Iskolakezdés – A digitális eszközök beszerzése 1. rész

/ augusztus 14, 2019/ Tanácsadás

Ma már az iskolaév kezdete előtt nemcsak a füzetek és egyéb iskolai eszközök beszerzését kell lebonyolítani, de annak is utána kell járni, hogy a gyerekek számára minden, az iskolai, illetve az otthoni tanuláshoz elengedhetetlen technikai eszközök is elérhetőek legyenek otthon is. Cikkünkben sorra vesszük, hogy melyek az iskolakezdés szempontjából szükséges digitális eszközök.

Az iskolakezdés ma már nemcsak a könyvek, füzetek, technika és rajzcsomag beszerzését rója a zsülőkre, hanem a tanuláshoz elengedhetetlen digitális eszközökét is.

Iskolakezdés a router árnyékában

A digitális eszközök oktatásba való bevonása nagymértékben elősegítheti az ismeretszerzést. Arról nem beszélve, hogy egyes oktatóanyagokat kizárólag az iskola zárt rendszeréből tudnak elérni, letölteni a fiatalok. Általában a szülők régi laptopját kapják meg a gyerekek első gépként, de amikor már komolyabban kell venni a tanulást, új eszközt üdvözölhet az otthoni router. Ez pedig felvet egy nem is olyan apró problémát, mégpedig azt, hogy elfogja-e bírni a meglévő router a plusz terhelést?Az iskolakezdés előtt elegendő gyakorlást nyújt egy régi laptop, de a komolyabb munkához gyorsabb gépre van szükség.

A helyes lépés, különösen, ha nem akarjuk, hogy rendkívüli módon belassuljon a net, hogy beszerzünk egy jobb minőségű, nagyobb átviteli sebességet és lefedettséget biztosító útválasztót. 

Hordozható, vagy nem hordozható?

A laptop és a tablet hordozhatóságával nem tud vetekedni egy asztali gép, ugyanakkor, a mai napig a legstabilabb vezetékes internetkapcsolatot tudja biztosítani. Ráadásul hordozható, vezeték nélküli vetélytársaival ellentétben, bővíthető is. Ahogy nő a gyerek és nőnek az igényei – nem beszélve a pedagógusok újabb ötleteiről – úgy válhat a desktop konfigurációja is egyre összetettebbé.

Ha ezt a cikket pár évvel ezelőtt írtuk volna, akkor egyértelműen a tablet mellett érveltünk volna, hiszen könnyű, kicsi és hordozható, azaz nem ró plusz terhet a gyerekre, ha be kell vinni az iskolába. Mára azonban már olyan speciális, ultravékony laptopok is a piacra kerültek, melyek egy mozdulattal nagykijelzős tabletté alakíthatók. Ezzel a módszerrel úgymond kettő az egyben digitális eszközként funkcionálnak és évekig megállják a helyüket.

Ettől függetlenül, nyilván egy tablet jobban kedvez a pénztárcának, mint egy hiper high-tech laptop és ha a kezünket a szívünkre tesszük, bátrabban engedjük el a gyereket a suliba egy viszonylag könnyebben pótolható tablettel.

Kiegészítők az iskolakezdés fényében

Tablet tok és tartó

A füzeteket és könyveket anno csomagolópapírba csomagoltuk, hogy óvjuk őket, de mostanában pedig a masszív és biztonságot nyújtó, ütésálló tokok lettek a szülők legjobb barátai. A tablet számára védelmet nyújt, a szülők számára pedig megnyugvást.

Az ütésálló, karcálló, vízálló és egyéb tokok, tartók mellett a gépek hosszú távú biztonságáról is gondoskodni kell, hiszen még rendeltetésszerű használat mellett is adódhatnak problémák, melyek jellemzően a gyártói garancia lejárta után kopognak az ajtón. Azonban a kiterjesztett garancia megkötésével díjmentes szerviz lehetőséghez is juthatunk.

Monitor

Mivel feltehetően minimum napi 2-3 órát fog a gyerek a gép előtt ülni, olyan monitorra van szüksége, ami egyrészt kíméli a szemét, másrészt elég nagy ahhoz, hogy hatékonyan tudjon rajta dolgozni.

Fontos, hogy a gyermek otthon is olyan méretű kijelző dolgozzon, ami megkönnyíti és hatékonybbá teszi a házi feladatok elvégzését és kíméli a szemét is egyben.

Laptop pad

Nemcsak a laptop megfelelő szellőzését biztosítja, de a gyerek számára is kényelmesebb, ha szemmagasságba állíthatja a laptopot. Az összecsukható, kis mérete miatt az íróasztalra helyezhető, ventilátorokkal és beépített egérpaddal rendelkező laptop állvány segítségével sokkal kényelmesebben dolgozhatnak a gyerekek a feladataikon.

Az iskolakezdés nem indulhat megfelelő billentyűzet nélkül

Az iskolakezdés ha nem is létfontosságú, de komoly döntések elé állítja a szülőket, például, ami a billentyűzetet illeti.

Az ergonómikusan kialakított billentyűzet kedvez a csuklónak és a kéz természetes tartását támogatja. A beépített világítással rendelkező billentyűzet vonzó a gyerekek szemében, ahogy egyébként a mechanikus billentyűzet is, hiszen a retro, nagygombos keyboard manapság újra trendi. Egyszerűen szeretik, ahogy kopog.

Mindenképpen magyar kiosztású billentyűzetet szerezzünk be számukra, amin van különálló NumLock. A vezeték nélküli, beépített akkumulátorral rendelkező billentyűzet nem köti a gyereket az íróasztalhoz, így kényelmesebben dolgozhat vele.Amikor elérkezik az ideje annak, hogy az iskolakezdés szempontjait is alapul véve frissítsük az otthoni digitális eszköztárat, magyar kiosztású billentyűzetet szerezzünk be a számára.

Egér

Akár vezeték nélküli, akár vezetékes egeret veszünk a gyereknek, a legfontosabb szempont nem az egér beépített funkcióinak gazdagsága, hanem a mérete. A pont tenyérbe simuló, laza és kényelmes kéztartást engedő egér kényelmes, így nem fárad el pár óra után a kéz és nem erőlteti az érzékeny ízületeket.

Az egérnek nem kell feltétlenül high-teh kütyünek lennie, de fontos, hogy olyan modellt válasszunk, ami kényelmes a gyermek számára.

A beépített funkciók akkor válnak fontossá, ha a gyermek az egyszerű, mindennapi tevékenységeken – kutatómunka, leckeírás – kívül másra is használja a számítógépét, például olyan kreatív tevékenységet, végez, mint a számítógépes grafika. A beépített funkciók gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a munkáját, hiszen közvetlenül az egérről vezérelhet olyan parancsokat, melyekhez egyébként a billentyűzetet kellene használnia.

Egérpad

Fontos, hogy az egérpad jól tapadjon a felülethez és a teljes mozgási tartományt lefedje. Nincs annál dühítőbb, amikor az egérpad szélében megakad az egér. Vagy ami még rosszabb, az egész konstrukció együtt mozog az egérrel.

Csuklótámasz

Sajnos az ergonómikus, beépített csuklótámasszal rendelkező egérpadok nem elég nagyok, legalábbis a gyerekek igényeihez képest. Egy szilikongél csuklótámasszal ez a probléma is orvosolható.

Az iskolakezdés adathordozó partnere: a pendrive

Érdemes stabil és praktikus méretű pendriveot venni a gyereknek, minimum 8-16 GB kapacitással. Mivel alapvetően gyerekekről van szó, számukra fontos a pendrive esztétikája is; számtalan egyedi formájú, vicces, cuki, vagy éppen trendi dizájn érhető el a piacon.

Külső merevlemez

A gyerek életkorától függően szükség lehet egy külső merevlemezre is. Egy kisiskolás még csak ismerkedik a lehetőségeivel. Egy gimnazista, vagy egyetemista számára létszükséglet az elérhető médiatár, már csak az audiovizuális prezentációk biztonsági mentése okán is. Mivel a külső meghajtók meghaladják egy átlagos laptop kapacitását, egy 2,5 hüvelykes, 500 GB – 1 TB kapacitással bíró külső merevlemez már praktikus eszköz.

Nyomtató

Nemcsak a gyerek számára lehet fontos, hogy az otthoni digitális kiegészítőinket nyomtatóval bővítsük. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha multifunkciós példány mellett döntünk, ami szkennelési lehetőséget is biztosít. 

Iskolakezdés és a speciális egérpadok

Powerpad

A vezeték nélküli töltő és egérpad funkciót is ellátó Powerpad USB kábellel csatlakozik a számítógéphez, és bármilyen Qi szabványnak megfelelő eszközzel kompatibilis. A kihúzható támasznak köszönhetően asztali tartóként is szolgál.

Magic Trackpad

A hordozható Apple eszközök számára tervezett gesztusvezérlő asztali gépekhez fejlesztett változata. Nincs szükség egérre, a trackpaden keresztül a kéz ujjaival vezérelhető a számítógép kezelőfelülete.

Cikkünk következő részében pedig az iskolakezdéshez szükséges szoftverekről lesz szó.