PS4 vs. Xbox One, avagy mi rejtőzik a konzolok mögött? – 1. rész

/ július 19, 2019/ Egyéb

Már felnőtt egy generáció, akiknek az első videójátékok megjelenése egy csodával ért fel. Ők a mai, X-generációként, avagy digitális bevándorlóként emlegetett harmincas-negyvenesek, akik a számítógépes és konzoljátékok fejlődésének szinte teljes palettáját végignézhették, és valószínűleg kíváncsiak a folytatásra. Az újabb, digitális benszülöttként aposztrofált generációk – az Y, a Z és főként az alfa -, számára már hétköznapi és megszokott a PC- és/vagy konzoljátékok napi szintű elérése. Az igényeik éppen emiatt sokkal magasabbak is. Tény, hogy a konzolok két legnagyobb konkurense, a Sony PlayStation és a Microsoft Xbox egyre-másra próbálja túllicitálni egymást, hogy minél több hódolót vonzzanak magukhoz. Ez azonban nem feltétlenül és kizárólag a játékfejlesztést jelenti. Cikkünkben utánajárunk, hogy a két cégóriás PS4 és Xbox One termékei milyen opciókkal kényezteti az immár négygenerációnyi „megszállott gamerhordát”.A konzolok versenyében a PlayStation és az Xbox vetekedik nemcsak az eladási, de a népszerűségi lista első helyéért is. Nézzük, mi mindent adnak nekünk a konzolok!

Konzolok a játékkönyvtár tekintetében

Bár azzal indítottunk, hogy nem feltétlenül a játékfejlesztésen van a hangsúly, azért adjuk meg a konzolkirályoknak, ami jár.

Amíg apu és anyu lelkendezve csücsül le egy C64 Emulátor elé, de közben úgy csetlik-botlik a VR-valóságban, mint Alice Tükörországban, addig a pixelgrafika inkább a retrórajongók igényeit elégíti ki. Szó mi szó, azért a pixelmániások között is szép számmal akadnak az ifjabbak közül is, elég, ha a rendkívüli népszerűségnek örvendő és már az oktatásba is beszivárgott Minecraftot említjük. Annyira népszerű, hogy kiadták PS4 és Xbox One konzolra is.A konzolok játékkönyvtára rendkívül vonzó, sok esetben éppen az elérhető játékok mennyiség és minősége miatt döntenek a vásárlók egy adott konzol mellett.

A PS4, és az Xbox One konzolok vetekednek a leggazdagabb, minél több generációt konzol elé ültető játékkönyvtár megtisztelő címéért, az olyan játékok rajongóinak bevonzásával, mint pl:

 • a Red Dead Redemption 2,
 • a Sekiro: Shadows Die Twice,
 • a Resident Evil 2,
 • a Mortal Kombat – immár a 11.
 • a Celeste,
 • a Stardew Valley,

…és persze a tavalyi év legnépszerűbb independent játéka, a Two Motion stúdió Dead Cells-je, aminek sajnálatos módon nem lesz folytatása, ellenben az alapjáték bővítését tervezik a fejlesztők.

Mindkét konzol elnyeri a hardcore tankok és elszállt sniperek szívét az Apex Legends, a Fortnite és a PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds) csataszimulátorokkal.

Mindezek ellenére a PS4 mérföldeket vert az Xboxra ebben, exkluzív, zártkörű, stílusosan szólva Battle Royale-ban, amihez leginkább:

 • a God of War,
 • az Uncharted 4,
 • a Marvel Spider-Man,
 • és a Horizon: Zero Dawn,

mint abszolút ütőkártyák kijátszása segítette hozzá.A PS4 az, amelyik leginkább elnyerte a rajongók kedvét egyrészt az elérhető játékok mennyiségével, másrészt, mert olyan ászokat tett elérhetővé, mint pl. a több generációt is leültető God of War.

Ez nem jelenti azt, hogy az Xbox One-nak nincsenek ászkategóriás partijátékai, hiszen:

 • a Forza Horizon 4,
 • a Gears of War 4,
 • a Halo 5,
 • a Sunset Overdrive címek azért magukért beszélnek.

Az Xbox rajongók számára reményre adhat okot a Gears of War 5, és a mind a látvány, mind a játékmenet tekintetében csak szuperlatívuszokban emlegetett Ori and the Blind Forest folytatása, az Ori and the Will of Wisps tervezett megjelentetése.

A győztes tehát a PS4! Bár mindkét rendszer rengeteg nagyszerű játékkal szolgál, mégis a Sony konzoljának mennyiségileg több, csak és kizárólag konzolon játszható találata van.

Kompatibilitás és szolgáltatási rendszer

Mivel számos Xbox játék Windows 10 alatt futó PC-n is játszható, érthető, hogy a tisztességes „gamergéppel” rendelkezők részéről nincs kifejezett igény az Xbox One megvásárlására. Ugyanakkor, ha valaki a harácsszenvedélyének is él, akkor az Xbox One kiváló lehetőséget ad arra, hogy az évek során összegyűjtött konzoljátékok méltó platformon kerülhessenek kijátszásra. 

A teljes Gears of War és Mass Effect-sorozat, a Star Wars: Old Republic, és közel 400 egyéb, ma már klasszikusnak számító Xbox 360 játék kompatibilis az Xbox One konzollal.

A PS4 konzolon is sok régebbi játék kijátszható. Elérhetők pl. a PS2-klasszikusok 1080p-s szűk választéka is, mégpedig kereshető trófeákkal és olyan funkciók támogatásával, mint a Share Play és a Remote Play. A PS4 tehát nem ad közvetlen kompatibilitást a régebbi PlayStation játékok javarészével. Ezt a problémát orvosolandó, a Sony a PS5 specifikációinak nyilvánosságra hozatalakor megerősítette, hogy a következő generációs PlayStation támogatni fogja… a PS4 játékokat.

A PlayStation Now szolgáltatáson keresztül felhőből le lehet tölteni a PS4 és PS3 játékokat, természetesen ez egy fizetős megoldás.

Ezzel ellentétben a Microsoft Xbox Game Pass több mint 100 Xbox One és Xbox 360 játékhoz biztosít hozzáférést, ami szintén fizetős, de körülbelül fele-harmada annak, amit a Sony elkér egy havi előfizetésért. Mivel az Xbox az EA Games, mondhatni otthona, a fejlesztő által kiadott játékok is egyre nagyobb polcot kapnak a virtuális könyvtárban, de ez már értelemszerűen magasabb árkategóriába esik.

A győztes itt egyértelműen az Xbox One, hiszen sokkal jobb eredményei vannak a platformon keresztüli letöltés támogatásának terén.Ahogy régen összejártunk társasozni, úgy most az ifjabbak járnak össze a konzolok bűvöletében közös játékra és nem feltétlenül online, hanem a realtime valóságban.

Konzolok versenye a hardver terén

 • a PS4 Slim és az Xbox One S letisztult, vonzó designt kínál, amelyek egyrészt jól néznek ki a tévé alatt, másrészt fitten bepakolhatók egy hátizsákba. Elvégre akkor igazi az élmény, ha a játékosok együtt gyúrják a kontrollert.
 • a 4K képes PS4 Pro valamivel vékonyabb, mint az Xbox One.
 • Mindkét konzol 500 GB-os tárolóval rendelkezik, ami külső merevlemez csatlakoztatásával könnyen bővíthető.
 • a PlayStation VR fejhallgatónak köszönhetően a PS4 az egyetlen, ami jelenleg támogatja a virtuális valóság alapú játékokat. 
 • a PSVR játékszerkezete az évek során is meglehetősen meggyőző volt, amire pl. a Tetris Effect, a Resident Evil 7, az Astro Bot: Rescue Mission az „élő” bizonyíték.
 • jelenleg nincs egyenértékű szett az Xbox One-hoz, és úgy tűnik, a Microsoft nem is tervezi, hogy Xbox-ra VR-játékokat hozna ki.
 • ugyanakkor a Microsoft konzolja az egyetlen, amely támogatja a PC-vezérlő perifériákat. Ilyen a Razer Turret wireless billentyűzet és egér, melynek például a Fortnite és a Warframe esetében vehetik hasznát azok, akik megszokták a PC vezérlést és nehézkes számukra a kontroller használata.

Győztes a PS4. A Sony konzolja vonzóbb és gazdagabb felszereltségű vezérlővel rendelkezik, és a VR-játékok elérésének lehetősége kétségkívül behozhatatlan előnyt jelent.

Cikkünk következő részében áttekintjük, hogy mit tudnak nyújtani a konzolok a teljesítmény és grafika, a felhasználóbarátság, a szimultán szórakozási lehetőségek és az online szolgáltatások tekintetében.