A mikrosütő kiegészítői

/ július 25, 2019/ Oktató, Tanácsadás

Napjaink egyik leghasznosabb konyhai kiegészítője a mikrosütő. A hűtőből kivett kész ételt pillanatok alatt felmelegíthetjük vele, de egyes típusok arra is képesek, hogy a fagyasztóból kivett ételeinket percek alatt kiolvasztják anélkül, hogy az étel egyes részei megsülnének, vagy megsérülnének. A háztartási gépek, így a mikrosütő k élettartamának növelése érdekében vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartanunk, emellett körültekintően kell megválogatnunk, hogy mit teszünk a mikróba és mivel, hogyan tartjuk tisztán.

A mikrosütő kiválasztása során egyeztessük az igényeinket a lehetőségeinkkel és mindenképpen gondoljuk át azt a tényt is, hogy a mikro hosszú távú befektetés.

Mikrosütő választás szempontjai

Ha vásárláson törjük a fejünket, érdemes végiggondolni, hogy a kiválasztott darabot hol tudjuk elhelyezni a konyhában.

 • Ha van egy olyan hely, ahol a korábbi mikrohullámú sütőnk állt,
  • és ez a hely könnyen megközelíthető, nem zavar semmilyen egyéb mozgásban,
  • akkor nem szükséges új helyet keresni az érkező háztartásigépnek.
 • Persze még ilyen esetben is érdemes lemérni a rendelkezésünkre álló teret,
  • hiszen előfordulhat, hogy az új gép számára nem elegendő a korábbi hely.
 • Arra is figyelnünk kell, hogy a mikrosütő melyik oldalán vannak elhelyezve a szellőző nyílások,
  • mivel azok előtt teret kell hagynunk a megfelelő szellőzés érdekében.

Amikor helyet keresünk a mikrosütőnek a konyhában, ügyeljünk arra, hogy akadálytalanul nyitható legyen az ajtaja, és semmi se gátolja a készülék szellőzését.

Érdemes átgondolni, hogy:

 • milyen módon történik majd a kábel elvezetése,
 • hogyan, milyen irányba nyílik majd az ajtaja a mikrónak.

Ezek mind olyan kérdések, amelyeknek az előzetes átgondolása sok felesleges idegeskedéstől kímélhet meg minket. Nem utolsó sorban érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy milyen színű háztartási gép fog jól mutatni a konyhánkban, hiszen mikrosütő sem egy-két évre szóló befektetés.

Érdemes lehet előzetesen tájékozódni az interneten, mivel a gyártói és a forgalmazói ajánlatok között is szinte állandóan találunk kedvező, vagy éppen akciós árú modelleket. Vásárlás során pedig mindenképpen gondoljunk a kiterjesztett és a baleseti garanciák lehetőségeire is, hiszen ezzel komoly nehézségektől kímélhetjük meg magunkat.

A mikrosütő tartozékai, azok tisztítása

Ha kiválasztottuk és megvásároltuk a számunkra legideálisabb mikrohullámú sütőt, az első használat előtt érdemes a készüléket áttörölnünk, kicsit megtisztítanunk. Nem csak az első tisztításnál, a későbbi takarítások során is érdemes elkerülni a nagyon savas, maró hatású, ecetes szereket, hiszen ezek nem csak a gépben tehetnek kárt, de ha az anyagból marad a mikróban, úgy a melegítendő ételbe is belekerülhetnek. Sok házi praktikával találkozhatunk ebben a témában, amelyek hatékonyságáról csak próba után győződhetünk meg, azonban mindenképpen legyünk kellően körültekintőek a különféle anyagok használata terén.

Az egyik ilyen népszerű trükk, a citrom használata:

 • egy félbevágott citromot teszünk a sütőben található forgótányérra, 
 • 1-2 percig melegítjük a citromokat a gépben
 • kivesszük a citromokat,
 • miután kihűlt a mikró könnyedén, egy törlőpapír segítségével áttöröljük a mikrosütő belsejét, és a tányért.

Ez a módszer garantálja, hogy a citrom nem direkt érintkezik a mikrosütő felületével, csupán a melegítés hatására kibocsátott párlat tisztít.

A házipraktikák hátránya, hogy nem mindig, és nem mindenkinek jönnek be, éppen ezért a konyhagépünk tisztításához inkább egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett tisztítószert javaslunk.

Mit ne tegyünk a mikrosütőbe?

A használat során többször előfordulhat, hogy furcsa hanghatással, vagy akár szikrázással járó jelenségre leszünk figyelmesek. Ilyen esetben azonnal állítsuk le a készüléket! Az alábbi felsorolásban megmutatjuk, hogy mit nem szabad a mikróba tenni.

A mikrosütő használatakor kerüljük a fém és papír, valamint hungarocell alapú edényeket és tálalókat, a műanyagok esetében pedig körültekintően járjunk el, ellenőrizzük, hogy szabad-e mikrózni az adott műanyag tárolót.

 • Alufólia: szikrázás, és ebből fakadóan tűzkár is lehet a vége, ha a mikrosütőbe az étel lefedésére szolgáló alumínium fóliával együtt tesszük be a tálat.
 • Fémek: fém szegélyű, mintázatú edények, fém evőeszközök, bármi, ami fémből készült. Ne tegyük bele, hiszen komoly kárunk is származhat egy óvatlan melegítésből.
 • Műanyag dobozok: ezeket a dobozokat nem arra találták ki, hogy ételt melegítsünk bennük, hő hatására ugyanis gyakran mérgező, esetenként rákkeltő anyagokat bocsátanak ki magukból. Szintén ne melegítsünk mikróban hungarocell dobozt. Az ételkiszállítás során gyakran használt doboz ugyanis nem bírja a hőt. Vannak kifejezetten mikrózható dobozok, tálak, melegítéshez használjuk ezeket.
 • Papír, papírral lefedett ételek: ne kockáztassuk, hogy a papír tartozékok esetleg meggyulladnak, hiszen a legkevesebb, hogy a mikrohullámú sütő tönkremegy.

A mikrosütő használatával együtt járnak bizonyos biztonsági előírások, melyke főként a benne használt edények alapanyagára vonatkoznak.

A mikrosütő rejtett funkciói

Azok után, hogy megtudtuk, mit nem érdemes a háztartási gépünkbe tenni, lássunk néhány kevésbé ismert lehetőséget, ami ezekben a praktikus gépekben rejlik.

 • Megpuhítja a kenyérféléket: ha a megszikkadt kenyeret áttöröljük egy kis tiszta vízzel, majd betesszük a mikróba, pár perc múlva friss pékárut tartunk majd a kezünkben.
 • Könnyen megpucolhatóvá teszi a fokhagymát: nem kell többet a hagyma pucolásával vesződnünk, a mikróban keletkezett hő hatására a vékony kis héjdarabok könnyedén lejönnek, 15-20 másodperc melegítés után gyorsan kezünkben tarthatjuk a megpucolt alapanyagot.
 • Zöldséghámozás: például a paradicsom héjját is könnyedén eltávolíthatjuk főzés nélkül, ha a zöldség tetejét kereszt alakban bevágjuk és a mikróban 2 percig főzzük.
 • Befőttes üvegek sterilizálása: a megmosott, de még vizes edényeket tegyük a mikróba és a legmagasabb fokozaton főzzük 1,5-2 percig. Így nem csak megszáradnak, de a hő hatására fertőtlenítettük is az üvegeket.