Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

/ július 18, 2019/ Oktató, Tanácsadás

Banális baleset, de bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy nyári zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra. Nyilvánvaló, hogy a lehető leggyorsabban el kell távolítani a telefont a vízből. Minél hosszabb ideig marad ott, annál több víz vagy folyadék szivárog át a nyílásokon. Ami azonban ez után következik, az nem mindenki számára egyértelmű, ezért összeállítottunk egy telefonmentő gyorstalpalót Olvasóink számára, amiből azt is megtudhatják, miért kötik a telefongyártók a felhasználás feltételeihez a garanciát.A mobiltelefon rendeltetésszerű használat mellett is vízbe eshet, vagy elázhat. A legjobb megoldás, ha vízálló tokot hazsnálunk a balesetek következményeinek kivédésére.

Mobiltelefon ER, avagy a vészhelyzeti protokoll lépésről-lépésre

Mit ne tegyünk?

 • nem szabad bekapcsolni a mobiltelefont,
 • nem szabad elektromos hálózathoz csatlakoztatni, feltölteni,
 • ne próbáljuk meg a gombok nyomogatásával életre kelteni a telefont,
 • ne rázogassuk, ütögessük, kocogtassuk,
 • nem szabad ráfújni sem, mert a víz így a telefon nyílásain át egészen biztosan bejut a váz alá, és még nagyobb kárt okoz,
 • nem szabad hajszárítót használni a víz felszárítására, mert a hőérzékeny belső alkatrészek eldeformálódnak.

A működőképes, és száraz mobiltelefon felé vezető út

 • ha a telefon még nem kapcsolt ki magától, kapcsoljuk ki, és tartsuk függőlegesen,
 • vegyük le a hátlapot és emeljünk ki minden kártyát a foglalatból,
 • vegyük ki az akkumulátort a helyéről,
 • ha a telefon nem rendelkezik kivehető akkumulátorral, akkor azonnal vigyük szervizbe,
 • használjunk puha, szál- és szöszmentes textíliát, vagy papírtörölközőt a felületi szárításra.

A mobiltelefon mélyebb rétegeinek kiszárítása

A legtöbb tanácsadó oldalon kétféle házi módszert ajánlanak a telefon kiszárítására.

A rizses tasak

Egy zárható műanyag zacskóba öntött rizs közé kell(ene) tenni a telefont és 24-36 órán át benne tartani. Mivel a rizs magába szívja a nedvességet, és a mobiltelefon ennyi idő alatt szárad ki.A mobiltelefon megszárításának házimódszere a rizses tasak, ám ez nem minden esetben célravezető, inkább csak amolyan vészhelyzeti megoldás.

A rizs azonban nem csak egész és sértetlen szemekből áll, a töredezett, egészen apró darabok bejutnak a telefon nyílásaiba és a nedvességtől megduzzadnak.  A másik probléma, hogy a nedves rizsből a keményítő kiázik, ami szintén nem tesz jót a telefonnak. Ha tényleg nincs más megoldás a gyorssegélyre, akkor legalább tekerjük be papírtörölközőbe a telefont, mielőtt a rizs közé tesszük.

Szilikongolyók

A másik házimódszert csak akkor tudjuk alkalmazni, ha előre készültünk, azaz a különböző csomagolásokban fellelhető szilikongolyós zacskókat összegyűjtögettük. Ez elviekben jó megoldás volna, de átlagos életvitel mellett minimum 5-7 év szükséges olyan mennyiségű szilikongolyócska összegyűjtögetéséhez, amivel már ki lehet szárítani egy mobiltelefon készüléket. A tanács tehát jó volna, csak nem életszerű a forgatókönyv. Akkor már inkább vegyük meg a szilikongolyókat, és menjünk biztosra.A szilikongolyók már profibb megoldást jelentenek a mobiltelefon kiszárítására.

Mobiltelefon szárító tasakok, szettek

A mobiltelefon és egyéb elektromos eszközök szárítására szolgáló, légmentesen záródó tasakok különböző méretben kaphatóak. Van, ami kifejezetten csak mobiltelefonok kiszárítására szolgál, de a nagyobb méretűekben akár tabletet, iPodot, mp3 és mp4 lejátszót, fényképezőgépet, villanyborotvát, és egyéb elektromos készülékeket, eszközöket tudunk folyadék- és vagy páramentesíteni.

Elektromos készülékek kiszárítására szolgáló tasakok:

Mi a teendőnk, ha a mobiltelefon megszáradt?

 • ha a mobiltelefon nem kapcsol be a kiszárítás után, próbáljuk meg feltölteni,
 • ha ez sem működik, valószínűleg károsodott az akkumulátor,
 • helyezzünk be egy pótakkumulátort és próbáljuk újra bekapcsolni,
 • ha a készülék ezután sem működik, vigyük szervizbe,
 • ha a telefon bekapcsol és üzemképes, egy hétig azért tartsuk figyelemmel, és változatosan működtessük, hogy meggyőződhessünk minden funkciója üzemképességéről,
 • ha valamely funkciója a korábbitól eltérően üzemel, vigyük szervizbe a telefont.

Vízálló tokok

A tanácsadó oldalakon természetesen a legelső intelem, hogy ne vigyük magunkkal a telefont víz közelébe. Ez ma már egyáltalán nem életszerű és nem kivitelezhető. Nemcsak szórakozásra használjuk a telefont, és nemcsak kajaszelfiket lövünk vele az Instagramra. Szép számmal akadnak olyan szituációk, amikor a telefont munkára használjuk. Például termékfotókat készítünk vele, dolgozunk rajta ebéd közben, vagy akár a részeredményeinket rögzítjük az uszodában. Egyszóval, bárhol és bármikor történhet vis major, ahogy azt a bevezetőben is írtuk. A medence partján napozás közben, vagy akár uszodában edzés közben is vizes lehet a mobiltelefonunk. Használjunk vízálló tokot ilyen esetekben!

Az egyetlen optimális megoldás a vízálló tok – pl. Otterbox, Griffin Survivor, vagy  Catalyst – nyújtotta védelem, még akkor is, ha a mobiltelefon vízálló. 

A vízálló telefonokra ugyanis sok esetben akkor sem érvényes a garancia, ha megfelelnek a legmagasabb, IP68 szabványnak.

Mit kell tudni az IP-szabványról?

Az IP-szabvány a mobiltelefon por- és vízállóságának szabványa. Az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második a vízállóság mértékét jelzi.

IP-szabvány száma Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség (porállóság)

 

Víz elleni védettség (vízállóság)

 

0

Nincs védelem Nincs védelem

1

Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm) Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)

 

2

Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm) Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)

3

Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm) Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)

 

4

Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm) Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

5

Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett) Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

6

Teljes mértékben védett por ellen Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

7

 –

Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)

8

 –

Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1 m-nél mélyebben)

 Abban az esetben, ha az IP-szabvány számában egy X-t találunk, az azt jelenti, hogy nem tesztelték a telefont arra a védettségre. A / jel pedig azt, hogy többféle teszten is átment a készülék.

Pl. az IP64/67 szabvány olvasata:

 • a telefon porálló (6),
 • fröccsenő víz ellen védett minden irányból (4),
 • vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (7).

Mivel a mobiltelefonok tesztkörülményei és a valós, felhasználási paraméterek között lényeges eltérés lehet, a telefonok garanciáját a felhasználás feltételeihez kötik a gyártók, még akkor is, ha a legmagasabb, IP68-as szabványnak felel meg a készülék.

Annak ellenére azonban, amit a gyártók a reklámjaikkal sugallnak, nincs teljes mértékben vízálló mobiltelefon. Az IP68-as telefonok állnak a legközelebb ehhez a státuszhoz, de van néhány szempont, amit figyelembe kell vennünk. Az IP szám a tesztparaméterekre vonatkozik, amit tiszta vízben végeznek.

A vízálló minősítés tehát nem jelenti azt, hogy a klórozott medencevíznek, a sós tengervíznek ugyanolyan mértékben fog ellenállni a mobiltelefon. Az is nyilvánvaló, hogy, ha merülünk a telefonnal, akkor a tesztelés körülményeihez képest nagyobb vízmennyiség, és a mélységtől függően nagyobb víznyomás fog hatni rá.

Ez az oka annak, hogy a vízálló telefonokra még akkor sem minden esetben érvényes a gyártói garancia, ha a legmagasabb, IP68-as szabványnak megfelelő eszközről van szó, mert a gyártó a felhasználás feltételeihez köti a garanciát. 

Éppen ezért, a gyártói/forgalmazói garancia idején túlmutató kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevétele, és a baleseti garancia megkötése a legésszerűbb módja annak, hogy teljes körűen bebiztosíthassuk a mobiltelefont, mint hosszú távú befektetést.