UFO a konyhában – a fagyasztószekrények rendszerezése II. rész

/ szeptember 12, 2019/ Tanácsadás

Ahogy arról már az előző cikkünkben írtunk, a konyhai UFO, azaz az Azonosítatlan Fagyasztott Tárgyak káosza előbb-utóbb minden háztartást utolér. A legtöbb tanácsadó oldal azonban a népesebb családok, főként a kisgyerekes családok problémáira összpontosít, pedig az egy és kétszemélyes háztartások is elég gyakran néznek szembe megoldandó kihívásokkal. Annak, aki korán reggel elindul a munkahelyére és este kilenckor még mindig dolgozik és/vagy úton van, ugyanolyan fontos a tiszta és rendezett környezet, mint egy tipegőktől, cseperedőktől népesebb családnak. Éppen ezért a fagyasztószekrények rendszerezéséről szóló cikkünk második részét most a kisebb családoknak, valamint az egyedülállóknak szenteljük.

Az egyszemélyes háztartások és kiscsaládok számára praktikus okokból sokkal fontosabb a fagyasztószekrények okos rendszerezése, mint a nagycsaládok számára.

Fagyasztószekrények a kisebb háztartásokban

Valószínűleg történelmi és szociológiai okokra is visszavezethető, hogy a szívünknek-lelkünknek is jólesik a teli kamrák és a zsúfolásig megrakott, hatalmas fagyasztószekrények látványa. Ugyanakkor egy kis háztartásban, az óriási fagyasztószekrénynek nincs túl sok értelme. Ahhoz képest, hogy mennyit tartózkodunk és étkezünk otthon, hogy egyáltalán mennyi élelmiszerre van szükségünk, azt az életvitelünk határozza meg. Sokan évekig is eléldegélnek fagyasztószekrény nélkül, pusztán a hűtőgép fagyasztóját használva.

Annak a legnehezebb átállni egy hely-, és energiatakarékos háztartás vezetésére, aki korábban megszokta, hogy bármi az ölébe pottyan a fagyasztóból, vagy a kamrapolcról. Ezek a nagyléptékű háztartások szinte bármit túlélnének az otthoni tartós és fagyasztott élelmiszerekkel. Ellenben ott, ahol csupán egy átlagos vagy kis méretű hűtőre, mélyhűtőre támaszkodhatunk, a korlátlan bőség idejét felváltja a takarékosság és a tervszerű bevásárlás.Az óriás hűtők jól helyt állnak egy nagycsaládban, de a kisebb háztartások számára egy nagyméretű fagyasztó leginkább az energiaforrások és nyersanyagok pocsékolása.

A bevásárlás origója: minek van hely a fagyasztóban?!

Mielőtt még vásárolni megyünk, pontosan tervezzük meg:

 • hogy mire van valóban szükségünk, és
 • csak annyit vegyünk belőle, amennyi a felhasználásig elfér a fagyasztóban.

Akinek kicsi fagyasztója van, az hamar megtanulja, hogy a hirtelen jött ötletek és az impulzusvásárlás nem fér össze a háztartásával. A különféle, böngészőalapú, és/vagy mobiltelefonra is letölthető bevásárlás-alkalmazások – mint, amilyen például az Out of Milk -, nemcsak a bevásárlásban támogatnak. A virtuális éléskamra funkcióját is betöltik, feltéve, ha lelkiismeretesen vezetjük a „raktárkészletet”. Cserébe viszont mindig pontosan fogjuk tudni, hogy mi az, ami van otthon és mit kell vennünk hazafelé a boltban. Ez nem csupán a vásárlások megtervezésében nagy segítség, de könnyebben dönthetjük el azt is, hogy mi legyen a vacsora.

Az apró fagyasztószekrények rendszerezése

Legyen szó a hűtőszekrény fagyasztóteréről, vagy egy picike, egyszemélyes háztartás fenntartásához elegendő fagyasztóról, a rendszerezés talán még szigorúbb elveket követel, mint ahogy arról cikkünk első részében írtunk. A kis alapterületű lakás még kisebb konyhájának esélye sincs egy normál méretű és kapacitású fagyasztószekrény befogadására. Sok esetben pusztán egy főzőfülkéről beszélhetünk, és a szerény méretű, fagyasztóteres hűtőszekrény is talán csak az előszobában kap helyet.Az egyszemélyes háztartásokban nincs lehetőség nagyméretű fagyasztószekrények elhelyezésére. A hűtő kisfagyasztójával kell okosan gazdálkodni.

Persze, nem minden egyedülálló él apró otthonban, de ebben az esetben éppen az egyedülállóság miatt felesleges óriási fagyasztóra fecsérelni az energiát. Nyilván mindenki a maga megfontolása alapján dönt, de a cél minden esetben ugyanaz: a felesleges kiadások minimalizálása mind energia, mind az alapanyagok tekintetében.

A kisméretű fagyasztószekrények helykihasználása

A kis fagyasztószekrények általában egyetlen térelválasztóval rendelkeznek, ezért okosan kell beosztani azt, hogy mit, hova, miben teszünk el. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ami nem ehető, annak nem jut hely egy picike fagyasztótérben, de ez azért nyilván túlzás. Amíg a nagy fagyasztótérben praktikus oka van a kisebb-nagyobb tárolódobozoknak, konténereknek, addig egy kisebb fagyasztóban, ahol minden négyzetcentiméter hasznosítható helyre szükség van, ezek feleslegesek. Íme néhány tipp a kicsi fagyasztószekrények maximális helykihasználásához.

Csomagolás/tárolás

 • Először is legyünk tisztában azzal, hogy mit és mennyi ideig lehet, illetve, mit nem lehet fagyasztani.
 • Tapasztaljuk ki, hogy melyik az a márka, aminek a csomagolása is praktikusan illeszthető a céljainkhoz, és ragaszkodjunk ehhez a márkához.
 • A spenótot, petrezselymet dobozos, vagy tömbös változatban is beszerezhetjük, ahogy a gesztenyepürét is, melyek így egymásra pakolva felismerhetően és helytakarékosan elférnek a fagyasztóban. 
 • Ugyanígy járhatunk el a halrudacskákkal és húspogácsákkal is, de a pizza is helytakarékosabban tárolható így.
 • Tartsuk a gyári csomagolásban a fagyasztott élelmiszereket akkor is, ha azok zacskósak.
 • Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ezek a zacskós zöldségek és gyümölcsök egyforma méretűek legyenek, ez segíteni fogja az elhelyezést is.
 • Ha friss, előkészített nyersanyagot szeretnénk lefagyasztani, az újra felhasználható fagyasztózacskók, főleg a vákuumozható fajták jó szolgálatot tesznek.
 • A jégkockatartó helyigényes, de a vízzel feltölthető jégkockakészítő-zacskók praktikusan hajtogathatók, ott is elférnek, ahol más már nem.

A kisméretű fagyasztószekrények legjobb barátai a fagyasztózacskók, amikben a felkockázott húst, gyümölcsöt, zöldségeket praktikusan és helytakarékosan lehet tárolni.

Csoportosítás

Hogy ne kelljen minden egyes zacskót átnézni a tartalmát illetően, célszerű az azonos alapanyagokat egymásra téve tárolni.

 • Borsó a borsóhoz, gyümölcs a gyümölcshöz, hús a húshoz.
 • Így mindig pontosan tudni fogjuk, hogy mit hol találunk és nem kell majd minden alkalommal az egész fagyasztót átnézni.
 • A biztonság kedvéért címkézzünk fel mindent, hogy ránézésre tudjuk, mit tartalmaznak a zacskók és dobozok.
 • Az igényeinknek megfelelő mennyiséggel elkerülhetjük, hogy  a fejünkre omoljon a fagyasztó tartalma, ha keresünk valamit.
 • A bontott zacskókat alaposan tekerjük össze, és csipeszeljük le.

Hogy mit nyerhetünk a fagyasztószekrények rendszerezésével?

Hogy mennyire frusztráló egy kaotikus és gazdaságtalan fagyasztóval együtt élni, arra gyakran csak akkor jövünk rá, amikor elvégeztük a rendszerezést. Az igények és lehetőségek összehangolásával kiegyensúlyozott, egészséges és gazdaságos életvitelt alakíthatunk ki. A megtakarított összeget pedig akár fordíthatjuk a fagyasztó kiterjesztett garanciájának megkötésére, amivel hosszú távon is bebiztosíthatjuk magunkat és hűséges segítőtársunkat, hogy az évekig szolgálhassa az egészségünket, a kényelmünket és a pénztárcánkat egyaránt.