Android vs. iPhone – 2. rész

/ október 18, 2019/ Mobiltelefon, Okoseszközök, Smart Home, Tanácsadás

Cikkünk első részében az Android vs. iPhone összehasonlításban az alapoktól indultunk, majd kitértünk az adatátvitel és integráció, valamint a karbantartás témájára. Ezúttal mélyebbre merülünk a platformok és ökoszisztémák csatájában.

Az Android vs. iPhone verseny valójában a kapcsolódó ökoszisztémák között zajlik.

Android vs. iPhone – felhasználói élmény

Mint már említettük, néhány kulcsfontosságú különbségen kívül nagyjából ugyanazt tudja az Android, mint az iOS, Az Android testreszabhatóbb

 • Ha nem tetszik az alapértelmezett SMS alkalmazás vagy a webböngésző, megváltoztathatjuk.
 • A widgeteket, gyárilag telepített modulokat, letöltött alkalmazásokat a kezdőképernyőn rögzíthetjük, és akár be is mappázhatjuk őket, például funkciójuk szerint:
  • egy ikon alá rendezhetjük a naptár, to do list és ébresztő alkalmazásokat,
  • egy helyre a médialejátszókat,
  • egy másik alá pedig a fotó és fotószerkesztő appokat.
 • Az Android teljesen átalakítható egy Launcher applikációval, melyek közül íme néhány: :

A testreszabhatóság az Android vs. iPhone küzdelemben az androidos telefonok javára dől el.

Az Android indítópultjának cserelehetősége kifejezetten a gyerekek, idősek és látásproblémákkal élők számára hordoz előnyöket, hiszen a szokásosnál méretesebb ikonokkal tud szolgálni a Big Launcher, valamint a számítógép és a mobil között zökkenőmentes átmenetet kínál a Microsoft Launcher.

Mindez az Apple iPhone-nal nem megoldható, de talán nincs is szükség rá, hiszen az iOS egy kifinomultabb és biztonságosabb platformot biztosít a felhasználók számára

. Nem kell megküzdenünk az Android telefonoknál gyakori hibaként megjelenő rendszer lassulással és biztonsági problémákkal, mint például a médialejátszó keretrendszerében, de a rendszer más részein is tapasztalhatókkal, amiket persze folyamatosan javítanak. Az iPhone egyszerűbben kezelhető, megjelenésében elegánsabb, esztétikusabb, sőt igazi státuszszimbólum. 

Android vs. iPhone – alkalmazások, fejlesztések, biztonság

Az Apple App Store jóval kevesebb, körülbelül 2,1 millió alkalmazást kínál, szemben a Google Play Store 3,5 millió applikációjával, de tekintve, hogy esetünkben a minőség dominál a mennyiséggel szemben, a merítés nagysága ezúttal nem releváns.

 • Sokkal fontosabb, hogy az Apple híresen szigorú szabványok mentén fejleszti a szoftverfrissítéseit és alkalmazásait, míg az Android szabványai kevésbé merevek.
 • Kirívó példája ennek a különbségnek, a hírhedt hamis WhatsApp verzió, amit több, mint 1 millió felhasználó töltött le, mielőtt kiderült volna a turpisság. A lazább irányelvek tehát komoly kiberbiztonsági fenyegetést jelenthetnek. Az Android esetében a fejlesztések elé akadályt gördít a támogatandó eszközök magas száma is, ami szintén igen kiugróvá teszi a költségvetést.
 • Sokatmondó tény, hogy a rosszindulatú programok 97%-ban Android alapú telefonokat támadnak meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az iPhone telefonok nem támadhatóak, csupán azt, hogy a rosszindulatú szoftvereket készítők az Android alapú telefonokat célozták meg, talán éppen a kiberbiztonsági hiányosságok miatt.

Az alkalmazások tekintetében a z Android vs. iPhone küzdelem egyenlő volna, de ha frissítéseket vesszük alapul, akkor az iPhone előrébb jár.

Manapság a legtöbb népszerű alkalmazás megtalálható Androidon és iPhone-on egyaránt

Kevés az olyan szoftver, ami csak az egyik platformon fut, a másikon nem. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy az alkalmazásfrissítések hamarabb jelennek meg iOS-re, mint Androidra.

Ami vonzóvá teszi az Androidot a felhasználók szemében, azok az ingyenes alkalmazások, amik már szinte általános elvárássá nőtték ki magukat. A játékfejlesztők azonban nyilván a fizetős megoldásokban érdekeltek, így számos játékfejlesztő leállította az Androidos verziók gyártását. 

Szintén problémát okoz, hogy a testreszabhatóság opcióját kihasználva az alapértelmezett Android alkalmazásokat a gyártók sok esetben lecserélik a saját fejlesztésű, minőségben nem kifejezetten  prémium kategóriás és biztonságos, mondhatni fapados verzióival.

Ezzel párhuzamosan az iPhone lassan, de biztosan átveszi a Ninendo 3DS-től és a Sony PlayStation Vita-tól a mobil videójáték-platform piacvezető szerepét, sőt, a Nintendo ikonikus játéka iPhone-ra optimalizálva megjelent Super Mario Run néven. 

A mobil videoplatformok vezető szerepét az iPhone kezdi betölteni, így a versenyt ebben a kategóriában az almás telefon nyeri.

Egy iPhone telefon esetében a testreszabás korlátozottabb, tehát az alapértelmezett alkalmazások nem megváltoztathatóak, de amit a rugalmasságban hiányként élünk meg, azért kárpótol a magas minőség, és a részletek iránti érzékenység. Ráadásul egészen biztosak lehetünk abban, hogy minden iPhone modellnél ugyanazokkal a kiváló minőségű szoftverekkel fogunk találkozni, melyek kezelését csupán egyszer kell megtanulnunk.

Érvek az Android mellett

 • Az Android szélesebb eszköz választéka nagyobb szabadságot biztosít, és ha nem tetszenek az alapértelmezett alkalmazások, lecserélhetjük azokat.
 • A Google felhő alkalmazásai szintén erősebbek, a Gmail jelenleg még lenyomja az iCloudot.
 • Szintén az Android mellett szól az is, hogy számos, közös hálózatra kapcsolt eszköz között válthatunk.
 • A beépített AI-asszisztensek szempontjából a Google Assistant szélesebb ökoszisztémát kínál, mint az Apple Siri, melynek minden egyes új kiadással jelentősen javul a minősége, de egyelőre még egyszerű feladatokra korlátozódik a „tudása”. A Google Assistant ezzel szemben még azt is tudja, hány órakor és hogyan isszuk a reggeli kávénkat, és hogy a munkába vezető szokott útvonalunkon éppen dugó van. Ráadásul még egy másik útvonalat is felajánl.

 Érvek az iPhone mellett

 • Az iPhone garantálja az elegáns és stabil okostelefon-élményt, státuszszimbólumként emeli megjelenésünk fényét.
 • Általában a menük és az alkalmazások interfészei sokkal kifinomultabbak, mint az Android-összetevők.
 • Az iPhone gyorsabban megkapja a szoftverfrissítéseket, és ez pozitívan befolyásolja a biztonságot és a teljesítményt.
 • Az Apple tartja kézben és koordinálja az iPhone hardver- és szoftverfejlesztését, és ez olyan okostelefon modellek születéséhez vezet, melyek zökkenőmentesebben működnek és egyszerűbben használhatók.
 • Az Apple nem használja az adatainkat arra, hogy célzott hirdetésekkel bombázzon.
 • A legtöbb testreszabási beállítást (például az irodád tartózkodási helyét) magán az eszközökön, nem felhőben tárolja.

Android vs. iPhone – az ökoszisztémák csatája

Az Android vs. iPhone közti csata valójában nem a különböző operációs rendszereket futtató okostelefonok, hanem a kapcsolt ökoszisztémák között zajlik.

Ha a teljes Apple OS kapcsolatrendszer birtokában vagyunk – iPad, iPod Shuffle, MacBook, Apple Watch, stb.  -, akkor az iPhone jobb választás lehet. Könnyebbé, gyorsabbá és lényegesen egyszerűbbé válik vele a mindennapi élet.

Ha azonban az okoseszközeink különböző gyártóktól származnak, akkor az Android lesz az, amelyik az összehangolt, szinkronizált okosotthont megteremtheti a számunkra:

Van egy pont, amiben azonban egyáltalán nincs különbség a két modell között, sőt teljesen független azoktól, mégis erősen befolyásolja a telefonok használhatóságát.  A felhasználói magatartás.

Még a legexkluzívabb iPhone és egy csúcskategóriás Android telefon sem nélkülözheti a vásárlói gondoskodást, mint az platform ökoszisztéma láthatatlan biztonsági hálóját. 

 • A véletlen balesetektől nem óvnak az IT-biztonsági frissítések, ellenben a baleseti garancia jelentősen javítja a hosszútávú esélyeinket. 
 • Egy tökéletesen illeszkedő ütésálló tok a minimum, amivel megtámogathatjuk az okostelefonunkat és függetlenül attól, hogy milyen oprendszer alatt fut, érdemes a kiterjesztett garancia szolgáltatást is megkötni, hiszen:
  • az ingyenes javítási asszisztencia igénybevétele a rendszeres karbantartást és ezáltal az okostelefon élettartamának maximalizálását támogatja.