A magyarok kedvenc elfoglaltsága: a tévé

/ július 13, 2019/ TV

Manapság már szinte minden háztartásban találunk televíziót, sőt többnyire nem is egyet, és a tévénézés is, mint teljes mértékben hétköznapi szokás szerepel a fejünkben. Egy 2018-as elemzésből kiderült, hogy bár egyre nagyobb teret hódítanak az előfizetéses streamszolgáltatások. Mi, magyarok még mindig rengeteg időt töltünk a tévé előtt. A Wavemaker Hungary által készített felmérés világosan megmutatja, hogy Magyarországot Közép-Kelet Európában csupán Románia előzi meg a televízió előtt töltött idő tekintetében. Az, hogy ennyi időt töltünk a készülékek előtt, valószínűleg részben az elmúlt évek sport eseményeinek és a nagy csatornák között kialakult versenynek köszönhető. Ennek következtében ugyanis a saját gyártású műsorok száma jelentősen megnőtt. Mindezek mellett azt is megállapították, hogy a fiatal korcsoportok sokkal tudatosabban nézik a tévét. Rájuk jellemzőbb, hogy csak bizonyos műsorok kedvéért kapcsolják be a készüléket.A tévé központi szerepet tölt be a legtöbb családban, Magyarországon mondhatni hagyománya van a tévénézésnek.

A tévé nyugaton is ennyire fontos?

A nyugat-európai országokban, főként a skandináv területeken sokkal nagyobb teret hódítanak az előfizetéses streamszolgáltatások. Ennek valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy azokon a területeken az angol nyelvtudás sokkal kevésbé jelent problémát, de természetesen nem ez az egyetlen ok. Ahogy az előfizetéses streamszolgáltatások egyre elterjedtebbek, úgy változnak meg a televíziózási szokások is. Már nem kell az embernek a szolgáltató által megadott időpontokhoz alkalmazkodnia. Bármikor megnézheti az általa kedvelt műsort, ráadásul ezt akárhányszor megteheti.

Összességében azért elmondhatjuk, hogy:

  • a képernyők előtt töltött idő nyugaton sem csökkent jelentős mértékben az előző évekhez képest,
  • még mindig nagyobb ütemben következtek be változások, mint a közép-kelet európai országokban.

Egyre növekvő igények, új tévé trendek

Természetesen, mivel ilyen kiemelkedően sok időt töltünk a tévékészülékek előtt és egyre több újítás érhető el, folyamatosan nagyobb és nagyobb igényünk van a fejlettebb készülékekre is. Ma már nem csupán méret, felbontás és ehhez hasonló alapvető tulajdonságok alapján választhatjuk ki a számunkra legideálisabb eszközt. Rengeteg különböző tényezőt és újítást vehetünk számításba akkor, amikor kiválasztjuk új televízió készülékünket. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen fejlesztések várhatók, érdemes kicsit utánajárni a dolognak, ugyanis néhány idei trend elsőre talán meghökkentőnek tűnhet. A továbbiakban is számíthatunk arra, hogy részben, vagy egészében, de feltűnnek majd a jövő készülékeiben. Ilyen irányok lehetnek többek között az átlátszó kijelző vagy akár a feltekerhető tévé!

Gondoskodjunk a tévé biztonságáról!

Az, a fentiekből már egyértelmű, hogy rengeteg időt töltünk tévé előtt ülve, éppen ezért fontos, hogy biztosítsuk televíziónk hosszú élettartamát. Ezt megtehetjük egy kis odafigyeléssel és azzal, hogy előrelátóak vagyunk. Tévénk meghibásodásának több oka is lehet, többek között kiválthatja valamilyen baleset, figyelmetlenség vagy akár természeti csapás is. Szerencsére egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk annak érdekében, hogy készülékünk a lehető legtovább szolgálhasson ki minket. Ha például kisgyerek van a családban, akkor nem szabad megfeledkezni a tévé gyerekbiztossá tételéről sem, hiszen ingatag mivolta miatt ez egy potenciális veszélyforrás mind a kicsire, mind pedig a pénztárcánkra nézve. Ha már gondoskodtál készüléked fizikai védelméről, akkor érdemes fontolóra venni annak lehetőségét is, hogy az extra biztonság érdekében készülékbiztosítással is felkészülj a váratlan kellemetlenségekre! Ez pedig főként akkor válik lényeges szemponttá, ha egy drágább készülékkel rendelkezünk. Az azonban mindenkinek a saját egyéni döntése, hogy mikor ítéli költségesnek egy adott televízió árát.Az új tévé trendek hódítása szinte csak pár évig tart ki, jönnek az egyre újabb modellek. Nemrég még a plazmatévé volt az ász, mára szinte teljesen eltűnt, az LCD és LED, OLED, QLED tévék hódítanak.

Tartsuk tisztán készülékeinket!

Amennyiben szeretnénk sokáig használni tévénket, és persze miért ne szeretnénk, mindenképp érdemes elgondolkodni a szakszerű és hatékony tisztántartásról is. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan nyúlunk hozzá a készülékhez és milyen szereket, eszközöket használunk. Fontos, hogy mindig a célnak megfelelő tisztítószert válasszuk és azt kellő körültekintéssel alkalmazzuk. Ma már kaphatóak a különböző kijelzőtípusoknak megfelelően előállított tisztítószerek, amelyek amellett, hogy maximális hatékonysággal távolítják el a különböző szennyeződéseket, teljes mértékben kíméletesek is az adott felülettel szemben. De miért is fontos ennyire elővigyázatosnak lenni? Egyszerűen azért, mert ezzel megelőzhetjük, hogy a kijelző felülete megsérüljön, károsodjon, ami pedig elengedhetetlen, ha meg akarjuk őrizni a tökéletes képminőséget.

Mindent összevetve tehát elmondhatjuk, hogy bár folyamatosan fejlődik a televíziózás világa, mi magyarok még mindig nagy kedvelői vagyunk a hagyományos értelemben vett tévénézésnek!