Tippcsokor az okostévé beállításainak kezeléséhez

/ október 4, 2019/ Okoseszközök, Tanácsadás, TV

Bár a 3D és az ívelt tévé körül hatalmas hype volt nemrégiben, annyira nem ágyazódott be a köztudatba. Nem is lett olyan népszerű a fogyasztók körében, mint ahogy azt a gyártók várták. Ami azonban kétségkívül fontos, sőt, egyre fontosabb funkciója a modern tévének, az a számítógépes hálózathoz történő csatlakozás lehetősége. Az okostévé csalóka, külsőre egy ultravékony tévének tűnik. Valójában azonban egy hatalmas kijelzővel rendelkező számítógép. Ebben a cikkben egy tippcsokor erejéig utánajárunk annak, hogy az okostévének álcázott számítógép beállításai hogyan támogatják a tévénézést.

Az okostévé alapértelmezett, gyári beállításait szükséges lehet a saját otthonunk és a saját tévénézési szokásainkhoz igazítani.

Miért van szükség az okostévé szoftverfrissítésére?

A telefonhoz vagy a számítógéphez hasonlóan az okostévé operációs rendszere is folyamatosan frissül, eközben:

 • kijavítja a hibákat,
 • optimalizálja a felhasználói felület elemeit, és
 • néha új funkciók elérését is lehetővé teszik ezek a frissítések.

Az okostévé önmagától is lefuttatja a frissítéseket éjszaka, stand by üzemmódban, ugyanakkor ha úgy gondoljuk, hogy a tévé túl lassan reagál, vagy a megszokottól eltérően „viselkedik”, elvégezhetjük manuálisan is a frissítést.

Az okostévé manuális frissítése

 • Használjuk az okostévé távirányítóját a beállítások eléréséhez, és 
 • a “Támogatás” vagy “Névjegy” alatt – a tévé típusától függően- kattintsuk a „Frissítés” opcióra. Ezután az okostévé letölti a szükséges frissítéseket az internetről, majd automatikusan telepíti is azokat.

Hogyan támogatja a tévézést a HDMI-kompatibilis perifériák szinkronizálása?

A HDMI-csatlakozás biztosítja, hogy a legjobb képet kapjuk a HD és 4K tévéktől, mégpedig egyetlen, audio és videojel hordozására egyaránt alkalmas kábellel. Miután az okostévét beállítottuk, a távirányítón a “Kezdőlap” vagy a “Smart” gomb megnyomásával jelenítsük meg a menüt. Itt az okostévé összes, gyárilag előre telepített alkalmazását látni fogjuk.

A távirányítóval az okostévé samrt funkciói és a telepített alkalmazások, valamint a médiaszerveren tárolt adatok is elérhetővé válnak.

Egy hálózatba kötött okostévé esetén a perifériaként működő eszközöket – például Chromcast, Blu-ray lejátszó, házimozirendszer, vagy játékkonzol, médiaszerver – is érdemes felvenni az alkalmazások közé. Ezáltal közvetlenül a kezdőképernyőről választhatjuk ki a használni kívánt eszközt, melynek a szinkronizálás után az okostévé lesz a kijelzője.

Természetesen a “Forrás” gomb megnyomásával továbbra is beléphetünk a telepített alkalmazások áttekintéséhez, és a navigációhoz. A szinkronizálás módja az adott okostévé operációs rendszerétől függően változik, de a közös pont mindegyik esetben a távirányító.

Hogyan lehet 4K minőségű videót, filmet nézni az okostévén?

Az okostévé képbeállításainak módosítására lesz szükség annak érdekében, hogy a legjobb vizuális élményt kapjuk. A tévé alapértelmezett beállításai azonban túl fényesek és élesek, hiszen a plázák és szupermarketek bemutatótermeire tervezték őket, ahol sokkal szebbnek, jobbnak látszódik általuk a tévé képminősége. Otthon azonban ezek a beállítások egyáltalán nem felelnek majd meg az igényeinknek.

Az okostévé képbeállításai

A beállítás eszköze szintén a távirányító “Beállítások”, vagy “Menü” gombja, ahonnan a “Kép” menübe lépve az összes beállítási opció elérhetővé válik. 

Tippcsokor az okostévé képbeállításához:

 • Érdemes lehet bekapcsolni például a szinkronizált játékkonzol „Játékmódját”, amely csökkenti a bemeneti késleltetést (esetenként a képminőség árán, ez az okostévé minőségétől függ).
 • Javasolt minden egyes csatlakoztatott eszközön elvégezni a kontraszt, a színek és egyéb alapvető beállítások hangolását.
 • Célszerű aktiválni az automatikus tompítás funkciót, ami méri az adott helyiség fénymennyiségét, és ennek megfelelően automatikusan beállítja a képernyő fényerejét.
 • Ha 4K HDR-televízióval rendelkezünk, akkor a tévékészülék automatikusan átvált HDR-módba, amikor az adott csatorna 4K HDR-tartalmat játszik le. Mivel ezeket a tévéket úgy tervezték, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák HDR videó lejátszásakor, a HDR szabványoknak való megfelelés érdekében a fényerő és a kontraszt minőségét maximalizálják.
 • Rendkívül gyakori az „öko” mód, ami manapság a legtöbb okostévé készülékben már beépített opció. Ugyanakkor befolyásolja a készülék fényerejét és változó teljesítményt okoz, ami nagyon zavaró lehet.
 • Néhány tv-készülék lehetővé teszi a képbeállítások beállítását HDR módban, míg mások nem – ez gyártótól függ.
 • A mozgáskiegyenlítés az egyik legellentmondásosabb funkció, hiszen a HD minőségű sportfelvételek esetében sokat tesz hozzá a vizuális élményhez, de a filmek és tévéműsorok esetében természetellenes mozgást eredményezhet a magasabb frissítési arány. Éppen ezért a dinamikus módot ne használjuk, ha filmet, vagy tévét akarunk nézni, helyette váltsunk a standard, vagy mozi üzemmódra, sokkal kiegyenlítettebb és szebb lesz a kép.

Bár a legtöbb tévé lehetővé teszi a kép színhőmérsékletének beállítását is a kék tónusú, „hideg” és a vörös tónusú „meleg” színtartományban, mégis érdemesebb nem belepiszkálni, hagyjuk inkább a „semleges” vagy „normál” állásban.

Miért érdemes szinkronizálni az okostévét az okostelefonnal?

Az okostévé és az okostelefon szinkronizálásával a telefonon keresztül elérhetővé válik számunkra a tévé beállításainak kezelése, valamint egyfajta távirányítóként fog funkcionálni.

A piacvezető okostévé márkák rendelkeznek saját, dedikált Android és iOS alkalmazásokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy okostelefonunkat intelligens távirányítóként használjuk. Ezeknek az alkalmazásoknak a minősége gyártónként eltérő, de általában hozzáférést biztosítanak a tévé főbb funkcióihoz. Az Google Play Store és az Apple App Store számos olyan alkalmazással szolgál, melyeknek köszönhetően távirányító nélkül, az okostelefonról vezérelhetjük az okostévét.

Miért szükséges utánajárni az okostévé biztonsági beállításainak?

Mivel egy okostévé IT-biztonsági kockázatot jelent, sajnálatos módon a rosszul, vagy sehogy sem levédett házi hálózat egyik legsebezhetőbb pontja az okostévé. Némi utánajárással és felkészüléssel azonban meg lehet akadályozni azt, hogy az illetéktelen behatolók az okostévén keresztül ellopják az adatainkat, vagy túszul ejtsék a tévénket.

És ha már szóba került a biztonság…

Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az újonnan vásárolt elektronikai eszközöket, így az okostévét is hazaszállítás után nem szabad azonnal beüzemelni. A saját dobozában, becsomagolva hagyni kell pár órát állni. Ez főleg az őszi-tél időszakban fontos, hiszen a párakicsapódás veszélyezteti az okostévé érzékeny elektronikáját, ha szállítás után azonnal áram alá helyezzük. 

A tévé körültekintő elhelyezést kíván, különös tekintettel a kábelek elhelyezésére és a készülék stabilitására.

Emellett a hálózatba kötött okostévé esetében nemcsak a tévé, de az összes többi periféria fizikai biztonságáról is gondoskodnunk kell. Ehhez érdemes nemcsak a kiterjesztett garancia, de a baleseti garancia szolgáltatást is igénybevenni, főleg, ha a kábelek elhelyezése még nem optimális.