Termékfotózás otthon

/ július 31, 2019/ Oktató, Tanácsadás

Manapság már szinte alapkövetelmény, hogy jó minőségű tartalmakat és szép képeket használjunk, ha jelen vagyunk az interneten. A megítélésünkön rengeteget javíthat vagy éppen ronthat az, hogy milyen fotókkal töltjük meg profilunkat vagy a weboldalunkat. Fokozottan igaz ez például egy webáruházra, ahol akár a vásárlások számára is hatással lehet ez a tényező. A termékfotózás tehát nem lehet mellékes tényező. Ez persze nem véletlen, hiszen a technológia gyors ütemű fejlődésének köszönhetően már akár a mobiltelefonunkkal is kiváló minőségű felvételeket készíthetünk, ha néhány dologra odafigyelünk. Ahhoz, hogy lépést tarthassunk az elvárásokkal, összeszedtünk néhány olyan fontos tényezőt, amire érdemes odafigyelni ha jó minőségű fotókat szeretnénk készíteni.

Az otthoni termékfotózás igényel némi előkészületet és néhány kiegészítőt, de egy kis odafigyeléssel szenzációsan hangulatos és egyedi képeket készíthetünk.

A termékfotózás eszköze: mobiltelefon vagy fényképezőgép?

Arra a kérdésre, hogy egy fényképezőgépet válasszunk a fotóink elkészítéséhez vagy elegendő a mobilunk is, egyértelmű választ csak az igényeink adhatnak. Természetesen egy profi fényképezőgéppel olyan képek is készíthetők, amik egy okostelefonnal soha, ám ezek beszerzése rendkívül költséges, ráadásul használatuk sok esetben komoly szakértelmet is igényel. Ha nem akarjuk nagy költségekbe verni magunkat, kezdetben bőven elegendő egy magasabb kategóriájú mobiltelefon, hiszen ezekben már a kamera meglepően jó minőségű képek elkészítésére is alkalmas, köszönhetően az egyre növekvő felhasználói igényeknek és a gyorsan fejlődő szoftvereknek. A telefonok kamerájához különösebb szaktudás sem szükséges, elegendő, ha néhány alapvető szabállyal tisztában vagyunk.

A termékfotózás otthoni alapjai

Használjunk állványt

Az igazán megnyerő termékfotók egyik ismérve, hogy tökéletesen éles rajtuk a téma. Törekedj arra Te is, hogy fotóid a legkevésbé se legyenek homályosak! A legjobb megoldás erre a célra, ha minden esetben valamilyen állványt használunk, vagy stabil pontot, hogy eszközünk a legkevésbé se tudjon beremegni, ezáltal a kép mindig tökéletesen éles marad. Ma már szerencsére rengetegféle, különböző méretű állványt tudunk beszerezni, akár fényképezőgéphez, akár pedig okostelefonhoz keresünk ilyen kiegészítőt.

Egy statív, vagyis állvány a termékfotózás során stabilan rögzíti a fényképezőgépet, vagy mobiltelefont.

Érdemes tehát körülnézni és kiválasztani az eszközünkhöz és pénztárcánkhoz illő típust. Ha pedig nem szeretnénk erre költeni, de a homályos képekkel sem egyezünk ki, akkor egy kis kreativitással készíthetünk mi magunk is telefontartót, amire stabilan elhelyezhetjük az eszközünket. Ez már egy kicsit nehezebb feladat, de semmi sem lehetetlen! Ide kapcsolódóan érdemes említést tenni még az önkioldóról is! Ezzel a rendkívül egyszerű, ám annál hasznosabb eszközzel könnyedén kiküszöbölhetjük az exponáló gomb megnyomásával járó apró rázkódást is, így a képeink még élesebbek és ezáltal profibbak lesznek!

Megvilágítás, fény

Az éles és jó minőségű képekhez elengedhetetlen, hogy megfelelő fényviszonyok között készítsük őket. A legjobb a természetes fény, ám ha ez nem adott, akkor sem kell kétségbeesni. Ha mesterséges fénnyel dolgozunk, figyeljünk arra, hogy több szögből világítsuk meg a terméket és lehetőleg ne közvetlenül az égővel, így elkerülhetjük a nagyon markáns árnyékokat, valamint azt is, hogy a terméken megcsillanjon a fény. Érdemes továbbá a fényforrás kiválasztásakor nagy fényerejű és lehetőleg hideg tónusú fehér fényű izzókat választani, mivel a meleg fényű változatok miatt az elkészült képek színe sárgás lehet.

Használjuk ki a kamera, vagy mobiltelefon képességeit, hogy minél változatosabb termékfotókat készíthessünk.

Figyelj a háttérre!

Az egyik legalapvetőbb dolog, amelyről mégis sokszor megfeledkezünk, hogy mi legyen vagy éppen mi ne legyen a témánk mögött. Termékfotók készítésekor fontos a letisztult háttér, hiszen ilyenkor a termékre szeretnénk fókuszálni. Egy egyszerű fehér háttér a legtöbb termék esetében tökéletes választás, főleg abban az esetben, ha utólag még szerkeszteni is akarjuk a képeket. Lényeges az is, hogy ne legyenek oda nem illő tárgyak a termék közelében, ugyanis ezek egyrészt elvonják a figyelmet, másrészt pedig képesek rettentő amatőrré tenni a fotót, csakúgy, ahogy egy nem jól megválasztott háttér is.

A termékfotózás során használt színek és kiegészítők kiemelik, hangsúlyozzák a termék jellemzőit, legyen az szín, méret, vagy forma, valamint egyedi hangulatot teremtenek, amiről a vásárló megjegyzi a terméket.

Játssz a színekkel, használj kiegészítőket!

Bár a termékfotók esetében a fehér háttér szinte mindig ideális választás, ám nem kötelező csak erre korlátozódni. Ha arculatunkhoz és/vagy termékünkhöz jól passzoló színeket választunk, akkor azzal még izgalmasabbá tehetjük a képekeinket! Az egyedi hatás elérése érdekében pedig érdemes kiegészítőket, dekor elemeket is bevetni, amik segítenek a hangulatkeltésben, vagy akár a termék valódi méreteinek illusztrálásában is. Az egyedi stílusú, szemet gyönyörködtető képek pedig arculatunk építésében is nagy szerepet kaphatnak. A minőségi termékfotózás tehát hosszú távon nem elhanyagolható.

Termékfotózás utómunka

Természetes elengedhetetlen a megfelelő végeredményhez, hogy jó minőségű és bizonyos szempontoknak megfelelő képeket készítsünk. A végleges forma eléréséhez azonban érdemes bevetni néhány szoftvert. 

Ennek célja, hogy:

  • az esetleges tökéletlenségeket elkendőzzük,
  • korrigáljuk a színeket és a fényeket,
  • kiemeljük a kép témáját.

Erre a célra rengeteg profi eszközt érhetünk el, ám ha nem szeretnénk erre külön pénzt áldozni, többféle ingyenes megoldást is találunk rövid keresgélés után!

Ilyen például:

  • a Canva,
  • a GIMP
  • vagy a Snapseed.

Ezek mindegyike egy kicsit más, ezért érdemes több ilyen programot is kipróbálni, hogy megtaláljuk azt, ami legjobban illeszkedik az igényeinkhez.

Az utómunka elengedhetetlen termékfotók publikussá tételéhez. Ilyenkor számos apró javítást korrekciót tehetünk különböző szoftverek segítségével.

Akár fényképezőgépet, akár telefont választunk tehát, nem kerülhetjük el az utánajárást! Keresgéljünk, olvassunk véleményeket és válasszuk ki azt a készüléket ami számunkra a legtöbbet nyújtja és belefér a költségvetésünkbe is. Ha pedig megtaláltuk az igazit, ne feledkezzünk meg a biztonságról sem, érdemes kiterjesztett garancia és baleseti garancia szolgáltatást is igénybevenni, hogy a későbbiekben se kelljen aggódni a kellemetlen meglepetések miatt!