UFO a konyhában, avagy a fagyasztószekrények rendszerezése I. rész

/ szeptember 10, 2019/ Tanácsadás

Sajnos az UFO-jelenség –  Azonosítatlan Fagyasztott Tárgyak – nagyon jellemző a hazai háztartásokra. Ebben a cikkben néhány egyszerű és logikus lépéssel igyekszünk segíteni a fagyasztószekrények tartalmának rendszerezését.
A fagyasztószekrények rendszerezésével megszüntethetjük a káoszt, és egyúttalgazdaságosabb és egészségesebb életvitelt alakíthatunk ki.

A fagyasztószekrények ufótlanítása

Most, hogy elérkezett az ősz, érdemes átnézni a fagyasztó tartalmát és megszabadulni a különböző valamikor már kibontott mirelit zöldséges zacskóktól és húspogácsás dobozoktól, illetve a fagyasztásra elcsomagolt maradékoktól.

A fagyasztószekrények átszervezése nem túl bonyolult feladat, ha a következő lépéseket betartjuk:

 • szakaszos ürítés,
 • az élelmiszerek azonosítása,
 • a bontott termékek tömörítése,
 • hasonló elemek csoportosítása,
 • a tárolási lehetőségek (tárolódobozok/konténerek/zacskók) felmérése,
 • címkézés.

Amikor nekiállunk a fagyasztószekrények rendszerezésének, ahelyett, hogy az egészet egyszerre kipakolnánk, sokkal egyszerűbb, ha szakaszos végezzük a kiürítést.

A fagyasztószekrények szakaszos ürítése

Amikor eljön a takarítás/rendszerezés ideje, azt általában olyan időszakra tartogatjuk, amikor már leürült a fagyasztó, és esedékes a karbantartás ideje. Aztán rendszerint hozzá sem nyúlunk a következő évig. Csak töltjük, töltjük, hiszen az akciók kihagyhatatlanok, aztán ott találjuk magunkat szemben a problémával: mindent ellepnek a vajas és fagyis dobozok.

Mégis hogyan tudjuk úgy rendszerezni a fagyasztót, hogy közben nem olvad ki minden?

 • A megoldás, a szakaszos rendszerezés: 
  • Osszuk fel szegmensekre a fagyasztószekrényt, például alsó és felső szakaszra, illetve – ha van – ajtóelemekre, külön-külön pakoljuk ki ezeket, majd mérjük fel a teendőinket. 
  • Ha szegmensenként haladunk a rendszerezéssel, nem veszélyeztetjük az összes élelmiszer épségét.

Azonosítsuk a tárolt élelmiszereket

Ritka, hogy valaki pontosan tudja hány bontott zöldborsós zacskó, vagy halrudacskás doboz pihen a fagyasztószekrénye alján. Ahogy azt sem, hogy ezek mióta állnak a fagyasztóban. Bármennyire is szeretnénk, a fagyasztószekrények nem időkapszulák, mégis számos tévhit terjed az élelmiszerek fagyasztását illetően.

Az UFO-jelenség felszámolásához az első és legegyszerűbb, ha minden nosztalgia nélkül megszabadulunk a lejárt szavatosságú termékektől, illetve elbúcsúzunk az alkalmatlan tárolóktól is.

A bontott termékek tömörítése

A rendszerezés során ellenőrizzük a gyári csomagolásokon a lejárat idejét, és tegyük őket egymás mellé egy praktikus, zárható tárolódobozba, tartalom és lejárati idő szerint, felcímkézve. A bontott termékeket egy helyre tegyük vissza, és ha a többi szegmensben is találunk további bontott termékeket, akkor azok is kerüljenek ide.

Csoportosítsuk az azonos termékeket

Hogy ne kelljen idejekorán megismételni a rendrakást, csakhogy előássuk az ebédhez szükséges összetevőket, célszerű elemenként csoportosítani az élelmiszereket. A fagyasztószekrények rekeszei/polcai eleve adják a lehetőséget, éljünk hát vele.

 • Külön rekeszbe/polcra kerüljenek a zöldségek, gyümölcsök, mégpedig fajtánként, külön a húsok, szintén fajtánként, és ugyanígy külön a kész, vagy részben készételek.
 • A maradékoknak is tartsunk fent egy külön részt.
 • Mindez nemcsak a rendet és az esztétikumot szolgálja, de ha mindennek megvan a maga helye, akkor egyetlen pillantással felmérhető, hogy mire van szükség – ezzel megelőzhetünk egy újabb impulzusvásárlást -, és hogy eljött-e az újabb szelektálás ideje.
 • Célszerű egy rendszerező táblázatot vezetni, akár analóg módszerrel – ehhez egy letölthető/nyomtatható verziót hoztunk -, akár digitálisan.
 • Ez utóbbit fapados módszerrel vezethetjük egy excel táblázatban, vagy virtuálisan egy mobilapplikáció segítségével.
 • Csupán elő kell hívni az okostelefonon az alkalmazást, és máris láthatjuk, hogy mi van otthon és mit kell vásárolni.
 • Ha pedig okoshűtővel/okosfagyasztóval rendelkezünk, távoli eléréssel beléphetünk a fagyasztóba és/vagy maga a fagyasztó „szól”, ha kifogytunk valamiből.

A fagyasztószekrények helykihasználása tárolódobozok és zacskók segítségével sokkal praktikusabb.

Bárhogy legyen is, a lényeg: ha van rendszer, pénzt, energiát és időt spórolunk meg. A fagyasztószekrények rendszerezése a rendeltetésszerű használatot, és ezáltal a maximális élettartamot támogatja. Ha tényleg gondoskodó gazdái vagyunk a fagyasztónknak, akkor már a vásárláskor, de legkésőbb a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal kiterjesztett garancia szolgáltatást kötünk rá. Az ördög nem alszik, ellenben a részletekben rejlik, bármikor szembe kerülhetünk egy vis majorral, még a legkörültekintőbb használat mellett is.

A fagyasztótér teljes kihasználása

A teli fagyasztó boldog fagyasztó, mégis, hazánkban a tároláshoz leggyakrabban – a gyári csomagoláson kívül – az uzsonnás zacskót használjuk, ami egyrészt nem praktikus, másrészt nem egészséges, és a legkevésbé sem alkalmas a fagyasztótér kihasználására. Felejtsük el a vajasdobozokat is, és nem csak azért, mert nem mutatnak jól. Egyiket sem arra tervezték, hogy helyt álljanak a fagyasztóban. Sem az anyagösszetételük, sem az anyagszerkezetük, minőségük nem alkalmas a fagyasztásra.

Számtalan praktikus, légmentesen zárható, fagyasztásra alkalmas doboz, sőt visszazárható és újrafelhasználható fagyasztózacskó található a piacon, még vákuumcsomagolásra alkalmas változatban is. 

 • Ezeket kifejezetten arra tervezték, hogy a későbbi felhasználáshoz előkészített, vagy maradék ételeket tároljuk bennük. 
 • Átlátszóak – ami eleve megkönnyíti az alapanyagok és ételek azonosítását -, és címkézhetők, könnyen tisztántarthatóak, a dobozok akár mosogatógépbe is berakhatók. 
 • A tárolódobozok és fagyasztózacskók különböző méretben kaphatók, így nem okoz gondot az előre felszeletelt/kockázott hús, a gyümölcsök, zöldségek, kenyérszeletek, vagy a tojás praktikus, helytakarékos tárolása.

Az átlátható fagyasztószekrények titka – Egy címke mind felett

A címkézés kényes pont a fagyasztásban: vagy egyáltalán nem címkézünk, vagy követhetetlenül hemzsegnek a címkék. A címkézés persze fontos és hasznos eleme a fagyasztásnak, hiszen azonosíthatóvá válik a dobozok és zacskók tartalma, időpont szerint is. Ember legyen a talpán, aki minden egyes borsószemről pontosan tudja, hogy mikor került a fagyasztóba.

A címkézés alapszabálya: nemcsak a tárolt élelmiszer típusát és a fagyasztás hónapját, de az évét is tüntessük fel, és csak egy címke legyen használatban a dobozon/zacskón.

Cikkünk következő részét a kisebb családoknak, valamint az egyedülállóknak szenteljük.