Iskolakezdés és a digitális eszközök beszerzése II.

/ augusztus 28, 2019/ Tanácsadás

Cikkünk első részében az iskolakezdéshez szükséges hardverekről esett szó, azaz magukról a gépekről, valamint a bemeneti és kimeneti perifériákról. Ezúttal a digitális eszközök nem fizikai elemeit vesszük számba, vagyis annak járunk utána, hogy milyen programokat igényel az iskolakezdés.

Az iskolakezdés előtt a tanuláshoz és otthoni munkához szükséges programok telepítése is a szülők feladatai közé tartoznak.

Az iskolakezdés szempontjából is fontos szoftverek

Önmagában egy gép nem sokat ér a szükséges szoftverek nélkül. Bár valószínűleg a gyerekek jobban képben vannak, hogy milyen programok kellenek a gépre, mégsem biztos, hogy jó megoldás egyedül hagyni őket a telepítéssel. A szülői felügyeleti eszközöket például egészen biztosan ki fogják hagyni. Mi azonban ne tegyük, hiszen a neten nemcsak jószándékú emberek fordulnak meg. A fiatalok fékezhetetlen fantáziája pedig előbb-utóbb utat talál ezekre a helyekre, akár szándékosan, akár véletlen.

Milyen programokat telepítsünk a gépre?

Első lépésként azokat, amiket az iskolában is használnak, hogy otthon is tudja gyakorolni a tanultakat.

Az operációs rendszer

Az, hogy ki milyen operációs rendszert kedvel, egyéni beállítottság kérdése. Van, aki a Linuxra esküszik, és van, aki a Windowsra. Az, hogy melyiket telepítjük a gyerek gépére, leginkább attól függ, hogy az iskolában mit használnak. A gyerek számára tesszük kényelmesebbé és egyszerűbbé az iskolai életet, ha összhangba hozzuk a tablet, a desktop, és a laptop operációs rendszereit, lehetőség szerint még az iskolakezdés előtt. Függetlenül attól, hogy mi magunk melyik rendszert preferáljuk, adjuk meg a lehetőséget a gyereknek arra, hogy ő döntse el, számára melyik a szimpatikusabb és könnyebben kezelhető operációs rendszer. A szülői felügyeletet viszont már mi állítsuk be, mégpedig úgy, hogy a gyerek ne tudja azt módosítani.

Iskolakezdés és a kompatibilis office-csomag kiválasztása

A legcélszerűbb olyan ingyenes, nyílt forráskódú irodai programcsomagot választani, mint például a LibreOffice, ami Windows, Mac és Linux oprendszereken is futtatható és hat alkalmazásból áll:

  • Writer (szövegszerkesztő),
  • Calc (táblázatkezelő), 
  • Impress (bemutatókészítő), 
  • Draw (rajzoló), 
  • Math (képletszerkesztő),
  • Base (adatbázis-kezelő).

Előnye, hogy .pdf fájlokat is meg tudunk nyitni, illetve kezelhetjük és szerkeszthetjük a Draw alkalmazással.

Az otthoni gépekre is telepítsük azokat a szoftvereket, amiket a gyermek az iskolában is használni fog, lehetőleg még az iskolakezdés előtt.

Fájlkezelő

Az alapértelmezett fájlkezelő nem hozza közelebb a gyereket azoknak a programoknak a kezeléséhez, amiket később az egyetemen, majd felnőtt életében a munkájához fog használni. Egy komplexebb, de nem túl bonyolult feladatkezelő telepítésével megkönnyíthetjük számára a komolyabb fájlkezelési ismeretek elsajátítását. Az egyik legismertebb fájlkezelő a Total Commander, ugyanakkor a gyerek számára alkalmasabb az egyszerűbb vezérlésű Saladin, amely nyíltforrású, ingyenesen elérhető, kétpaneles fájlkezelő.

Képszerkesztő

Itt sem kell feltétlenül a pénztárca mélyére nyúlni. Az ingyenes verziók éppen elegendőek az iskolakezdés megugrásához és a gyerekek digitális készségeinek fejlesztéséhez. A tabletre, mobiltelefonra letölthető színező, képkeretező és kezdetleges szerkesztő applikációkon túl, nyilván a gyerek képességétől és érdeklődésétől függően telepítsünk komolyabb képszerkesztő programot a gépre. 

Ez lehet például:

  • GIMP
  • Canva
  • Paint.net
  • PhotoScape

Böngésző

A két legismertebb böngésző, a Mozilla Firefox és a Google Chrome tudhatja magáénak a legnagyobb rajongótábort. A Chrome annyival előnyösebb, hogy a Gmail rendszeréből számtalan egyéb funkció is elérhető. (Az iskolai feladatok, például a kooperatív projektek szempontjából a Drive felhőszolgáltatás a legfontosabb, melynek használata egyszerű, a fájlok megosztása csupán pár kattintás.)

Az iskolakezdés előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen böngészőt engedünk a gyermekünk gépére.

Ami pedig a bővítményeket és beépülő modulokat illeti, emiatt is célszerűbb a Chrome, mert sok esetben a modulok nem kompatibilisek más böngészőkkel, vagy korlátozott lehetőséget nyújtanak a modul használatára.

Természetesen Firefox alól is elérhetőek a Gmailhez csatolt egyéb funkciók. Telepíthetünk másféle böngészőt is, például Operát, vagy Safarit, de vegyük figyelembe azt, hogy a gyerek az iskolában nagy valószínűséggel Chrome-t vagy Firefoxot fog használni.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk adatai és keresési előzményei titokban maradjanak, használjuk a DuckDuckGo keresőt az otthoni gépen.

Keresőmotor

A legelterjedtebb kereső kétségkívül a Google, a legtöbb magyar nyelvű találatot itt érheti el a gyerek. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a gyermekünk személyes adatairól és felhasználói szokásairól egyáltalán ne gyűjtsön adatokat a kereső, akkor a DuckDuckGo a javasolt megoldás, ami ráadásul növekvő szimpátiának örvend a fiatalkorú felhasználók körében. Se kéretlen reklám, se célzott hirdetések, a kacsás keresővel a gyermek privátszférája sokkal nagyobb biztonságban lehet.

Online elérhetőség

Míg a szülők számára természetes a Facebook Messenger és a Skype, addig az ifjabb generáció előszeretettel használja a Discord elnevezésű rendszert. Ez eredetileg gamerek számára fejlesztett, böngészőből is elérhető, valamint ingyen letölthető kliens, mely nemcsak chatelést, hanem a Skypehoz hasonlóan élő, zártláncú videóhívásokat is lehetővé tesz, valamint fájlmegosztást.

Fájltömörítő

A WinRAR még mindig az egyik legegyszerűbb és legjobb tömörítő. Pillanatok alatt tömörít, vagy éppen kicsomagolja a kívánt fájlokat, számos formátumot képes kezelni, akár titkosítani, ráadásul a vírusellenőrzést is elvégzi. Mivel a program rendszeresen kap frissítéseket, Microsoft Windows, Android, a Mac OS X, a Linux különböző verzióin is hibátlanul használható.

Az iskolakezdés digitális eszközeinek védelme

Vírusirtó

A vírusirtót célszerű annak fényében kiválasztani, hogy az otthoni hálózathoz milyen szolgáltatótól rendeltük a csomagot, így a médiaszervert, a webkamerát, az okoshűtőt és a gyerek gépét is ugyanannak a központi védelemnek rendelhetjük alá.

Tetszés szerint bővíthető a telepíteni kívánt szoftverek száma, attól függően, hogy milyen eszközöket használ a gyerek. Ha tegyük fel, hogy a cikkünk első részében már említett egér a komolyabb, öt gombnál többel és/vagy billenthető kerékkel rendelkező konstrukció, akkor érdemes telepíteni a Logitech oldaláról a SetPoint szoftvert, amivel testreszabható az egér összes funkciója. 

Választhatunk tetszés és igény szerint multimédialejátszót, sőt, audió és/vagy videószerkesztőt, ha arra van szükség. A lényeg, hogy vonjuk be a gyereket is a szoftverek kiválasztásába, és a telepítésbe, hogy ne érezze úgy, a feje felett döntöttük el, hogy mi a jó neki. 

Végül, de nem utolsó sorban azt is beszéljük meg a gyerekkel, hogy a számítógépe, tablete, laptopja és minden perifériája gondoskodást, rendszeres karbantartást igényel, ami az ő dolga. Mi a magunk részéről annyival járulunk még hozzá, hogy megkötjük ezekre az eszközökre a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szolgáltatást annak érdekében hogy ő minél tovább használhassa. Az sem árt, ha tudatában van annak, hogy a digitális eszközök biztonsága nemcsak fizikai és szoftveres biztonságot jelenti, de a felhasználó körültekintő és gondos figyelmét is.