A HDR csodája – 2. rész – A tévén túli dimenziók

/ november 3, 2019/ TV

Cikkünk első részében vázoltuk az alacsony dinamikus tartomány problémáját, valamint azt, hogyan ad erre választ és megoldást a fényképezésből a filmkészítésbe, tartalomgyártásba átmentett HDR technológia. A HDR formátumok rövid ismertetése után arra voltunk kíváncsiak, hogy a tévé mellett milyen platformokon találkozhatunk még a HDR technológiával.

A HDR már nemcsak tévén, de tableten, okostelefonon, laptopon és játékkonzolokon is elérhető formátum.

A HDR és 4K Ultra HD

A HDR-t nem szabad összetéveszteni korunk másik ismert hívószavával az UHD-val (Ultra High Definition), más néven a 4K technológiával. Mindkét technológia célja a vizuális élmény javítása, ám annyira eltérőek a technológiák, hogy szinte nincs átfedés.

A különbség a mennyiség és a minőség meghatározásában rejlik. Az UHD arról szól, hogy felszámolja a pixelszámot, míg a másik pontosítani akarja a meglévő pixeleket. Ezért általában egy csomagban érkezik a nappaliba mindkét technológia, függetlenül attól, hogy egy barátságos, 32 colos méretű tévéről, vagy egy 75 colos tévémonstrumról van-e szó. A piacon lévő HDR-kompatibilis tévék túlnyomó többsége ugyanis 4K Ultra HD TV.

A lapotpon egyre gyakrabban nézünk filmet, illetve a munkához szükséges vizuális információk is kényelmesebbek a szemnek, ha HDR formátumban érhetők el.

Hogyan és milyen eszközökön futtathatunk HDR tartalmat?

A formátumok előnyeinek kihasználásához kompatibilis kijelzőre van szükség, legyen szó televízióról, projektorról, laptopról, mobiltelefonról vagy tabletről. Ma már a legtöbb nagynevű, piacvezető gyártó HDR kijelzőkben gondolkodik, de nem szabad összekeverni a normál HDR-t az egyéb, előző cikkünkben már ismertetett képfeldolgozási formátumokkal. Ezek olyan üzemmódok, amelyeket elsősorban a Samsung, illetve az LG használ, és amelyek állításuk szerint HDR minőségű képeket készítenek nem HDR tartalomból. 

A kompatibilis kijelzőn kívül természetesen szükségünk lesz kompatibilis tartalmat hordozó eszközre, lemezre, vagy tévécsatornára.

Mivel sok esetben a tartalomgyártás lemaradva követi a technológiát, alternatív megoldásként a HDR-tartalmak streaming szolgáltatáson keresztül is elérhetők, természetesen ennek igénybe vételéhez az optimális sávszélességű internetkapcsolat alapfeltétel. Ilyen streaming szolgáltatást nyújtó például a Netflix vagy az Amazon Prime Video; mindkettő támogatja a HDR10 és a Dolby Vision HDR formátumokat.

A játékkonzolok

A HDR technológia természetesen nem maradhat el a vizuális élményt talán még a tévénél és a mozinál is markánsabban megkövetelő gamer szekcióból sem. A gamereknek ugyanis különleges szemük van. Jordan DeLong, a St Joseph’s College, a Cornell Egyetem, és az Indiana University Bloomington pszichológia professzorának állítása szerint, akik játszanak, alapvetően több képkockát képesek érzékelni, mint az „átlagos emberek”.

A magas dinamikus tartomány különösen a gamerek számára nyújt segítséget a játékban, hiszen az ő szemük gyorsabban képes érzékelni a legkisebb eltérés és változást is.

A pszichológus kutatásai alapján arra az eredményre jutott, hogy a játékosok szeme full pro üzemmódban dolgozik, ugyanis a vizuális képességek – például a kontrasztérzékenység, az objektumkövetés és a megfigyelés – fejleszthetőek  és erre a videójátékok a legalkalmasabbak. (Olyannyira, hogy a videójátékokat a rehabilitációban is használják, mint terápiás eszközt.)

Ennek az igénynek a kiszolgálására a játékkonzol-gyártók természetesen bevetik a technológiai nagyágyúkat. A játékfejlesztők pedig XBOX és PlayStation konzolokra is a kompatibilis játékok számának növelését tűzték ki célul. 

Ma már számos játék elérhető HDR formátumban a játékkonzolokra is.

HDR kompatibilis formában elérhető már például:

  • Call of Duty: Black Ops 4.,
  • EA Sports FIFA 19,
  • Red Dead Redemption 2,
  • Assassin’s Creed Origins,
  • Spider-Man.

Mi a helyzet a mobilokkal?

A Samsung Galaxy Note 7 volt az első HDR okostelefon, de azóta már megismerhettük az LG, a Samsung, a Sony és az Apple okostelefonjait is HDR támogatással.

Az applikációk kidolgozása folyamatos, hiszen sokan az okostelefonjukról nézik a különböző tartalmakat.

Így történhetett meg, hogy:

  • a fentebb már említett Netflix kínálata most már kompatibilis a fentebb felsorolt ​​okostelefonokkal,
  • az Amazon Prime Video szintén kidolgozta a mobilra optimalizált tartalmait,
  • és a YouTube is frissítette a mobilapplikációját.

A HDR jövője

Rövid idő alatt a magas dinamikus tartománnyal rendelkező eszközök világszerte felhasználók milliói számára váltak elérhető valósággá, és ezt a tényt természetesen nem hagyhatják figyelmen kívül a szórakoztató-elektronikai piac résztvevői, legyen szó gyártókról vagy műsorkészítőkről.  Az egyetlen lehetséges probléma a formátumait illetően, annak biztosítása, hogy a tartalomgyártás is utolérje végre a technológiát.

A két technológia kombinációjának köszönhetően szuperéles, szuperdinamikus képet üdvözölhetünk a mobiltól a tableten keresztül a laptopokon át az óriáskijelzőkig, tévékig. Egyéni szintre lebontva pedig csupán annyi választ el minket a tökéletes audiovizuális élménytől, hogy a rendelkezésünkre álló tévé támogatja-e a a formátumok megjelenítését.

Abban a pillanatban pedig, hogy gondoskodunk mind a források, mind a lejátszó platformok eléréséről, nem feledkezhetünk meg a beruházásaink hosszú távú védelméről sem, amit kiterjesztett garancia és baleseti garancia szolgáltatás igénybevételével tehetünk meg.