A mobiltelefonok evolúciója – II. rész

/ november 13, 2019/ Mobiltelefon, Okoseszközök

Bár technikailag az első mobiltelefon szabadalmát már 1908-ban elfogadta Kentucky állam, gyakorlatilag az első mobilhívásig és az első igazi mobiltelefon készülékekig eltelt még majdnem hetven év. A nyolcvanas évek közepétől aztán alaposan nekilendültek a mérnökök. Szinte minden évre akadt valami újdonság, ahogy arról cikkünk első részében már beszámoltunk. Az első áttörések és lépcsőfokok megalapozták a későbbi újításokat, és elindult az a folyamat, ami ma már a mindennapi életünk részévé emelte a mobiltelefont.

A mobiltelefonok evolúciójáról szóló cikkünk második részéhez érkeztünk.

Az első kamerás mobiltelefonok (2000-2003)

A mobilkommunikáció piacának egyik új szereplője, a Sharp hozta el azt az újítást a mobiltelefonok világába, ami nélkül ma már egyetlen készülék sem kerülhet gyártósorra: a kamerát. Az integrált, 0,11 megapixeles digitális kamerával rendelkező Sharp J-SH04 csak Japánban volt elérhető, de népszerűsége jelezte, hogy hamarosan a nyugati piacra is betörnek majd a kamerás telefonok, és így is lett. A színes kijelzős, WAP és GRPS képes Mitsubishi Trium Eclipse szerény pályafutást tudhat magáénak, hiszen a 2002-ben megjelent Nokia 7650-es és a Sony Ericsson T68i hamar megfosztotta trónusától.

A mobiltelefonok univerumának egyik legjelentősebb, mondhatni állócsillaga a Nokia.

Az ezredfordulón született a mobiltelefonok történelmének legikonikusabb darabja, a Nokia 3310-es készülék, melyre még ma is sokan etalonként tekintenek. A hosszú akkumulátor-élettartamáról és szilárd, strapabíró kialakításáról híres mobiltelefon számtalan tartóssági teszt áldozata lett az évek során. A 3310-es annyira népszerű volt, hogy a Nokia 2017-ben még a továbbfejlesztett okostelefon-verzióját is kiadta.

Elindul a 3G hálózat (2003 – 2006)

A 3G megvalósítása a letöltési sebességet 2 MB-ra emelte 2003 márciusában. A 3G hálózatot az egész világon bevezették. Az adatátviteli sebesség 3–10-szer gyorsabb lett, mint a 2G esetében. Ez lehetővé tette a felhasználók számára, hogy készülékeiken videoklipeket nézzenek vagy videokonferenciákon vegyenek részt.

  • A 3G-t meglovagló RIM BlackBerry 8100 Pearl népszerűségét a gyorsabb e-mail küldés-fogadás lehetőségének köszönhette.
  • A Sony Ericsson Z1010  azonban – bár a videóhívás megoldásával próbált hódítani – a várakozáshoz képest alul teljesített.

A mobiltechnológia fejlődése 2003-ban kezdett csak igazán felgyorsulni, a Nokia 1100 megjelenésével. Minden idők legnagyobb példányszámban eladott telefonjaként örökranglista vezető. Az évek alatt 250 millió készülék talált gazdára.

Ez a siker annak is betudható, hogy:

  • ezt a standard funkciókkal rendelkező modellt leginkább a fejlődő országokra pozícionálták, és
  • a piacon kapható legolcsóbb mobiltelefonnak számított.

A karcsú mobiltelefonok trendjének kezdete (2004)

Manapság magától értetődő, hogy a mobiltelefonok kecsesek, karcsúak, egy kézzel átfoghatóak és zsebkompatibilis méretűek. Ez a trend 2004-ben a Motorola razR V3 kagylótelefonnal indult hódító útjára. A rendkívül vékony kialakításáról híres, WAP és Bluetooth-képes telefon 3G-kapcsolattal, VGA-kamerával, videofelvétel készítésének lehetőségével is rendelkezett, a letölthető, mp3-as formátumú csengőhangok is támogatták diadalútján. Egyike volt a Motorola híres „Hello Moto” kampányában népszerűsített telefonoknak.

A Google megjelenik a mobilkommunikációs piacon (2005)

Az Android operációs rendszer alatt futó mobiltelefonok hamar népszerűek lettek.

A Linux kernelre épülő Android operációs rendszer elsődleges célja az volt, hogy a mobileszközök közös, nyílt forrású, egységes operációs rendszerévé váljon, ám még a fejlesztések kezdeti szakaszában felvásárolta a Google és komoly változtatásokba kezdett. A mamutcég ezzel belépett a mobilkommunikációs piacra, ám nem kellett túl sokat várni, hogy megérkezzen a kihívó fél Steve Jobs az Apple „személyében”.

Ez az év egyéb „hírességeket” is kitermelt, úgy mint:

  • az első vízálló telefont – Casio G’zOne,
  • és a Sony Ericsson Walkman W800-t, az egyik legelső telefont, aminek tervezése során már kiemelt figyelmet fordítottak a zenelejátszásra.

Az iPhone útnak indul, és győz (2007)

A hagyományos, gombos beviteli rendszert idejétmúlttá tette a kapacitív érintőképernyő. Az LG KE850, ismertebb nevén LG Prada volt az első érintőképernyős mobiltelefon 2006 decemberében. Aztán 2007 januárjában berobbant a köztudatba az első Apple iPhone.

Az Apple iPhone megejelenése átformálta a mobilkommunikációs iparágat.

Ezen az LG olyannyira megdöbbent és felháborodott, hogy azt állította, az Apple tőlük lopta a konstrukció ötletét. Márciusban az Apple kihívására a Nokia válaszolt N95 típusú modelljével, mely végül beindította az okostelefon-őrületet. Ez volt azonban a Nokia utolsó előtti nagy dobása. Míg a Nokia 2007-ben az okostelefonok összes eladásának 49,4% -át hozta, napjainkra a cég okostelefon-piaci részesedése mindössze alig 3%.

Az Apple iPhone sikere valószínűleg annak volt köszönhető, hogy, bár nem ez volt az első érintőképernyős okostelefon, de akkor érkezett, amikor a mobiltelefon kínálat elsősorban fizikai billentyűzettel, kis képernyővel, és nehézkesen kezelhető funkciókkal rendelkező telefonokból állt.

Cikkünk befejező részében megnézzük, hogyan alakult át a mobilkommunikáció piaca az Apple és a még újabb trónkövetelők színrelépésével.