Hosszabbítsuk meg a mosógép élettartamát

/ szeptember 23, 2019/ Karbantartás, Tanácsadás

Léteznek olyan háztartási gépek, amelyek a mindennapjaink szerves részévé váltak és amelyek nélkül ma már valósággal képtelenek vagyunk élni, hiszen nem csak nagy mennyiségű energiát és időt takarítanak meg nekünk, de rengeteg kellemetlenségtől is megóvnak bennünket. Ezt a csapatot erősíti többek között a mosógép is, aminek köszönhetően ma már csak csodálkozva nézzük a régi idők asszonyait, akik még kézzel mosták a család ruháit és a háztartás textíliáit. És ha már ilyen nagy segítséget jelent nekünk ez az eszköz, ami lássuk be nem is olcsó mulatság, érdemes vigyázni rá és mindent megtenni élettartama meghosszabbítása érdekében.
A mosógép vízkőtelenítése a rendszeres karbantartás része, mely maximalizálja a mosógép élettartamát.

Minden háziasszony rémálma: a vízkő

Magyarországon a víz ásványi anyag tartalma eltérő. Van ahol magasabb és akadnak olyan területek, ahol alacsonyabb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat.

 • Ahol a víz kemény, ott több bosszúságot okoz a vízkő, ami tulajdonképpen ezeknek az ásványi anyagoknak a lerakódása a felületeken.
 • A rendszeres takarítás alkalmával nagy gondot fordítunk a vízkő eltávolítására, ami a mai tisztítószerekkel rendkívül egyszerű, de sajnos vannak olyan területek, ahová egyszerűen nem jutunk el.
 • És persze ahol nem látjuk a vízkövet, ott nem feltétlenül fog eszünkbe jutni, hogy tegyünk ellene.

Ilyen rejtett terület például.

 • a mosógépünk belseje, ahonnan nem tudjuk ezt a makacs szennyeződést lesikálni, és idővel ez a lerakódás gépünk hatásfokát csökkenti, a későbbiekben pedig a meghibásodását is okozhatja.

Az észrevétlen ellenség

A már jól ismert vízkőlerakódások mellett, van egy másik anyag is ami kellemetlen eredményekhez vezet. Ez pedig nem más, mint az öblítő. Bár a textíliákat valóban puhává és illatossá varázsolja, azonban ha túl gyakran alkalmazzuk alacsony hőfokon, akkor ártunk vele a mosógépünknek, mivel konzisztenciája sűrűbbé válik, melynek következtében könnyebben letapadhat a felületeken. Mindez penészedéshez vezet és a ruhák is kellemetlen szagúvá válnak tőle. Többek között ezért is érdemes rendszeres időközönként beiktatni egy magasabb hőfokon történő mosást, mivel így a letapadt öblítő maradványok fellazulnak.

A mindennapi használat nem kíméli a mosógép élettartamát

A mindennapi használat során leginkább arra kell ügyelni, hogy a mosógép dobját csak a teherbírásának, kapacitásának függvényében pakoljuk meg.

Mosógépünk azért van, hogy mossunk benne, ám nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük! Fontos, hogy csak annyira pakoljuk meg, amivel könnyedén megbirkózik a gépünk, ugyanis ha rendszeresen túlterheljük, akkor előfordulhat, hogy meghibásodik, de akár a motorja is tönkre mehet. Használjuk tehát mindig, a gyártó által meghatározott mennyiségű mosnivalóval a mosógépünket!

Mit tehetünk a mosógép megóvása érdekében?

Ahhoz, hogy megőrizzük mosógépünk épségét és egyben fenntartsuk a hatékonyságát is, érdemes pár dologra odafigyelni, illetve megfogadni néhány tanácsot. A vízkő lerakodását a legjobb megelőzni.

 • Ehhez válasszunk megfelelő vízlágyítót vagy hívjuk segítségül az ecet nagyszerű vízkőoldó hatását és időnként mossuk át vele gépünket.
 • A magas hőfokon végzett mosás vagy tisztító mosás segíthet a kórokozók elpusztításában és a lerakódások eltüntetésében is, így használjuk bátran magasabb hőfokon is a mosógépünket.
 • Ezen kívül minden mosás után hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját és a mosószer adagoló fiókot is, hogy ki tudjon száradni és ne büdösödjön, esetleg penészedjen be.
 • Használhatsz mosás után a dobban páramegkötőt, de érdemes egy száraz törlőkendővel áttörölni mosás után a dobot és a gumit is.
 • Az adagoló tartályt is rendszeresen mossuk ki. 
 • Szükség esetén pedig használjunk a célnak megfelelő adalékokat, kiegészítőket.

A mosógép élettartamának védelmében rendszeresen végezzünk tisztítómosást, amit ruha nélkül mosógép tisztító folyadékot adagolva futtatunk le.

Adalékok

Ma már rengeteg különböző adalékot szerezhetünk be annak érdekében, hogy a ruháink és a mosógépünk is hosszan megőrizhesse eredeti minőségét. Ilyenek például a különböző vízlágyítók, melyeket a mosáshoz adagolva növelhetjük a mosószer hatékonyságát, megelőzhetjük a makacs vízkőlerakódásokat és hozzájárulhatunk ahhoz is, hogy ruháink puhák és sértetlenek maradjanak. Beszerezhetünk továbbá különböző típusú mosógéptisztító folyadékokat is, melyekkel időnként (például havonta egyszer, magas hőfokon) átmosva a gépet, eltávolíthatjuk a kellemetlen szagokat okozó szennyeződéseket és kórokozókat, valamint a már kialakult lerakódásokat.

Házi praktikák a mosógép védelmében

A vízkőlerakódások és a kellemetlen szagok forrásául szolgáló szennyeződések eltüntetésére számos házi praktika is segítségünkre lehet.

 • Ilyen például a korábban már említett ecetes tisztítómosás, melynek lényege, hogy:
  • 20%-os ecetet öntünk a mosószer adagolóba és magas hőfokon indítunk egy mosás.
  • A forró ecetes víz pedig eltávolítja a vízkövet és a különböző letapadt tisztítószer és öblítő maradványokat, valamint elpusztítja az esetlegesen megtelepedett kórokozókat is.
 • Makacsabb szennyeződések esetén használhatunk trisót is, amelyből néhány evőkanálnyit kell tenni a dobba.
 • Legalább fél évente tisztítsuk ki a mosógép szűrőjét.

A tisztító mosás nemcsak a mosógép élettartamát maximalizálja, de a kimosott ruhák is tisztábbak, illatosabbak lesznek tőle.

Készülj fel a kellemetlen meglepetésekre is!

Akárhogy is vigyázunk háztartási gépeinkre, bármikor történhet olyan baleset, vagy nem várt meghibásodás, amire a gyári garancia nem vonatkozik, illetve ennek lejárta után semmilyen kártérítésre vagy segítségre nem számíthatunk. Gondoskodjunk a kiterjesztett garanciáról, illetve baleseti garanciáról, hogy nyugodtan hátradőlhessünk egy esetleges probléma esetén is!