PS4 vs. Xbox One, avagy mi rejtőzik a konzolok mögött – 2. rész

/ július 19, 2019/ Egyéb

A két legnagyobb konzolkirály között évek óta elhúzódó verseny folyik a gamerek megszerzéséért. Mivel a konzolok immár a negyedik generációt ültetik a monitor elé és nyomnak kontrollert a kezébe, kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon melyik, a Sony PlayStation PS4, vagy a Microsoft Xbox One teljesít-e jobban. Cikkünk első részében a játékkönyvtár, a kompatibilitás és a hardverek szempontjából vettük górcső alá a cégóriások játékplatformjait. A konzolok vizsgálatát a teljesítmény és grafika, a felhasználóbarátság, a szimultán szórakozási lehetőségek és az online szolgáltatások tekintetében folytatjuk. Nézzük tehát, mivel büvőli el és köti magához rajongók millióit a két konkurens platformgyártó.A konzolok versenyének második fordulójához érkeztünk, nézzük, mit kínálnak teljesítmény, grafika, online szolgáltatások és felhasználóbarátság területén.

Teljesítmény és grafika

Az IGN adatbázisa szerint az olyan játékok, mint a Batman: Arkham Knight és a Mordor Shadow, a PS4 esetében teljes 1080p-t futtatnak, az Xbox One konzolon 900p-t.

 • a konzolok prémium változatát illetően azonban, az Xbox One X számos előnnyel bír, beleértve a 4K-t, és a legerőteljesebb összkonfigurációt.
 • a PS4 Pro technikailag képes a 4K felbontású játékok futtatására, ami azonban a vizuális élményben nem minden esetben nyilvánul meg.
 • a HDR tévékészülékkel rendelkezőknek figyelembe kell venniük a High Dynamic Range támogatást is, amely lehetővé teszi a gazdagabb színeket és a jobb fényerőt. 
 • az Xbox One X, az Xbox One S, a PS4 Pro és a szabványos PS4 támogatja a HDR-t, bár a HDR-alapú játékok listája konzolonként változik.

A győztes megint csak a PS4. A játékok mindkét rendszeren lenyűgözőek, de a PS4 állomány több játékot is jobb felbontásban kínál.

A konzolok közül melyik teljesít jobban a felhasználóbarátság tekintetében?

 • mindkét konzol képes streamelni a játékot közvetlenül a Twitch-nek (az Amazon videójáték közvetítő weboldala), bár csak a PS4 képes elérni ugyanezt a Youtube-on.
 • a PS4 játékosok megoszthatják screenshotjaikat és videóikat a Facebookra és a Twitterre, míg az Xbox tulajdonosok az utóbbi hálózatra korlátozott lehetőségeik vannak.
 • az Xbox One játékosoknak lehetősége van a Microsoft Mixer szolgáltatásának közvetítésére.
 • a Sony távoli lejátszási funkciója lehetővé teszi a PS4 játékok lejátszását egy PlayStation Vitára, Sony Xperia készülékre, illetve Windows PC-re és Mac-re.
 • az Xbox One használatával Windows 10 operációs rendszert futtató laptopokra vagy tabletekre streamelhető a játék.

A streaming szolgáltatás legalább olyan fontos a konzolok esetében, mint a kompatibilitás, vagy a z elérhető játékkönyvtár.

A Microsoft továbbra is hasznos új szolgáltatásokkal kényezteti a felhasználót, például:

 • a játékok ajándékozásának lehetősége a barátok számára,
 • azonnali technikai támogatás az Xbox Assist segítségével,
 • az új Xbox Skill-nek köszönhetően az Xbox One Amazon Echo Dot-on keresztül hangvezérléssel irányítható.

Mégis, a PS4 menü gamerspecifikusabb a játékállás rögzítésének és a barátokkal való megosztásának szempontjából:

 • a DualShock 4 megosztási gombjának érintésével:
  • rögzíthető egy adott játékállás, vagy klip,
  • megosztható a teljes játékmenetet, vagy a képernyőkép.
 • a PS4-exkluzív Share Play funkció lehetővé teszi, hogy akár egy órán keresztül közvetíthessük a játékot online.

Győztes a PS4. A PS4 interfész kissé jobb és gazdagabb a felhasználóbarátság szempontjából, és egyértelműen jobb lehetőségeket kínál a játékmenet megosztására és streamelésére.

Szórakozási lehetőség a konzolok használata közben

Ahogy arról a bevezetőben beszéltünk, az újabb generációk számára a multitasking egyfajta alapértelmezett beállítás, annak minden előnyével és hátrányával. Egyre gyakoribb jelenség, hogy játékmenet közben is bizonyos időközönként előkerül a mobiltelefon, megy a zene és a Discordon – kifejezetten gamerek számára létrehozott kommunikációs szolgáltatás – pedig a dumaparti. (Ez utóbbi nyilván a kooperációs konzoljátékok és a PC-n futó, valósidejű MMORPG játékok, pl. EVE Online, World of Tanks, World of Warcraft összehangolásához elengedhetetlen.)Az újabb generációk számára teljesen természetes, hogy még a játék közben is befigyel a multitasking. Tévét néznek, chatelnek, zenét hallgatnak egy időben.

Ezt az igényt szolgálja ki valamilyen szinten mindkét konzol.

 • a pusztán gamerközpontú opciókon abszolút túlmutat az Xbox One. A rendszer egyedülálló képessége a TV-jel továbbítása, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó gyorsan váltson a játékmenet és a tévéműsor nézése között.
 • az Xbox One S, az Xbox One X és a PS4 Pro is képes 4K tartalmat közvetíteni, ugyanakkor csak a Microsoft konzoljai képesek a 4K Blu-ray közvetítésére.
 • a PS4-gyel ellentétben az Xbox One támogatja a Dolby Atmos készüléket, amely lehetővé teszi a kompatibilis házimozi termékek a térhangzásának elérését.
 • az Xbox One az egyetlen konzol, amely a Kodi médiaszerver alkalmazás elérését lehetővé teszi, ezáltal a konzolon keresztül hozzáférhetőek a közös hálózatra kapcsolt eszközök bármelyikén tárolt médiafájlok.

Győztes egyértelműen az Xbox One a 4K Blu-ray opció, a jobb média alkalmazások és Dolby Atmos támogatás lehetősége miatt.

Online szolgáltatások elérése a konzol segítségével

A Microsoft Xbox Live Gold és a Sony PlayStation Plus online szolgáltatása egyaránt szükséges ahhoz, hogy bármilyen játék online multiplayer módja kijátszható legyen.

 • a PlayStation Plus tagok havonta két ingyenes játékot kapnak konzolonként, míg a Microsoft Gold játékai ugyanazt a szolgáltatást nyújtják az Xbox játékosoknak.
 • a PlayStation Plus 100 GB-os felhőtárolót biztosít, míg az Xboxról minden mentés felkerül a felhőre, függetlenül attól, hogy használ-e a tulajdonos Xbox Live Gold-ot.
 • az ingyenes játékok és a felhőtárolás, valamint az online stabilitás, az a terület, ahol az Xbox Live hírneve jobb. 
 • a PlayStation hálózata néhány eléggé hírhedt üzemzavart szenvedett el, és az sem igazán szimpatikus, hogy az éves előfizetői díjat a Sony durván megemelte.

Az online szolgáltatások elérésében az Xbox One nyerte a konzolok versenyét.

Győztes az Xbox Live. Az Xbox Live stabilabb, jobb felhő tárolással rendelkezik, és az Xbox One játékosai többet játszanak minden hónapban.

A konzolok versenyéből 4:3-ra a PS4 jött ki győztesen, de messze nem csak és kizárólag ezek a szempontok léteznek. Számos más opció is szóba jöhet, hiszen annak ellenére, hogy objektív eladási adatok támasztják alá a konzolok sikerességét és népszerűségét, végül úgyis a személyes preferenciák fognak dönteni.