Pótakkumulátor és powerbank – Tervezz előre!

/ augusztus 8, 2019/ Tanácsadás

Mind voltunk már olyan helyzetben, hogy pont akkor merült le a telefon, vagy a tablet, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá. Persze van, akit ez nem izgat különösebben, mert mindig van nála egy hálózati adapter, amivel úgy tervezi a napját, hogy mindig áramforrás közelében marad. De mit tehet az, aki élve a gyönyörű, nyári idő adta lehetőségekkel biciklitúrára indul, vagy éppen kempingezni? Esetleg több energiafaló applikációt is futtat egyidőben és az okostelefon akkuja félúton lemerül? A megoldás nem olyan bonyolult, még sincs annyira köztudatban, mint kellene. Ez pedig nem más, mint a pótakkumulátor és a powerbank. Nézzük tehát, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy a mindig kéznél levő mobilkommunikációs eszközeink használhatóak is maradjanak!A powerbank előnye a pótakkumulátorral szemben, hogy univerzális. Csupán egy kompatibilis port kell és a mobiltól a tableten át az okosóráig és az e-book olvasóig bármit feltölthetünk vele.

 

Mi a különbség pótakkumulátor és powerbank között?

A köznyelv konzekvensen keveri a kettőt, sőt, még a webshopokban is szinonimaként cserélgetik a két eszköz nevét, pedig a valóságban egyáltalán nem ugyanazt jelentik.

A válasz egyszerű:

  • a pótakkumulátor a készülékünk saját akkumulátorának kompatibilis, utángyártott mása, magyarul egy másik akkumulátor, amivel kicserélhetjük a már lemerült elemet. Csak erre használható, más egyéb eszközt nem tölthetünk fel vele.
  • a powerbank viszont külső áramforrásként szolgál, egy kompatibilis csatlakozóval rendelkező kábelen keresztül ráköthetjük az eszközeinkre.

Milyen eszközök tölthetők powerbank segítségével?

kempingezés, túrázás közben vesszük igen nagy hasznát a napelemes eszközöknek, ilyen például az MPPT, azaz maximális teljesítménypont-követő technológiát alkalmazó powerbank.

Milyen előnyökkel szolgál a powerbank?

Igazi stresszhelyzetet tud okozni, ha nincs a közelben áramforrás, amiről feltölthetnénk a mobilt, vagy a tabletet. Szerencsére nincs hiány powerbank tekintetében, melyek minden méretben, kapacitásban és árkategóriában megtalálhatók. Sőt! 

Ezek a praktikus kiegészítők olyan plusz funkciókkal is rendelkeznek, mint:

  • gyors töltés: a gyorstöltő funkcióval rendelkező powerbank akár alig fél óra alatt képes 80%-ra feltölteni a teljesen lemerült mobileszközt.
  • vezeték nélküli töltés: a vezeték nélküli powerbankhez nincs szükség kábelekre, feltöltött állapotukban külső akkumulátorként  és egyben asztali telefontartóként is működnek.
  • hálózati adapterek: egyes powerbank modelleket közvetlenül az elektromos hálózatba illesztve tölthetünk fel, csatlakozókábel nélkül.
  • LED-zseblámpa: az elektromos kapacitása nagy, gyenge látási viszonyok mellett lehetővé teszi a biztonságos tájékozódást,
  • beépített kábel: a beépített kábellel rendelkező powerbank esetében nincs szükség további kiegészítőre a mobileszköz feltöltéséhez,
  • indításrásegítő: egyes powerbank modellek alkalmasak a gépjárművek, például motor, személygépkocsi lemerült akkumulátorának beindítására,
  • napelemek: egyes típusai akár egy laptop feltöltéséhez elegendő energiát is képesek eltárolni, gyakran akasztóval és beépített LED-égővel is rendelkeznek, ami túrázás, kempingezés közben rendkívül hasznos, az MMPT funkció (maximális teljesítménypont követés) gyenge napfény esetében is hatékony töltést biztosít.

A gazdag lehetőségek a bőség zavarával járnak együtt, nem könnyű választani, tekintsük át tehát a legfontosabb kritériumokat.

A powerbank kiválasztásának szempontjai

Méret és kapacitás

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a külső akkumulátor, annál nagyobb a portok kapacitása és mennyisége. A kisméretű powerbankok általában egy telefon teljes vagy két telefon részleges töltésére alkalmasak. Egy zsebbarát powerbank kapacitása többnyire 3500mAh. Az ennél nagyobb kapacitással bíró modellek már nem zsebbarát kivitelezésben készülnek, de akár egy laptop feltöltését is lehetővé teszik, vagy egy átlagos mobiltelefont tízszer képesek maximálisan feltölteni. 

Fontos, hogy mindig az eszközünk akkumulátorkapacitásánál nagyobb powerbank legyen nálunk, hiszen a töltés minősége függ a powerbank aktuális állapotától, a külső hőmérséklettől és a páratartalomtól is. 

Nem utolsósorban számoljunk még a powerbank amortizációjával is. Egy vadonatúj powerbank reális kapacitása nyilván közelebb áll a gyári adatokhoz, mint azé, amit már évek óta használunk.

Bemeneti és kimeneti portok

A powerbank, azaz külső akkumulátor portjának (vagy portjainak) típusa nem csak azt határozza meg, hogy kompatibilis-e a feltölteni kívánt eszközökkel, hanem a töltési sebességet is. A legtöbb külső akkumulátornak legalább egy szabványos USB-portja van a bemenethez és USB-A-portja a kimenethez. Mivel azonban több telefon, táblagép és laptop elfogadja az USB-C szabványt, az újabb tervezésű powerbank már USB-C porttal is rendelkezik az USB-A mellett.

Az USB-C teszi lehetővé a gyorsabb feltöltést, de néhány powerbank USB-C bemenettel rendelkezik, USB-C kimenettel viszont nem. Az egyportos változatok 1A töltéssel rendelkeznek, a kétportos változatok közül az egyik port azonban 2A, tehát nagyobb energiaigényű akkumulátorok feltöltésére is alkalmas. 

Feszültség

A töltésre használt powerbank kimeneti feszültsége nem lehet alacsonyabb, mint a feltöltendő eszközé. Ebben az esetben ugyanis pont a szándékunk ellenkezőjét érjük el: töltés helyett egyszerűen lemerítjük az akkut. Vásárlás előtt ellenőrizzük tehát a kimeneti feszültség voltban (V) megadott értékét. 

Nem minden powerbank igényel kábelt az eszköz töltéséhez. A vezeték nélküli powerbank asztali telefontartóként is szolgálja a kényelmünket.

Vezeték nélküli töltés

A powerbank kiválasztása előtt néhány további szempontot kell figyelembe venni. Az egyidejű töltés lehetővé teszi a külső akkumulátorhoz csatlakoztatott eszközök töltését, miközben maga az akkumulátor is töltődik. Ha a telefon és a powerbank is lemerül, ez egy nagyon hasznos szolgáltatás.

A vezeték nélküli töltés lehetővé teszi a kompatibilis eszközök kábel nélküli csatlakoztatását, egyszerűen azáltal, hogy azokat az akkumulátor tetejére helyezi. Itt a Qi az uralkodó szabvány, amelyet a kompatibilis Apple készülékekben és Samsung telefonokban találhatunk, és vannak olyan powerbankek, amelyek támogatják.

Akkumulátoros mobiltelefon védőtok

A különlegessége, hogy egy beépített akkumulátort is tartalmaz, napelemes kivitelezésben is megtalálható. Nagyon praktikus, ha gyakran elfelejtjük magunkkal vinni a pótakkumulátort, vagy a powerbankot. Egyesíti a telefontok védelmét a hordozható áramforrással. A hátránya, hogy gyakran alacsonyabb töltési képességgel bír, mint a dedikált powerbank, egyszóval, amolyan vészhelyzeti protokollként alkalmazhatjuk, ha tényleg semmi más nincs kéznél.

Védőtokra akkor is szükség van, ha nincs rajta napelem, vagy beépített akkumulátor, hiszen a mobilkommunikációs eszközök tesztparamétereinél jóval extrémebb körülmények is veszélyeztethetik a telefon, a tablet, az okosóra, vagy a digitális kamera épségét. A megsérült, összetört eszközön pedig a legszuperebb külső akkumulátor sem segít. 

Amellett tehát, hogy útközben is energiával látjuk el és a sérülések ellen is felvértezzük eszközeinket, a baleseti garancia szolgáltatás igénybevétele sem elhanyagolható, a kiterjesztett garancia pedig lehetővé teszi, hogy akár díjmentes szervizben részesüljön a készülék, ha a mindennapi, rendeltetésszerű használat közben ütközünk nem várt eseménybe.