Android vs. iPhone – I.rész

/ október 16, 2019/ Mobiltelefon, Tanácsadás

Ha feltesszük a kérdés, hogy mi a legelterjedtebb mobilkommunikációs eszköz, a válasz egyértelműen: az okostelefon. De ha telefonvásárlás előtt megkérdezzük ismerőseinket, hogy melyik a jobb, az iPhone, vagy az Android, akkor hirtelen viharos vizeken találjuk magunkat, melyet a számtalan vélemény és ellenvélemény indulata korbácsolt fel az Android vs. iPhone versenyben. Tény, hogy mindkét okostelefon népes rajongótábort tudhat magának, de pusztán a személyes szimpátia nem lehet elegendő alap arra, hogy eldöntsük, az igényeinknek melyik okostelefon felel meg leginkább. Ezúttal az objektivitás jegyében vizsgáljuk a telefonokat, a technológia, a funkcionalitás és a praktikum szempontjait alapul véve.

Az Android vs. iPhone versenyben az Android a nagyobb és szélesebb kínálattal, az iPhone pedig a biztonsággal és a naprakész frissítésekkel viszi a pálmát.

Android vs. iPhone – alapok

Az operációs rendszer és minőség

Az Android operációs rendszert a Google fejlesztette ki, és számos piacvezető gyártó használja, mint például a Samsung, az LG, a Xiaomi, a Huawei, és a Motorola is. Emiatt az Android telefonok mérete, súlya, jellemzői és minősége nagyban különbözik.

Az iOS operációs rendszer az Apple saját fejlesztésű mobileszközein fut, azaz elérhető iPhone, iPad, iPod készülékeken. Kizárólag az Apple gyártja az iPhone készülékeket, így rendkívül szigorúan ellenőrizheti, hogy a szoftver és a hardver hogyan működnek együtt. Mivel a hardverrel párhuzamosan fejlesztik az operációs rendszert, az Apple-nek – szemben az Androiddal -, nem kell azon törnie a fejét, hogyan oldja meg, hogy az oprendszer a többtucat gyártó többszáz különböző eszközével kompatibilis legyen.

A prémium árkategóriájú  Android telefonok hardverminőség szempontjából általában éppen olyan jók, mint az iPhone készülékek, ám az olcsóbb, szélesebb körben elérhető Android opciók jobban ki vannak téve a problémáknak. Az iPhone telefonokon is lehetnek természetesen hardverproblémák, de általánosságban elmondható, hogy jobb minőségűek.

Lényegében mindkét operációs rendszer lehetővé teszi, hogy:

 • hívásokat kezdeményezzünk,
 • üzeneteket küldjünk,
 • fényképeket készítsünk,
 • alkalmazásokat futtassunk, akár párhuzamosan egyszerre többet is,
 • hogy filmeket nézzünk, zenét hallgassunk,
 • csevegjünk a barátainkkal.

Az Android vs. iPhone összehasonlításban a funkcióknak nincs akkora szerepe, hiszen lényegében mindkét platform ugyanazt tudja.

Ezen kívül, az okostelefon:

 • felolvassa a híreket, ami a látási nehézségekkel küzdők számára egyszerűbbé teszi az életet,
 • kezeli a naptárat, bevásárlólistát,
 • felcsatlakozik a netre,
 • hálózatba köthető más eszközökkel.

Az operációs rendszer frissítése – amiben az Android vs. iPhone összehasonlítást egyértelműen az utóbbi nyeri

Az Android nagy előnye a hardver szempontjából az, hogy hatalmas a merítése, tucatnyi gyártó többszáz modellje fut Androiddal, így a végfelhasználó számára a lehetőségek szinte kimeríthetetlenek. Az iOS ezzel szemben kizárólag az Apple készülékekkel kompatibilis. Ugyanakkor, ha az oprendszer frissítése számít, márpedig számít, akkor a különbséget kottázni lehet.

Az iOS 11 magában foglalja a 2013-ban kiadott iPhone 5S teljes támogatását is, illetve az iOS 11 települt a korábban kiadott iPhone modellek 66%-ra a kiadásától eltelt 6 héten belül.

Ezzel szemben az Android 8 – Oreo kódnévvel – a kiadása után 8 héttel még mindig csak a kompatibilis készülékek 0,2%-án futott, elődje, az Android 7 pedig egy év elteltével is csak az eszközök 18%-án.

Akkumulátor és tárolókapacitás

Az akkumulátor élettartama a korai iPhone modelleknél igencsak megnehezítette a felhasználók dolgát, hiszen naponta minimum egyszer fel kellett tölteni. Az új modellek már napokig bírják, bár ez nyilván a párhuzamosan futtatott, aktív alkalmazásoktól is függ.

Az Android esetében az alkalmazások futtatása mellett maguknak a készülékeknek a sokszínűsége az, ami miatt nem lehet egyértelműen meghatározni az akkumulátor élettartamát. A kijelző mérete, a funkciók, az alkalmazások, mind befolyásolják az energiafogyasztást, márpedig ezek minden egyes modellnél mások és mások.

Ami a csereakkumulátorok csatasorba állítását illeti, az Androidos telefonok egyértelműen kategóriagyőztesek, ahogy a tárolókapacitás bővítése esetében sem kérdéses, hogy melyik típus viszi el a pálmát. Az Apple eszközök esetében ugyanis a felhasználóknak nincs lehetőségük önállóan akkumulátort cserélni, memóriát bővíteni, ezt kizárólag szakember/szakszerviz bevonásával tehetik meg.

USB-kompatibilitás

Az Androidos telefonok USB-porttal rendelkező modellek és valljuk be szinte mindenhol USB kompatibilis eszközökkel találkozunk, gyakorlatilag bárhol elérhetőek akár töltés, akár adatátvitel a cél.

Az iPhone ezzel szemben az Apple saját fejlesztésű Lighning csatlakozóit használja, kizárólag kompatibilis töltőkkel, dokkolókkal, és egyéb eszközökkel köthetők össze.

Az Andoid vs. iPhone összehasonlításban fontos szerepet játszik a töltő és kábelkompatibilitás.

Android vs. iPhone – adatátvitel, átjárás, integráció, karbantartás

Bár egy csúcskategóriás okostelefon – szinte – mindent tud, amit egy számítógép, kevés az olyan felhasználó, aki csupán egy szál telefonnal a kezében állja a mindennapok kihívásait. Ott van a fegyvertárban a desktop, a laptop, a tablet, az okosóra, és bizony a digitális kamera is. Tekintve, hogy az Apple platformok közti átjárás és az integráció mondhatni gyerekjáték, nyilvánvaló az iPhone előnye ezen a területen.

DE!

Míg a Google Android alkalmazások jelentős része teljesen, vagy részlegesen, de elfut iPhone-on, addig az Apple szoftverek csak kerülő úton egy emulátor szoftver telepítése után használhatók Androidon, és akkor sem feltétlenül teljes értékű a felhasználói élmény.

Mivel sokan azért nem váltanak iPhone-ra, mert nehézkes az adataik átköltöztetése, az Apple egy igazán merész alkalmazással állt elő, ami Google Play Store-ból már letölthető.

Ez a Move to iOS app, ami a következő adatokat képes átvinni min. Android 4.0-ról iPhone és iPad eszközökre:

 • Kapcsolatok,
 • Üzenetek,
 • Médiafájlok,
 • Elmentett netes könyvjelzők,
 • Szinkronizált e-mail fiókok.

Az Android telefonról iPhone-ra költöztetni az adatokat korábban nehézkes volt. Ma már ez is megoldható egy applikáció segítségével.

Az adatátvitel elindításához a bekapcsolt Apple készülék létrehoz egy privát wifi hálózatot a Move to iOS alkalmazást futtató Androidos eszközzel, és a biztonsági kód megadásával megtörténik az adatátvitel. Ha mégis beütne valami probléma, az Apple szervizhálózata magas szinten képzett szakemberekkel várja a telefontulajdonosokat, ugyanakkor nem árt előre egyeztetni időpontot, és a várakozási idő így is jelentős lehet. 

Az Android telefonok esetében a gyártótól, vagy akár a kiskereskedőtől is kérhetünk karbantartási útmutatót, javítási asszisztenciát, ez azonban zsákbamacska. Kívánatosabb a kiterjesztett garancia megkötése, mert ebben az esetben a gyártói garancián túlmutatóan biztosíthatjuk a telefon „gyógykezelését” és a szakértői támogatást.

Cikkünk következő részében a felhasználói élmény, az alkalmazások, a kiberbiztonság, valamint a kapcsolódó ökoszisztéma tekintetében vizsgáljuk a két platformot.