UFO a konyhában, avagy a fagyasztószekrények rendszerezése I. rész
Sajnos az UFO-jelenség – Azonosítatlan Fagyasztott Tárgyak – nagyon jellemző a hazai háztartásokra. Ebben a cikkben néhány egyszerű és logikus lépéssel igyekszünk segíteni a fagyasztószekrények tartalmának rendszerezését.
A fagyasztószekrények ufótlanítása
Most, hogy elérkezett az ősz, érdemes átnézni a fagyasztó tartalmát és megszabadulni a különböző valamikor már kibontott mirelit zöldséges zacskóktól és húspogácsás dobozoktól, illetve a fagyasztásra elcsomagolt maradékoktól.
A fagyasztószekrények átszervezése nem túl bonyolult feladat, ha a következő lépéseket betartjuk:
- szakaszos ürítés,
- az élelmiszerek azonosítása,
- a bontott termékek tömörítése,
- hasonló elemek csoportosítása,
- a tárolási lehetőségek (tárolódobozok/konténerek/zacskók) felmérése,
- címkézés.
A fagyasztószekrények szakaszos ürítése
Amikor eljön a takarítás/rendszerezés ideje, azt általában olyan időszakra tartogatjuk, amikor már leürült a fagyasztó, és esedékes a karbantartás ideje. Aztán rendszerint hozzá sem nyúlunk a következő évig. Csak töltjük, töltjük, hiszen az akciók kihagyhatatlanok, aztán ott találjuk magunkat szemben a problémával: mindent ellepnek a vajas és fagyis dobozok.
Mégis hogyan tudjuk úgy rendszerezni a fagyasztót, hogy közben nem olvad ki minden?
- A megoldás, a szakaszos rendszerezés:
- Osszuk fel szegmensekre a fagyasztószekrényt, például alsó és felső szakaszra, illetve – ha van – ajtóelemekre, külön-külön pakoljuk ki ezeket, majd mérjük fel a teendőinket.
- Ha szegmensenként haladunk a rendszerezéssel, nem veszélyeztetjük az összes élelmiszer épségét.
Azonosítsuk a tárolt élelmiszereket
Ritka, hogy valaki pontosan tudja hány bontott zöldborsós zacskó, vagy halrudacskás doboz pihen a fagyasztószekrénye alján. Ahogy azt sem, hogy ezek mióta állnak a fagyasztóban. Bármennyire is szeretnénk, a fagyasztószekrények nem időkapszulák, mégis számos tévhit terjed az élelmiszerek fagyasztását illetően.
Az UFO-jelenség felszámolásához az első és legegyszerűbb, ha minden nosztalgia nélkül megszabadulunk a lejárt szavatosságú termékektől, illetve elbúcsúzunk az alkalmatlan tárolóktól is.
A bontott termékek tömörítése
A rendszerezés során ellenőrizzük a gyári csomagolásokon a lejárat idejét, és tegyük őket egymás mellé egy praktikus, zárható tárolódobozba, tartalom és lejárati idő szerint, felcímkézve. A bontott termékeket egy helyre tegyük vissza, és ha a többi szegmensben is találunk további bontott termékeket, akkor azok is kerüljenek ide.
Csoportosítsuk az azonos termékeket
Hogy ne kelljen idejekorán megismételni a rendrakást, csakhogy előássuk az ebédhez szükséges összetevőket, célszerű elemenként csoportosítani az élelmiszereket. A fagyasztószekrények rekeszei/polcai eleve adják a lehetőséget, éljünk hát vele.
- Külön rekeszbe/polcra kerüljenek a zöldségek, gyümölcsök, mégpedig fajtánként, külön a húsok, szintén fajtánként, és ugyanígy külön a kész, vagy részben készételek.
- A maradékoknak is tartsunk fent egy külön részt.
- Mindez nemcsak a rendet és az esztétikumot szolgálja, de ha mindennek megvan a maga helye, akkor egyetlen pillantással felmérhető, hogy mire van szükség – ezzel megelőzhetünk egy újabb impulzusvásárlást -, és hogy eljött-e az újabb szelektálás ideje.
- Célszerű egy rendszerező táblázatot vezetni, akár analóg módszerrel – ehhez egy letölthető/nyomtatható verziót hoztunk -, akár digitálisan.
- Ez utóbbit fapados módszerrel vezethetjük egy excel táblázatban, vagy virtuálisan egy mobilapplikáció segítségével.
- Csupán elő kell hívni az okostelefonon az alkalmazást, és máris láthatjuk, hogy mi van otthon és mit kell vásárolni.
- Ha pedig okoshűtővel/okosfagyasztóval rendelkezünk, távoli eléréssel beléphetünk a fagyasztóba és/vagy maga a fagyasztó „szól”, ha kifogytunk valamiből.
Bárhogy legyen is, a lényeg: ha van rendszer, pénzt, energiát és időt spórolunk meg. A fagyasztószekrények rendszerezése a rendeltetésszerű használatot, és ezáltal a maximális élettartamot támogatja. Ha tényleg gondoskodó gazdái vagyunk a fagyasztónknak, akkor már a vásárláskor, de legkésőbb a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal kiterjesztett garancia szolgáltatást kötünk rá. Az ördög nem alszik, ellenben a részletekben rejlik, bármikor szembe kerülhetünk egy vis majorral, még a legkörültekintőbb használat mellett is.
A fagyasztótér teljes kihasználása
A teli fagyasztó boldog fagyasztó, mégis, hazánkban a tároláshoz leggyakrabban – a gyári csomagoláson kívül – az uzsonnás zacskót használjuk, ami egyrészt nem praktikus, másrészt nem egészséges, és a legkevésbé sem alkalmas a fagyasztótér kihasználására. Felejtsük el a vajasdobozokat is, és nem csak azért, mert nem mutatnak jól. Egyiket sem arra tervezték, hogy helyt álljanak a fagyasztóban. Sem az anyagösszetételük, sem az anyagszerkezetük, minőségük nem alkalmas a fagyasztásra.
Számtalan praktikus, légmentesen zárható, fagyasztásra alkalmas doboz, sőt visszazárható és újrafelhasználható fagyasztózacskó található a piacon, még vákuumcsomagolásra alkalmas változatban is.
- Ezeket kifejezetten arra tervezték, hogy a későbbi felhasználáshoz előkészített, vagy maradék ételeket tároljuk bennük.
- Átlátszóak – ami eleve megkönnyíti az alapanyagok és ételek azonosítását -, és címkézhetők, könnyen tisztántarthatóak, a dobozok akár mosogatógépbe is berakhatók.
- A tárolódobozok és fagyasztózacskók különböző méretben kaphatók, így nem okoz gondot az előre felszeletelt/kockázott hús, a gyümölcsök, zöldségek, kenyérszeletek, vagy a tojás praktikus, helytakarékos tárolása.
Az átlátható fagyasztószekrények titka – Egy címke mind felett
A címkézés kényes pont a fagyasztásban: vagy egyáltalán nem címkézünk, vagy követhetetlenül hemzsegnek a címkék. A címkézés persze fontos és hasznos eleme a fagyasztásnak, hiszen azonosíthatóvá válik a dobozok és zacskók tartalma, időpont szerint is. Ember legyen a talpán, aki minden egyes borsószemről pontosan tudja, hogy mikor került a fagyasztóba.
A címkézés alapszabálya: nemcsak a tárolt élelmiszer típusát és a fagyasztás hónapját, de az évét is tüntessük fel, és csak egy címke legyen használatban a dobozon/zacskón.
Cikkünk következő részét a kisebb családoknak, valamint az egyedülállóknak szenteljük.