Valóban hasznos befektetés a mobilklíma?

/ július 16, 2019/ Klímaberendezés, Légkondicionálás

Sokaknak a kedvenc évszaka a nyár, még akkor is, ha az időnként ránk szakadó hőség már több, mint amit még kellemesnek érzünk. A nyár, éppen ezért valószínűleg a légkondicionáló szerelők kedvenc időszaka is. A nagyüzem idején nemcsak a szervizelési és karbantartási munkálatok szaporodnak meg, de aki eddig még nem szánta rá magát, az a következő nagy hőhullám idején biztosan beruház egy klímára. Nagy kérdés azonban, hogy akinek nincs szüksége split klímára, annak megéri-e egy mobilklíma egységre beruházni? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.Az egyre melegebb nyarak és főleg, az egymást követő, tartósan harminc fok feletti napok száma extrém igénybevételt jelent a szervezet számára. A központi légkondicionálás azonban nem oldható meg mindenhol, ilyenkor nyújt gyors és hatékony segítséget a mobilklíma.

Miért szükséges nyáron hűteni a környezetet?

A városokban, főként a kisebb alapterületű panellakásokban szó szerint megreked a meleg levegő. Így nemcsak a szabadban, de zárt térben is sújtja az embereket a hőség, aminek komoly egészségügyi következményei lehetnek. A hőkimerülés életveszélyes is lehet, különösen a kisbabák és az idős emberek számára. Nekik emiatt a szokásosnál is lényegesen több folyadékot kell fogyasztaniuk. Az ideális folyadékfogyasztás mennyisége nyáron bizony akár több literrel is megemelkedhet fejenként, ugyanakkor az ember tűrőképessége itt is határt szab.

Előbb-utóbb rákényszerülünk arra, hogy mesterségesen hűtsük le a környezetünket. Erre hagyományosan ventilátort használtunk ezen az éghajlaton. A klímaváltozás eredményeként egyre sűrűbben fordulnak elő olyan időszakok nyáron, amikor az egybefüggő, tartósan harminc fok feletti hőmérséklet extrém módon igénybeveszi az alkalmazkodóképességünket. 

Itt jön a képbe a központi légkondicionáló, valamit “kistestvére” a hordozható, avagy mobilklíma, aminek a szerepe különösképpen felértékelődik a hőségriadók idején.

Miért jó befektetés a mobilklíma?

A hordozható klímaberendezés nem csak egy intelligens lehetőség otthonunk hűtésére, de nagyszerű módja annak is, hogy energiát és pénzt takarítsunk meg.

Valójában a mobilklíma számos előnnyel bír:

 • Azoknak, akik már rendelkeznek központi légkondicionálóval, egy hordozható mobilklíma rásegítőként működhet, így gyorsabban csökkenthető egy adott terület hőmérséklete.
 • A mobilklíma lehetőséget ad arra, hogy csak azokat a helyiségeket hűtsük le, ahol éppen tartózkodunk, ami sokkal hatékonyabb, mint az egész házat lehűteni.
 • Azok számára, akik albérletben laknak, és nincs lehetőség a fali klíma beszerelésével együtt járó szerkezeti átalakításokra, a mobilklíma biztosíthatja a kellemes belső környezetet.
 • Egészen kicsi alapterületű otthonok számára a legideálisabb hűtés-fűtési megoldás, ha fordított ciklusban is üzemelő mobilklímát üzemeltetünk.
 • A párátlanító funkcióval pillanatok alatt eltávolítható a levegő felesleges nedvességtartalma, ami által a hőérzet is csökken. Ez a funkció télen is igénybevehető.

A mobilklíma kiválasztásának szempontjai

Energiatakarékosság

Az Energy Star szerint az átlagos otthoni energiaszámla mintegy 13% -a hűtési költségekre vonatkozik. Vásárlás előtt éppen ezért győződjünk meg arról, hogy mennyire energiahatékony a kiszemelt mobilklíma. Ebben a szabványos, Uniós energiacímke lesz segítségünkre.Ahogy minden háztartási készülék, így a mobilklíma esetében is a szabványos, Uniós energiacímke fog segítséget nyújtani abban, hogy kikalkuláljuk az energiafogyasztást és azt, hogy valóban, hosszú távon is megtérülő, energiatakarékos befektetés legyen a készülék megvásárlása.

Szintén energiaköltséget takaríthatunk meg, ha programozható termosztáttal ellátott, hordozható légkondicionálót választunk.

A mobilklíma mérete

Van aki csak leparkolja egy sarokba a mobilklímát, és onnantól az lesz a helye. Ehhez azonban tudni kell, hogy ott kényelmes és hozzáférhető-e az eszköz és az összes tartozéka.

Akinek fontos a hordozhatóság, annak a mobilklíma mérete mellett a szállítógörgők, kerekek is prioritást élveznek.

A helyiség mérete

A mobilklíma nem az egész ház hűtésére való, a kapacitása éppen ezért egy-két helyiségre korlátozódik. Erről nemsokára bővebben is szót ejtünk.

A mobilklíma leggyakoribb felhasználási helyei

 • kis alapterületű panellakások természetes szellőzéssel nem rendelkező konyhái,
 • déli, dél-nyugati fekvésű hálószoba és nappali, aminek a benapozása a legmelegebb napszakra esik.

A mobilklíma teljesítménye

A teljesítmény mérésére a BTU-t, azaz a brit hőegység jelét használják, aminek a váltószáma: 1 BTU = 0,293071 kWh. Az átváltás megkönnyítéséért az alábbi táblázatot állítottuk össze.

BTU kWh Ajánlott alapterület, 2,6 m belmagassággal számolva (m2)
7000 BTU 2,1 kWh 20m2 alatt
9000 BTU 2,6 kWh 8-32m2
12000 BTU 3,5 kWh 32-45m2
18000 BTU 5,0 kWh 45-64m2
24000 BTU 7,0 kWh 65-88m2

A teljesítményt befolyásoló tényezők

Minden helyiségnek van környezeti hőmérséklet ingadozása, ami jellemzően:

 • a fekvésétől, 
 • a helyiség hőszigetelésétől,
 • a falak és a nyílászárók állapotától függ. 

Ha például a hálószoba a nap nagy részében benapozott, akkor estére, amikor le akarunk pihenni, már nagyon felmelegszik.

 • A mobilklíma megközelítőleg 25 ºC fokra tudja kihűteni a helyiséget. 
 • A tartós benapozás miatt azonban folyamatosan jár, hogy kompenzálja a beáradó hőt, 
 • ezzel energiát vesztünk. 

Ha a mobilklíma a hálószobában kap helyet, gondoskodjunk arról, hogy csökkentett zajszintű készüléket vásárlojunk, valamint, hogy a hálószoba benapozásának mértékét napközben úgynevezett black out, azaz fény- és hővisszaverő függöny segítségével csökkentsük.

Ezért, a mobilklíma mellett javasolt úgynevezett black out, azaz fény- és hővisszaverő függönyt tenni a hálószobába. A black out függönyök speciális szövési eljárással készülnek, a fény szinte 100%-t kizárják. A hővisszaverő funkciónak pedig télen is hasznát vesszük, mert a black out függönyök hőszigetelőként működnek.

 A mobilklíma szellőzésének biztosítása

A hordozható klímaberendezések elvezetik a forró levegőt. A legtöbb mobilklíma-szett tartalmazza azokat a tartozékokat, amelyekkel minimális időráfordítás mellett megoldhatjuk a levegő elvezetését. A pontos leírást a használati útmutatóban fogjuk találni, ezért a szokásosnál is fontosabb, hogy ne kerüljön a fiók mélyére a mellékelt tájékoztató.

A szellőzőcső variációi

A mobilklímák kétféle konfigurációban kaphatók.

Egytömlős mobilklíma:

Ugyanazt a tömlőt használja a levegő beszívására és elvezetésére. Az automata elvezető rendszer a keletkező folyadékot pára formájában kivezeti a szellőzőcsövön. Jól hűti a helyiséget, de keményebben kell dolgoznia, ezáltal kevésbé hatékony és több energiát is fogyaszt.

Kéttömlős mobilklíma:

Ez a konfiguráció egy szívótömlővel és egy külön szellőzőcsővel rendelkezik. A két különálló tömlőnek köszönhetően ez a típus nemcsak energiahatékonyabb, hanem kb. 40% -kal gyorsabban hűti le a helyiséget, mint az egytömlős változat.

Zajszint

A klímaberendezések használata zajjal jár, és ez alól a mobilklíma sem kivétel, de a minimális zaj is gondot okozhat, amikor a hálószobában akarjuk használni éjszaka. Ezért, a gyártók külön hangsúlyt fektetnek a zajszintcsökkentésre. Ha azonban nem bízunk a gyártóban, keressünk ügyfélvéleményeket a gyártó, a forgalmazó weboldalán, közösségi média felületein.

A hordozható klíma telepítése

Ez az a pont, ahol a mobilklímák simán kenterbe verik az összes többi típust. 

Mondhatni Plug&Play rendszerben működnek:

 • a legminimálisabb gyakorlati érzékkel rendelkező felhasználó is pillanatok alatt be tudja őket üzemelni, 
 • a szellőzőcsövek felhelyezése sem igényel szakértői tapasztalatot.

Figyelem!

A rendszeresen karbantartott, tiszta légkondicionáló a pénztárcánk legjobb barátja. Minél elhasználtabb a készülék, annál több áramot fogyaszt. Ha nem érzünk magunkban elég késztetést a mobilklíma karbantartásához, és segítségre van szükségünk, vegyük igénybe a Business Box kiterjesztett garancia szolgáltatását, melyben a javítási asszisztencia szolgáltatás ingyenes.