A technológia hatása a fiatalokra

/ október 11, 2019/ Egyéb, Inspiráló, Tanácsadás

Nagy kérdés manapság, hogy mennyire legyen része gyermekeink életének a technológia és milyen formában. Az egyértelműnek tűnik, hogy 100 %-ban ezt nem igazán lehet és nem is érdemes kizárni. A világ az utóbbi 30 évben jelentős mértékben felgyorsult, így a technológia kizárásával olyan mértékű hátrányt szenvedhet el a gyermek a mindennapi életben, ami később nehezen leküzdhető lesz az iskolában vagy akár a munkahelyen is. Nem kell ecsetelni, hogy a számítógép vagy mondjuk a mobiltelefon használata a munkahelyeken ma már alapvető követelmény. Mindezek mellett egyre inkább haladunk az okos otthonok felé. Ez végképp megerősíti azt, hogy a technológiát nem szabad és nem is lehet kizárni a fiatalok életéből. E kérdéskör folyamatos vitákat generál és nincs általános igazság milyen hatással van a gyerekekre a technológia. Nyilván mindenki másképp véli, hogy mennyire kell korlátozni a technológiához való hozzáférést a gyermekeinél. Azonban lehet valaki a technológia mellett vagy ellene, néhány dolgot akkor is érdemes számításba venni, hogy megfelelően támogathassuk gyermekeinket.

A technológia fejlődése kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi a hétköznapjainkat, ugyanakkor számos veszélyt tartogat a fiatalok számára.

Adjunk iránymutatást a technológia használatához!

A különféle elérhető kütyük használatának számos veszélye van ugyan, de ennek kockázatát megfelelő iránymutatással mi szülők is befolyásolhatjuk. A legnagyobb sikert talán akkor érhetjük el, ha nem megtiltjuk ezek használatát, vagy az internetezést, hanem megtanítjuk a gyerekeknek a biztonságos használatot.

A kiváló szakember, Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta is úgy fogalmazott, hogy:

„Az ideális az lenne, ha a gyermekek mellett mindig lenne egy felnőtt, aki megmutatja az „offline kapcsolatok” valódi értékét, és nem hagyja, hogy az online tér túl nagy hangsúlyt kapjon az életükben.”

Az internet egyik legértékesebb jelensége az, hogy óriási távolságokat tud leküzdeni és elérhetővé tesz tőlünk messzebb élő személyeket. Ennél fogva olyan lehetőségeket kínál az emberek számára, mint a kapcsolattartás, az ügyintézés, a vásárlás, vagy az információgyűjtés. Ugyanakkor jóval zárkózottabbá is tehet, és a valódi kapcsolatok elvesztésének kockázatát is magában hordozza. Ez a hatás a fejlődő gyerekek számára sajnos egy nagyon is létező veszélyforrás, amit komolyan kell venni.

Használjuk hatékonyabban az „online” információt!

Régebben könyvtárba jártunk, újságot olvastunk, hogy megszerezzük a szükséges információkat, manapság azonban már szinte mindent megtalálunk az interneten. Az adatok online elérhetősége bizonyos esetekben pontosabb és használhatóbb is lehet, azonban nagy figyelmet kell fordítani a hitelességére is.

 • Számos felsőoktatási intézmény és kutatóintézet már összekapcsolódik a világhálón, ezzel is segítve, hogy az információáramlás felgyorsuljon.
 • Emellett számos könyvtár is belekezdett az információk digitalizálásába, ezzel is segítve a gyorsabb elérést az emberek számára.

Hiba lenne ezeket a lehetőségeket nem kihasználni és felismertetni a gyerekkel. Ez egy sokkal gyorsabb és hatékonyabb módja az adatok hozzáféréséhez, főleg ha szinte azonnal van szükség rá, mert kell  egy iskolai feladathoz.

A technológia nem minden. Arra is figylemet kell fordítani, hogy a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos szabad levegőn töltött idő és testmozgás is érdemi része maradjon a napjaiknak. Ha megoldható, keressünk olyan applikációkat, amiket kint a szabadban, mozgással összekapcsolva tudunk használni, együtt.

Itt is érdemes azonban törekedni arra, hogy szülői felügyelet mellett sajátítsa el az internet megfelelő használatát a gyermek, hiszen.

 • a hiteles adatok mellett rengeteg légből kapott és valótlan, vagy csak pontatlan információt is találhatunk,
 • amelyeket ráadásul tényként tesznek közzé

A technológia árnyoldalai – vigyázzunk, milyen tartalomhoz fér hozzá gyermekünk!

Érdemes bizonyos oldalak elérhetőségét letiltani, amelyeket nem akarjuk, hogy gyerekünk lásson. Erre vannak a szülők részére használható praktikus kiegészítők, melyek ingyenesen letölthetők a böngészőhöz.

 • A brOOzi és a Glubble for Families például a Firefox ingyenes kiegészítője, amivel az elérhető oldalakat lehet megszűrni.
 • Az első esetében egy listát adhatsz meg, amit a gyerek nézhet (ha más oldalt próbál megnyitni, akkor az még annak betöltődése előtt bezárja a böngészőt).
 • A másik kiegészítő esetében szűrőket állíthatsz be, ráadásul külön tudsz profilt létrehozni, így ha több gyereked van, akkor személyre szabhatod, hogy melyikük mit nézhet meg és mit nem.  

Mi szülők is figyeljünk arra, hogy mit és mikor veszünk gyermekeinknek!

Ugyan az internet az egyik legnagyobb hatású dolog, amivel a gyerek találkozik, azonban számos olyan eszköz létezik ma már, ami a szülők gyermekkorában még nem létezett, sőt szinte elképzelhetetlen volt, most viszont hatással van az ifjúság életére.

A technológia bevonása az oktatásba lehetőséget teremt a gyermekeknek arra, hogy a legfogékonyabb korban készülhessenek fel a majdnai felnőtt élet, a munka világában napi szinten használt eszközök és programok kezelésére.

Ilyen  például:

 • a mobiltelefon,
 • számítógép,
 • iPad,
 • és sorolhatnánk még számos egyéb tárgyat.

Nyilván az a cél, hogy a gyerek használja ezeket az eszközöket, mert megkönnyíti vele saját életét és számunkra is megnyugtató, ha szinte bárhol és bármikor el tudjuk érni telefonon, ha  épp nincs otthon. Gondoljuk viszont alaposan át, hogy mit és mikor veszünk meg gyermekünknek, illetve tanítsuk meg, hogy hogyan használja azokat az eszközöket hasznosan és biztonságosan.

A saját nyugalmunk érdekében is érdemes a drágább dolgokra kiterjesztett garancia szolgáltatást kötni. Így legalább nem kapunk azonnal szívrohamot és persze a veszteségünket is minimalizálhatjuk, ha esetleg a gyerek készüléke megsérül. Könnyebben vásároljuk meg számukra ezeket a drága holmikat, ha tudjuk, hogy ha el is romlik, lehetőségünk van a javíttatásra, vagy a gyors cserére, további extra költségek nélkül.