Nagy tűzhely dilemma – Elektromos vagy gázüzemű…?!?

/ július 23, 2019/ Tanácsadás, Vásárlási tanácsadás

A tűzhely cseréjének leggyakoribb oka, hogy javíthatatlanná válik. Sokan akkor is lecserélik, ha új lakásba költöznek, vagy korszerűsítik otthonukat, esetleg élnek az aktuális háztartási nagygépcsere program adta lehetőségekkel. Bármi legyen is az oka, új tűzhely vásárlásakor el kell dönteni, hogy gáz- vagy elektromos tűzhelyet vegyünk-e. Melyik választás éri meg számunkra jobban hosszú távon? Tényleg költséghatékonyabb a villanytűzhely, mint a gázüzemű? Melyik biztonságosabb?

Cikkünkben megvizsgáljuk mindkét féle tűzhely előnyeit és hátrányait, remélve, hogy objektív támpontokat tudunk nyújtani a választáshoz.

A bőség zavarában néha nem egyszerű eldönteni, hogy milyen tűzhely legyen a konyha középpontja. A két leggyakorbb modell a gáz és az elektromos tűzhely, melyke mindketten határozott előnyökkel rendlekzenek, ugyanakkor vannak olyan hátrányaik, amik miatt érdemes megfontolni a vásárlást.

Elektromos tűzhely

Előnyei:

  • A tisztítása egyszerű és kényelmes.
  • Esztétikus, sima felülete rendezettséget sugall, ami jól illik az új, minimalista konyhatrendhez.

Az elektromos tűzhely esztétikus, sima felülete miatt jobban illeszkedik a minimalista konyhadizájn trendjéhez.

  • Az elektromos tűzhely bekötése olcsóbb lehet abban az esetben, ha a lakásunkba eleve nincs bevezetve a gáz, vagy olyan helyre költözünk, ahol ezzel a problémával nézünk szembe.
  • Sokféle kiegészítő sütési lehetőséget képes biztosítani, mint például a grillezés, a hőlégkeverés vagy a sütőtér felosztása.
  • Stabilan szabályozható a pontos hőmennyiség, aminek az alacsonyabb fokozatok beállításánál vehetjük nagy hasznát.
  • Nem áll fenn a gázszivárgás veszélye.
  • Olyan konyhában is használható, aminek nincs természetes szellőzése, például panellakások apró főzőfülkéiben.

Az elektromos tűzhely sütőtere többféle sütési lehetőséggel kényeztet, köztük a hőlégkeverés lehetősége a legvonzóbb, hiszen gyorsabban készül el az étel.

Hátrányai:

  • Az elektromos tekercsek lassan melegszenek be és hűlnek le.
  • Az elektromos főzőlap a tűzhely lehajtott tetejét is átforrósítja.
  • Az üveg, vagy kerámia bevonattal rendelkező elektromos tűzhely kiváló minőségű edényeket igényel.
  • Egy régi, vagy rosszabb minőségű edény veszélyezteti a felület épségét, illetve nem minden esetben lehet követni a receptet. (Fedő alatt még alacsony fokozaton is leéghet az étel.)
  • A speciális edények, mint a wok tartozéka felkarcolhatja az üvegfelületet, ráadásul a wokkal együtt nehéz is, és pusztán a súlyától megrepedhet a felület.
  • A károsodott üvegfelület nem lesz képes az elektromos tűzhely teljes élettartama alatt ellátni a feladatát.
  • Ha még sosem főztünk elektromos tűzhelyen, a gázüzeműről való átállás időt vesz igénybe, az elektromos tűzhely használatát ugyanis meg kell tanulni.

Az elektromos tűzhely használata minőségi edénykészlet esetében valóban lehet hosszú távú befektetés. A régi, kopott edények, valamint a speciális edények károsíthatják a főzőlap üveg vagy kerámia felületét.

Fontos!

A villanytűzhely bekötését kizárólag szakember végezheti el, ellenkező esetben nem élhetünk a gyártói garanciával, ha esetleg szükség lenne rá.

A gázüzemű tűzhely

Előnyei:

  • A gáztűzhely kétségkívül legmarkánsabb előnye, hogy akkor is tudunk vele főzni, ha nincs áramszolgáltatás.
  • A gáztűzhely bekötése meglévő, üzemelő rendszer esetében nem igényli feltétlenül szakember jelenlétét, de a szivárgást minden esetben ellenőrizni kell jelző sprayvel.
  • Egy szakember segítségével átállítható hálózati rendszerről palackos üzemmódba, így akkor sem kell túl sokat költeni a telepítésére, ha olyan helyre költözünk, ahol nincs bevezetve a gáz.
  • Azonnali hőveszteséget vagy hőtöbbletet képes biztosítani.
  • A gáztűzhely fokozata azonnal látszik a láng állapotából, nincs szükség visszajelző rendszerre.
  • A láng színéből még azt is meg tudjuk állapítani, hogy szükség van-e beállításra. Ha például nem kék, hanem vörös, vagy sárga a gázláng színe – nem kap elég oxigént az égés folyamata – akkor nem árt gázszerelőt hívni.
  • A speciális edények, mint a hagyományos öntöttvas serpenyő, vagy a már említett wok is gond nélkül alkalmazhatók gázüzemű tűzhelyen.
  • Rosszabb minőségű edényeket is jól lehet használni gáztűzhelyen.
  • Mivel a gázrózsák és a rács is viszonylag hamar kihűl, kisebb a balesetveszély is.
  • A gáztűzhely élettartama rendszeres karbantartás mellett jó pár évvel hosszabb, mint egy elektromos tűzhelyé. Ennek az az egyszerű oka, hogy az elektromos alkatrészek gyorsabban amortizálódnak.
  • Mindezek mellett az is tény, hogy egy gáztűzhely még összekarcolt Inox vagy zománcozott felület mellett is ugyanazt a hőmennyiséget képes leadni.

A gáztűzhely előnye, hogy azonnal szabályozható a leadott hőmennyiség, ugyanakkor alacsony fokozatok között a váltás nem elég megbízható.

Hátrányai:

  • Ha olyan lakásban lakunk, vagy olyan helyre költözünk, ahol nincs bevezetve a gáz, ott nem kevés pénzbe kerül a rendszer telepítése és engedélyeztetése.
  • Némileg körülményesebb a karbantartása, főleg ami a rácsokat illeti.
  • Ha a sütőtér nem öntisztító, akkor kiadós munkára számíthatunk, ha nem gondoskodunk időben a tisztításáról.
  • Palackos üzemmódban külön figyelmet kell fordítanunk a palack elzárására!
  • Mivel a gáz robbanásveszélyes, a rendszeres karbantartás és gázszerelő bevonása elengedhetetlen, főként ami a gázszivárgás megakadályozását szolgáló tömítéseket illeti. A gáz ugyanis szétmarja a gumitömítést – ami mindenkinek az első gondolata volna ilyen esetben – és a rézidomok közül sem mind alkalmas a csatlakozásokhoz és a tömítésre, csak a szabványos, minősítéssel rendelkező elemek használhatók.
  • A gáztűzhely az alacsony hőfokok közti váltás terén nem megbízható.

A választás természetesen mindig egyéni döntés, ám van egy szuper megoldás, ami anyagilag is elérhetőbb, mint például a modern indukciós tűzhely. A gázüzemű és elektromos tűzhely erényeit egyesítő gázfőzőlapos, elektromos sütőtérrel rendelkező tűzhely.

Figyelem, a tűzhely hosszú távú befektetés és felelősség!

Bárhogy is döntünk, azt tudnunk kell, hogy semmilyen tűzhely, se az indukciós, se a gáztűzhely, de még az elektromos tűzhely vásárlása sem egyszeri kiadást jelent. Az üzemeltetés költsége ugyanis túlmutat az aktuális fogyasztáson. A háztartási készülékek beszerzése tehát hosszú távú döntés, annak minden felelősségével. E felelősség megkönnyítésében támogat a kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevétele, hiszen még rendeltetésszerű használat mellett is előfordulhat meghibásodás.

Ismerve az élet kiszámíthatatlanságát, ez rendszerint akkor következik be, amikor a gyártói és/vagy forgalmazói garancia már nem érvényes. Jobb megelőzni tehát a bajt és élni a lehetőséggel!

 

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post