden ember közelít jószándékkal, ezért legyenek óvatosak az idegenekkel, főleg mivel nem tudhatjuk, hogy ki hány évesnek adja ki magát.

Mielőtt saját készüléket kapna a gyerek, tudatosítsuk vele, hogy ezek az eszközök bizony drágák és sérülékenyek, éppen ezért nagyon kell vigyázni az épségükre. Számtalan esetben sajnos elég egy apró figyelmetlenség és máris megvan a baj. Ilyenkor általában rövid bosszankodás után eszünkbe jut, hogy bizony van még jótállásunk, tehát minden rendben lesz! Az első sokk akkor érhet minket, amikor a hosszas sorbanállás és káreseményünk részletes beszámolója után közlik velünk, hogy töréskárra sem a gyártói garancia, sem a jótállás nem terjed ki. Kifejezetten ilyen esetekben hasznos a Business Box baleseti garancia szolgáltatása, amelynek segítségével a véletlen balesetekből származó sérülések esetén is ingyenes javítást vehetünk igénybe. Minden kisgyermekes családban történnek ehhez hasonló esetek, érdemes biztosítanunk magunkat, hogy minél tovább élvezhessük az okoseszközeink által nyújtotta lehetőségeket.Az applikációk nemcsak a játékok, de a napi életvezetést és munkahelyi dokumentációt támogató alkalmazások is segíthetik a gyermekeket az önállóság útjára lépésben.

Garantált garancia

Szintén kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ha a családi nyaralás során hibásodik meg valamelyik kütyünk. Az ügyfélszolgálaton azt javasolják, keressük meg a szervizt, ahol a nyaralás utáni hetekben tudják majd elhárítani a problémát, ami számunkra egyet jelent a hetekig tartó folyamatos ügyintézéssel és idegeskedéssel. Amennyiben azonban a készülékre vásároltunk kiterjesztett garancia szolgáltatást, minden ilyen jellegű problémát elfelejthetünk. Amikor megoldható, akkor akár azonnal, telefonon keresztül is segítséget kapunk a problémánkra, azonban ha szervizelésre kerül sor, akkor sincs félnivalónk, a Business Box minden terhet átvállal: gondoskodnak a készülék ingyenes elszállításáról és visszaszállításáról. A jótállási idő meghosszabbításával nem csak komoly kiadásoktól kíméljük meg magunkat, hanem attól a gyakran több hetes folyamattól, amit a szervizelés jelent.  

A nyári szünet beköszöntével is figyeljünk oda gyermekeinkre:

  • ne engedjük, hogy gyanús, profilkép nélküli, vagy bármilyen módon furcsa profillal rendelkező személyekkel cseteljen,
  • óvjuk a személyiségi jogait, és ezt tanítsuk is meg neki.

Egy telefontörés, vagy meghibásodott tablet esetében a megoldási lehetőségek gyorsak és hatékonyak a Business Box segítségével. A lelki eredetű sérüléseket azonban nem lehet ilyen gyorsan és könnyedén begyógyítani.

Vigyázzunk hát gyermekeinkre, hiszen ők a legfontosabbak!